Színház

Kevin Spacey nemcsak Londonban király

2011.12.08. 10:16
Ajánlom
A londoni Old Vic társulatával, Kevin Spacey címszereplésével színre vitt III. Richárd - Sam Mendes rendezésében - lassan világ körüli turnéjának végéhez ér.

Kevin Spacey és Sam Mendes amerikai rendező a kultúrák között hidat teremtő színházi The Bridge Project keretében turnéznak a mindenkori zsarnokságról szóló, modern kori díszletek közé helyezett darabbal. A darabot London mellett Hongkongban, San Franciscóban, Avilésban, Athénban, Epidauroszban, Isztambulban, Pekingben, Szingapúrban is játszották. A kínai illetékesekkel 18 hónappal ezelőtt kezdődtek meg a tárgyalások a színmű bemutatásáról. Mint a BAM gyártásvezetője elmondta, bekérték ugyan az előadás felvételét, de semmilyen változtatást nem igényeltek a produkcióban. Kínában a színházi élet a kormány ellenőrzése alatt áll. Független társulatok ugyan léteznek, de sem a játszóhelyük sem a finanszírozásuk nem biztosított, és színpadra szánt produkcióikat folyamatosan ellenőrzik a cenzorok. A pekingi intézmény terveiben több hasonló nyugati előadás bemutatása szerepel. Az előadás jelenleg Sydney-ben látható, majd Dohába és New Yorkba utazik a társulat.

Kevin Spacey nyolc évvel ezelőtt vette át az Old Vic művészeti vezetését, célja az volt, hogy a kerületben lakókhoz közelebb vigye az állami támogatást egyébként nem kapó színházat. Nem csupán a tradíciókra kívánt alapozni, hanem az ottlakókra, ezért egyebek mellett oktatási programokat indított a környékbeli gyerekek számára. Több sikeres premier fűződik nevéhez - ezek némelyikében rendezőként vagy színészként is közreműködött -, és 2010-ben nyitotta meg a Waterloo vasútállomás melletti, Old Vic Tunnels névre hallgató "alagútrendszert", ahol Hamish Jenkinson vezetésével kísérleti előadásokat készítenek. A filmvászonról is ismert Kevin Spacey - Közönséges bűnözők, Seven, Amerikai szépség - mandátuma 2015-ben jár le. Bár Londont minden tekintetben otthonának nevezte, a hírek arról nem szólnak, hogy újra megpályázná az Old Vic művészeti vezetését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Például Te…

…lehetnél a szerelmem. A József Attila Színház Irodalmi Kávéházának idei, utolsó önálló estje Holczinger Szandra zenés szerelemkeresése volt egy részben.
Színház átrium

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.
Színház POSZT 2019

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Színház új évad

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.