Színház

Két új közösségi tér nyílik Budapesten

2021.01.06. 11:55
Ajánlom
Kettőspont Színház és Kispont Galéria néven új kulturális közösségi tér nyílik Budapest szívében, a Ráday utcában. A színház és spirituális ügynökség létrejöttét egy online beszélgetés keretében jelentették be az alapítók, Formanek Csaba színész, író, rendező, Debreczeni Imre festőművész és Zoltán Áron színművész.

Az új játszóhely és galéria ötlete egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg, akkor még Formanek Csaba csapata a Patyolatban játszott, ám ez a lehetőség megszűnt.

„A nyolcadik kerületben szerettünk volna maradni” – mondta el a drót.eu-nak a rendező, aki úgy figyelt fel az új épületre, hogy a Ferencvárosi Önkormányzat meghirdette azt kulturális hasznosítás céljából, így átköltöztek a kilencedik kerületi Ráday utcába.

Bár elsőre őrültségnek tűnhet egy pandémiás időszakban új kulturális helyszínekben gondolkodni, a társulat igyekezett a helyzetet a saját javára fordítani, jóval több energiát fektetve a tervezésbe és új előadásuk próbáiba.

A Likvidátor, melyről a darab írója és rendezője, Formanek Csaba úgy nyilatkozott, hogy élete eddigi talán legnagyobb színházi projektje, kortárs moralitásjátékként íródik,

egyik szereplője pedig a Vígszínház művésze, Zoltán Áron lesz.

Pár házzal arrébb már megtartotta első kiállítását a társulathoz kötődő Kispont Galéria. Debreczeni Imre – aki a Likvidátor díszleteiért is felelős – műhelyében a #freeszfe kampányra reagáló alkotások kaptak helyet december végéig, a festőművész pedig máris új projekteken gondolkodik. A Kispont nem hagyományos galéria, a későbbi tervek szerint teret ad majd más művészeti ágaknak is, például táncnak, installációknak, vetítéseknek, de a fiatal művészek számára is bemutatkozási lehetőséget nyújt.

A Kettőspont Színház a Ráday utca 39., míg a Kispont Galéra a Ráday u. 9. szám alatt található.

A teljes beszélgetés

Fejléckép: a Kettőspont Színház alkotói (forrás: Kettőspont Színház / Facebook)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház

Galambos Erzsi 91 évesen lép fel Rátonyi Róbert emlékestjén

A Rátonyi Róbert Színház gálát szervez névadója születésének századik évfordulója alkalmából. Az eseményen a társulat színművészei és más előadóművészek lépnek fel, de jelen lesznek a család tagjai is az Uránia Nemzeti Filmszínházban, március 31-én.
Színház ajánló

Sok-sok kacagás melletti megrendítő pillanatok – ezt ígéri a Sírpiknik 

A Sírpiknik című darabot Guelmino Sándor rendezésében mutatják be a József Attila Színházban április 15-én. A darab a barátságról, az élet szeretetéről és az újrakezdés lehetőségeiről szól. 
Színház ajánló

Világszínházi ünnepre készül a MITEM

A 2014 óta évente megrendezésre kerülő Madách Nemzetközi Színházi Találkozót idén a Színházi Olimpia keretén belül valósul meg. Április 16. és június 18. között tizenkilenc ország hatvannyolc előadása szerepel a fesztivál 2023-as programjában.
Színház ajánló

Amikor a férfi szüli a gyereket – Tasnádi István új bemutatójával ismét tabukat dönget

Tasnádi István maga állítja színpadra a Tapasztalt asszony című darabját, amely a hagyományos férfi és női szerepeket gondolja újra. Az Orlai Produkció előadását március 31-én mutatják be a Jurányiban.
Színház kritika

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.