Színház

Kétezer év után újra előadást tartottak a déloszi színházban

2016.09.07. 10:45
Ajánlom
Euripidész tragédiáin keresztül elevenedett meg az Égei-tengeren jelenleg zajló menekültdráma.

A Hekabé, egy menekült Déloszon című produkciót a hét végén mutatta be az Agriniói Regionális Színház, az egyik leghíresebb kortárs görög színésznő, Deszpina Bebedeli főszereplésével, a teátrum rossz állapota miatt alig százfős közönség előtt.

Az ókori színház romjainál tartott előadás a Kükládoki Régészeti Felügyelet és Míkonosz városának együttműködésével valósult meg.

A déloszi színház

A déloszi színház (Fotó/Forrás: Flickr.com)

A darabot Euripidész két tragédiája, az i.e. 5. században írt Hekabé és a Trójai nők inspirálta, amelyek a trójai asszonyok sorsát követik nyomon, miután városukat lerombolták, férjeiket megölték és a még életben lévő családtagjaikat rabszolgának akarják elhurcolni.

A görög államfő, Prokopisz Pavlopulosz védnökségével megvalósult előadás a két ókori írást ötvözve jelenítette meg a színpadon az Égei-tengeren jelenleg zajló menekültdrámát. A szervezők és az előadók reményei szerint a produkciót több görög városba és külföldre is meg fogják hívni.

A déloszi színház volt hajdanán a sziget legnagyobb fesztiváljainak központja, ahol az ország leghíresebb előadói léptek fel. Az eredetileg márványból emelt épület csaknem hétezer néző befogadására volt alkalmas.

A kalózok fosztogatása és a háborúk miatt az i.e. 1. században Délosz fokozatos hanyatlásnak indult. A várost, és benne a márványszínházat, 19. századi ásatások során fedezték fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Színház magazin

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Színház gyász

Elhunyt Paudits Béla

Szerda délután a kórház intenzív osztályán érte a halál a 68 éves színészt.