Színház

Kevin Spacey nemcsak Londonban király

2011.12.08. 10:16
Ajánlom
A londoni Old Vic társulatával, Kevin Spacey címszereplésével színre vitt III. Richárd - Sam Mendes rendezésében - lassan világ körüli turnéjának végéhez ér.

Kevin Spacey és Sam Mendes amerikai rendező a kultúrák között hidat teremtő színházi The Bridge Project keretében turnéznak a mindenkori zsarnokságról szóló, modern kori díszletek közé helyezett darabbal. A darabot London mellett Hongkongban, San Franciscóban, Avilésban, Athénban, Epidauroszban, Isztambulban, Pekingben, Szingapúrban is játszották. A kínai illetékesekkel 18 hónappal ezelőtt kezdődtek meg a tárgyalások a színmű bemutatásáról. Mint a BAM gyártásvezetője elmondta, bekérték ugyan az előadás felvételét, de semmilyen változtatást nem igényeltek a produkcióban. Kínában a színházi élet a kormány ellenőrzése alatt áll. Független társulatok ugyan léteznek, de sem a játszóhelyük sem a finanszírozásuk nem biztosított, és színpadra szánt produkcióikat folyamatosan ellenőrzik a cenzorok. A pekingi intézmény terveiben több hasonló nyugati előadás bemutatása szerepel. Az előadás jelenleg Sydney-ben látható, majd Dohába és New Yorkba utazik a társulat.

Kevin Spacey nyolc évvel ezelőtt vette át az Old Vic művészeti vezetését, célja az volt, hogy a kerületben lakókhoz közelebb vigye az állami támogatást egyébként nem kapó színházat. Nem csupán a tradíciókra kívánt alapozni, hanem az ottlakókra, ezért egyebek mellett oktatási programokat indított a környékbeli gyerekek számára. Több sikeres premier fűződik nevéhez - ezek némelyikében rendezőként vagy színészként is közreműködött -, és 2010-ben nyitotta meg a Waterloo vasútállomás melletti, Old Vic Tunnels névre hallgató "alagútrendszert", ahol Hamish Jenkinson vezetésével kísérleti előadásokat készítenek. A filmvászonról is ismert Kevin Spacey - Közönséges bűnözők, Seven, Amerikai szépség - mandátuma 2015-ben jár le. Bár Londont minden tekintetben otthonának nevezte, a hírek arról nem szólnak, hogy újra megpályázná az Old Vic művészeti vezetését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.