Színház

Kétórányi Cseh Tamás a Városmajorban, megállás nélkül

2021.06.17. 10:15
Ajánlom
Cseh Tamás a XX. század krónikásaként vonult be a magyar zenetörténelembe. Szellemének, alkotóerejének hiánya sokak számára máig érezhető. A művész után maradt űrt próbálja betölteni az a színfalak közé álmodott nagyszabású, szcenírozott előadás, amely az első hangjegytől az utolsó hangulatképig Cseh Tamást idézi meg: a Váróterem, Keresztes Tamás rendezésében.

A színpadi előadást a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatják be június 19-én, szombaton 20 órától. A darab sarokpontjait Cseh Tamás dalai adják, és minden mozzanatát a Cseh–Bereményi–Másik-életmű ihlette.

Tíz színész és a Bonus Track Band kelti életre a legendát, az egész korrajzot és azt az életérzést, amit Cseh Tamás adott életében a hallgatóságának.

Több, mint 10 évvel a halála után mindennek még mindig ereje van, hiszen a Váróterem újra és újra megtölti a nézőtereket.

Nem véletlenül: a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész kiemelkedő szerzeményeiből Keresztes Tamás rendező, Giret Gábor zenei rendező és az előadói stáb: Fekete Linda, Jordán Adél, Miczura Mónika, Ódor Kristóf, Ónodi Eszter, Tasnádi Bence, Thuróczy Szabolcs, Trokán Anna, Trokán Nóra valamint a Bonus Track Band – maradandót és igazán megragadót alkotott.

Az ismert vagy kevésbé ismert, ám mindenképpen méltó Cseh Tamás-dalok jelenetekbe álmodva köszönnek rá a nézőre, aki – talán nem is számít rá – egy egészen rendhagyó emlékkoncert-színdarabba csöppen bele. Persze

a Váróterem jóval több mint dallam és színészi játék: felidézi a Cseh-korszak hangulatát, de egyúttal a jelenről is hű képet ad.

Ahogy az előadás (és egyúttal Cseh Tamás egyik dalának) címe is jelzi, a történetfüzér egy váróteremben játszódik, ahol helyet és szerepet kap a zenekar és a színészgárda is – az előbbi a munkába siető „melósok”, az utóbbi pedig maga az utazóközönség képében. A környezethez illően felcsendül a Budapest-dal („Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk / Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?”), de nem marad el a többi klasszikus, például az Apa kalapja, a Somlai Margit, a Keresztben jégeső, a Tanulmányi kirándulás vagy a Ballada öcsémről sem.

A szerzemények természetesen azonnal megidézik Cseh Tamás szellemét, de mégsem pusztán a korabeli előadások újrajátszásai: más a hangszerelés, helyenként más a stílus, vagy éppen Bereményi Géza „nyúl” bele a dalszövegbe. És csak jönnek a dalok: az Illegalitás, a Munkásszállás, a Forró város, a Gyermekkorom, a hallgató-néző pedig sodródik az új és a régi hullámain. Ahonnan legfeljebb már csak maga Cseh Tamás hiányzik majd…

12_Varoterem_Batthyanyter200221-005-101836.jpg

Jelenet a Váróteremből (Fotó/Forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad)

110 perc Cseh Tamás – megállás nélkül, ezúttal a Városmajori Szabadtéri Színpadon, június 19-én, szombaton.

A Városmajor hatalmai fái alatt meghúzódó, 800 férőhelyes színház felújított nézőtérrel várja a kultúrára, kikapcsolódásra vágyó nézőit, a szcenírozott Cseh Tamás-előadás mellett még több mint 70 másik produkcióra a nyári szezon alatt. A programokról bővebb információ a varosmajoriszinpad.hu oldalon érhető el.

Fejléckép forrása: Városmajori Szabadtéri Színpad

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Klasszikus

Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Nagy öröm, hogy a bezártság után a Filharmónia Magyarország szervezésében több száz programon vehetünk részt a nyáron. A fesztiválok mellett országos programokkal, nyáresti kikapcsolódással várják a közönséget. Több mint 60 városban, több mint 100 koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét. Különlegesség, hogy Ferenc pápa énekeggyüttese, a világ legrégebbi kórusa is csatlakozik a programhoz.
Zenés színház

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Színház

Nem akarta, hogy bárki lássa hanyatlani – Sződy Szilárd emlékére

81. életévében elhunyt Sződy Szilárd rendező, dramaturg, oktató, Sződy Szilárd szobrász- és éremművész unokája. Bicskei Kiss László színész, rendező emlékezett meg róla.
Vizuál

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A korábbi kulturális államtitkár megbízatása öt évre szól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

A szórakoztatás szolgálatában – évadot hirdetett a József Attila Színház

Nyolc bemutatóval és állandó társulattal készül a következő évadra a József Attila színház, amely bár a többi teátrumhoz hasonlóan nehéz időszakon van túl, mégis bizakodva tekint a jövőbe.
Színház ajánló

Balkáni gyors

A nagyváradi Szigligeti Színházban az egyik legizgalmasabb erdélyi színházi műhely jött létre az elmúlt években. Az itt született számos jelentős előadás közül is kiemelkedik a sok-sok fesztivált megjárt, jó néhány díjat begyűjtött Napnyugat Expressz, ami a Városmajori Szemle versenyprogramjának részeként végre a magyar fővárosba is berobog.
Színház hír

Nem akarta, hogy bárki lássa hanyatlani – Sződy Szilárd emlékére

81. életévében elhunyt Sződy Szilárd rendező, dramaturg, oktató, Sződy Szilárd szobrász- és éremművész unokája. Bicskei Kiss László színész, rendező emlékezett meg róla.
Színház hír

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.