Színház

Kétszemélyes darabbal nyitott újra a Broadway

2021.04.06. 11:55
Ajánlom
Több mint egy évvel azután, hogy a New York-i Broadway színházai a koronavírus-járvány miatt bezártak, újra felzúgott a taps a nézőtéren – adta hírül a CNN. Miközben a St. James Színházban állótapssal köszönték meg a színészek munkáját, az európai színjátszás fellegvárában, a West Enden is a nyitásra készülnek.

Az amerikai esemény, amely a háromszoros Tony-díjas színész Nathan Lane, és a Tony-díjas koreográfus Savion Glover előadásában volt látható, az Actors Fund és a Broadway Cares/Equity Fights AIDS elnevezésű megmozdulás első állomásaként született. A 10 lépcsős nyitási akció célja, hogy a Broadwayen játszott előadásokat újra biztonságos körülmények között lehessen látogatni.

A most bemutatott darab, a Playbills Paul Rudnick humoros monológja, amely a koronavírus miatt kialakult helyzetre reflektál.

Eközben Londonban is a nyitáson dolgoznak, a jelenlegi tervek szerint az első színházak már május közepén újra játszhatnak. A város polgármestere, Boris Johnson élő TV interjúban jelentette be hétvégén, hogy a távolságtartást előíró, korlátozott létszámmal megtartott kulturális eseményeknél egyelőre nem lesz szükség a védettséget igazoló kártyák felmutatására, így a West End előadásai is szabadon látogathatóak lesznek. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a védettségi igazolás a jövőben a mindennapok részévé válhat, de arról, hogy milyen formában, még folynak a tárgyalások.

GettyImages-1310653584-105656.jpg

Maszkban, távolságtartás mellett tartották meg az első előadást a Broadwayn (Fotó/Forrás: Michael Loccisano / Getty Images Hungary)

Bár a Broadway és a West End is elkötelezett aziránt, hogy széles körben megnyithassák kapuikat a látogatók előtt, és a legtöbb színház műsort hirdethessen, arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy a külföldről érkező nézők milyen formában tekinthetik majd meg az újra repertoárra kerülő előadásokat, valamint az új bemutatókat.

(via CNN, Broadway.com)

Fejléckép: április 3-án kinyitott a Broadwayen a St. James Színház
(fotó: Cindy Ord / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Vizuál

Látogatás a Pokolban: bűnökről született alkotások kerültek kirakatba

A Dante-emlékévet is elhalványítja a pandémia, ám a Kispont Galéria most az utcáról megtekinthető kirakatkiállítással dolgozza fel Dante Pokol című művét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Shakespeare újragondolva

A Webszínház 2021-ben újragondolja Shakespeare drámáit, és az avantgárd szellemű Dogma-filmekből inspirálódva a 21. századba helyezi a műveket. 37 ismert magyar dráma- és prózaíró, illetve költő írt 20 perces etűdöket a reneszánsz mester darabjai nyomán.
Színház magazin

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Színház szfe

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Színház hír

Stumpf István: Az SZFE ügye bizonyos értelemben baleset volt

A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos is megszólalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzet kapcsán, egyfajta balesetnek titulálva a modellváltás körüli ellenállást. Stumpf István reményét fejezte ki aziránt is, hogy a többi modellváltó egyetemen ilyen nem fog előfordulni.
Színház ajánló

Pap Verával és Börcsök Enikővel látható a Pesti Színház nagy sikerű előadása

A Pesti Színház 2010-ben mutatta be Hadar Galron kortárs izraeli író drámáját, a Mikvét, amely tizenegy évvel a bemutató után április 24-én online lesz látható az eSzínház oldalán.