Színház

Kétórányi Cseh Tamás a Városmajorban, megállás nélkül

2021.06.17. 10:15
Ajánlom
Cseh Tamás a XX. század krónikásaként vonult be a magyar zenetörténelembe. Szellemének, alkotóerejének hiánya sokak számára máig érezhető. A művész után maradt űrt próbálja betölteni az a színfalak közé álmodott nagyszabású, szcenírozott előadás, amely az első hangjegytől az utolsó hangulatképig Cseh Tamást idézi meg: a Váróterem, Keresztes Tamás rendezésében.

A színpadi előadást a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatják be június 19-én, szombaton 20 órától. A darab sarokpontjait Cseh Tamás dalai adják, és minden mozzanatát a Cseh–Bereményi–Másik-életmű ihlette.

Tíz színész és a Bonus Track Band kelti életre a legendát, az egész korrajzot és azt az életérzést, amit Cseh Tamás adott életében a hallgatóságának.

Több, mint 10 évvel a halála után mindennek még mindig ereje van, hiszen a Váróterem újra és újra megtölti a nézőtereket.

Nem véletlenül: a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész kiemelkedő szerzeményeiből Keresztes Tamás rendező, Giret Gábor zenei rendező és az előadói stáb: Fekete Linda, Jordán Adél, Miczura Mónika, Ódor Kristóf, Ónodi Eszter, Tasnádi Bence, Thuróczy Szabolcs, Trokán Anna, Trokán Nóra valamint a Bonus Track Band – maradandót és igazán megragadót alkotott.

Az ismert vagy kevésbé ismert, ám mindenképpen méltó Cseh Tamás-dalok jelenetekbe álmodva köszönnek rá a nézőre, aki – talán nem is számít rá – egy egészen rendhagyó emlékkoncert-színdarabba csöppen bele. Persze

a Váróterem jóval több mint dallam és színészi játék: felidézi a Cseh-korszak hangulatát, de egyúttal a jelenről is hű képet ad.

Ahogy az előadás (és egyúttal Cseh Tamás egyik dalának) címe is jelzi, a történetfüzér egy váróteremben játszódik, ahol helyet és szerepet kap a zenekar és a színészgárda is – az előbbi a munkába siető „melósok”, az utóbbi pedig maga az utazóközönség képében. A környezethez illően felcsendül a Budapest-dal („Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk / Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?”), de nem marad el a többi klasszikus, például az Apa kalapja, a Somlai Margit, a Keresztben jégeső, a Tanulmányi kirándulás vagy a Ballada öcsémről sem.

A szerzemények természetesen azonnal megidézik Cseh Tamás szellemét, de mégsem pusztán a korabeli előadások újrajátszásai: más a hangszerelés, helyenként más a stílus, vagy éppen Bereményi Géza „nyúl” bele a dalszövegbe. És csak jönnek a dalok: az Illegalitás, a Munkásszállás, a Forró város, a Gyermekkorom, a hallgató-néző pedig sodródik az új és a régi hullámain. Ahonnan legfeljebb már csak maga Cseh Tamás hiányzik majd…

12_Varoterem_Batthyanyter200221-005-101836.jpg

Jelenet a Váróteremből (Fotó/Forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad)

110 perc Cseh Tamás – megállás nélkül, ezúttal a Városmajori Szabadtéri Színpadon, június 19-én, szombaton.

A Városmajor hatalmai fái alatt meghúzódó, 800 férőhelyes színház felújított nézőtérrel várja a kultúrára, kikapcsolódásra vágyó nézőit, a szcenírozott Cseh Tamás-előadás mellett még több mint 70 másik produkcióra a nyári szezon alatt. A programokról bővebb információ a varosmajoriszinpad.hu oldalon érhető el.

Fejléckép forrása: Városmajori Szabadtéri Színpad

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Társadalmunk gyengeségeinek analízise – Máté Gábor rendezésében készül az Orlai Produkció új bemutatója

A Skorpió című előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára lehet izgalmas választás.
Színház hír

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.