Színház

Kétórányi Cseh Tamás a Városmajorban, megállás nélkül

2021.06.17. 10:15
Ajánlom
Cseh Tamás a XX. század krónikásaként vonult be a magyar zenetörténelembe. Szellemének, alkotóerejének hiánya sokak számára máig érezhető. A művész után maradt űrt próbálja betölteni az a színfalak közé álmodott nagyszabású, szcenírozott előadás, amely az első hangjegytől az utolsó hangulatképig Cseh Tamást idézi meg: a Váróterem, Keresztes Tamás rendezésében.

A színpadi előadást a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatják be június 19-én, szombaton 20 órától. A darab sarokpontjait Cseh Tamás dalai adják, és minden mozzanatát a Cseh–Bereményi–Másik-életmű ihlette.

Tíz színész és a Bonus Track Band kelti életre a legendát, az egész korrajzot és azt az életérzést, amit Cseh Tamás adott életében a hallgatóságának.

Több, mint 10 évvel a halála után mindennek még mindig ereje van, hiszen a Váróterem újra és újra megtölti a nézőtereket.

Nem véletlenül: a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész kiemelkedő szerzeményeiből Keresztes Tamás rendező, Giret Gábor zenei rendező és az előadói stáb: Fekete Linda, Jordán Adél, Miczura Mónika, Ódor Kristóf, Ónodi Eszter, Tasnádi Bence, Thuróczy Szabolcs, Trokán Anna, Trokán Nóra valamint a Bonus Track Band – maradandót és igazán megragadót alkotott.

Az ismert vagy kevésbé ismert, ám mindenképpen méltó Cseh Tamás-dalok jelenetekbe álmodva köszönnek rá a nézőre, aki – talán nem is számít rá – egy egészen rendhagyó emlékkoncert-színdarabba csöppen bele. Persze

a Váróterem jóval több mint dallam és színészi játék: felidézi a Cseh-korszak hangulatát, de egyúttal a jelenről is hű képet ad.

Ahogy az előadás (és egyúttal Cseh Tamás egyik dalának) címe is jelzi, a történetfüzér egy váróteremben játszódik, ahol helyet és szerepet kap a zenekar és a színészgárda is – az előbbi a munkába siető „melósok”, az utóbbi pedig maga az utazóközönség képében. A környezethez illően felcsendül a Budapest-dal („Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk / Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?”), de nem marad el a többi klasszikus, például az Apa kalapja, a Somlai Margit, a Keresztben jégeső, a Tanulmányi kirándulás vagy a Ballada öcsémről sem.

A szerzemények természetesen azonnal megidézik Cseh Tamás szellemét, de mégsem pusztán a korabeli előadások újrajátszásai: más a hangszerelés, helyenként más a stílus, vagy éppen Bereményi Géza „nyúl” bele a dalszövegbe. És csak jönnek a dalok: az Illegalitás, a Munkásszállás, a Forró város, a Gyermekkorom, a hallgató-néző pedig sodródik az új és a régi hullámain. Ahonnan legfeljebb már csak maga Cseh Tamás hiányzik majd…

12_Varoterem_Batthyanyter200221-005-101836.jpg

Jelenet a Váróteremből (Fotó/Forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad)

110 perc Cseh Tamás – megállás nélkül, ezúttal a Városmajori Szabadtéri Színpadon, június 19-én, szombaton.

A Városmajor hatalmai fái alatt meghúzódó, 800 férőhelyes színház felújított nézőtérrel várja a kultúrára, kikapcsolódásra vágyó nézőit, a szcenírozott Cseh Tamás-előadás mellett még több mint 70 másik produkcióra a nyári szezon alatt. A programokról bővebb információ a varosmajoriszinpad.hu oldalon érhető el.

Fejléckép forrása: Városmajori Szabadtéri Színpad

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.