Színház

Két új közösségi tér nyílik Budapesten

2021.01.06. 11:55
Ajánlom
Kettőspont Színház és Kispont Galéria néven új kulturális közösségi tér nyílik Budapest szívében, a Ráday utcában. A színház és spirituális ügynökség létrejöttét egy online beszélgetés keretében jelentették be az alapítók, Formanek Csaba színész, író, rendező, Debreczeni Imre festőművész és Zoltán Áron színművész.

Az új játszóhely és galéria ötlete egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg, akkor még Formanek Csaba csapata a Patyolatban játszott, ám ez a lehetőség megszűnt.

„A nyolcadik kerületben szerettünk volna maradni” – mondta el a drót.eu-nak a rendező, aki úgy figyelt fel az új épületre, hogy a Ferencvárosi Önkormányzat meghirdette azt kulturális hasznosítás céljából, így átköltöztek a kilencedik kerületi Ráday utcába.

Bár elsőre őrültségnek tűnhet egy pandémiás időszakban új kulturális helyszínekben gondolkodni, a társulat igyekezett a helyzetet a saját javára fordítani, jóval több energiát fektetve a tervezésbe és új előadásuk próbáiba.

A Likvidátor, melyről a darab írója és rendezője, Formanek Csaba úgy nyilatkozott, hogy élete eddigi talán legnagyobb színházi projektje, kortárs moralitásjátékként íródik,

egyik szereplője pedig a Vígszínház művésze, Zoltán Áron lesz.

Pár házzal arrébb már megtartotta első kiállítását a társulathoz kötődő Kispont Galéria. Debreczeni Imre – aki a Likvidátor díszleteiért is felelős – műhelyében a #freeszfe kampányra reagáló alkotások kaptak helyet december végéig, a festőművész pedig máris új projekteken gondolkodik. A Kispont nem hagyományos galéria, a későbbi tervek szerint teret ad majd más művészeti ágaknak is, például táncnak, installációknak, vetítéseknek, de a fiatal művészek számára is bemutatkozási lehetőséget nyújt.

A Kettőspont Színház a Ráday utca 39., míg a Kispont Galéra a Ráday u. 9. szám alatt található.

A teljes beszélgetés

Fejléckép: a Kettőspont Színház alkotói (forrás: Kettőspont Színház / Facebook)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Színház hír

Meghívja a tavaly elmaradt POSZT beválogatott előadásait a miskolci színház

A koronavírus járvány miatt 2020-ban nem rendezték meg a XX., jubileumi POSZT-ot, ezért a beválogatott tizennégy előadás sem mutatkozhatott be az eseményen. A Miskolci Nemzeti Színház most ezen változtatna.
Színház hír

Vándorfesztivál lehet a POSZT-ból?

Március 3-án robbant a hír, miszerint kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A döntést azzal indokolta a Magyar Teátrumi Társaság, hogy a fesztivál elfáradt, illetve a város számára sem volt annyira fontos – ez utóbbit Pécs polgármestere, Péterffy Attila azonnal cáfolta. Most úgy tűnik, hogy az MTT mégis megrendezné a szemlét valamilyen formában.
Színház hír

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.
Színház hír

Mostani formájában megszűnik a POSZT

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény.