Színház

Két új közösségi tér nyílik Budapesten

2021.01.06. 11:55
Ajánlom
Kettőspont Színház és Kispont Galéria néven új kulturális közösségi tér nyílik Budapest szívében, a Ráday utcában. A színház és spirituális ügynökség létrejöttét egy online beszélgetés keretében jelentették be az alapítók, Formanek Csaba színész, író, rendező, Debreczeni Imre festőművész és Zoltán Áron színművész.

Az új játszóhely és galéria ötlete egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg, akkor még Formanek Csaba csapata a Patyolatban játszott, ám ez a lehetőség megszűnt.

„A nyolcadik kerületben szerettünk volna maradni” – mondta el a drót.eu-nak a rendező, aki úgy figyelt fel az új épületre, hogy a Ferencvárosi Önkormányzat meghirdette azt kulturális hasznosítás céljából, így átköltöztek a kilencedik kerületi Ráday utcába.

Bár elsőre őrültségnek tűnhet egy pandémiás időszakban új kulturális helyszínekben gondolkodni, a társulat igyekezett a helyzetet a saját javára fordítani, jóval több energiát fektetve a tervezésbe és új előadásuk próbáiba.

A Likvidátor, melyről a darab írója és rendezője, Formanek Csaba úgy nyilatkozott, hogy élete eddigi talán legnagyobb színházi projektje, kortárs moralitásjátékként íródik,

egyik szereplője pedig a Vígszínház művésze, Zoltán Áron lesz.

Pár házzal arrébb már megtartotta első kiállítását a társulathoz kötődő Kispont Galéria. Debreczeni Imre – aki a Likvidátor díszleteiért is felelős – műhelyében a #freeszfe kampányra reagáló alkotások kaptak helyet december végéig, a festőművész pedig máris új projekteken gondolkodik. A Kispont nem hagyományos galéria, a későbbi tervek szerint teret ad majd más művészeti ágaknak is, például táncnak, installációknak, vetítéseknek, de a fiatal művészek számára is bemutatkozási lehetőséget nyújt.

A Kettőspont Színház a Ráday utca 39., míg a Kispont Galéra a Ráday u. 9. szám alatt található.

A teljes beszélgetés

Fejléckép: a Kettőspont Színház alkotói (forrás: Kettőspont Színház / Facebook)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.
Színház hír

Meghívást kapott a Nagymamával álmodtam című előadás a Párizsi Olimpia kulturális fesztiváljára

Göndör László a pandémia alatt harminckét napon keresztül folytatott hosszas beszélgetést holokauszt-túlélő nagymamájával, az együtt töltött idejükből készült színházi produkció most egyedüliként képviseli a magyar előadóművészeti szcénát Párizsban.
Színház hír

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.