Színház

Kezdődik a román Országos Színházi Fesztivál

2014.10.22. 11:49
Ajánlom
Negyvenhat előadás, köztük több magyar produkció lesz látható Bukarestben az október 24-én kezdődő román Országos Színházi Fesztiválon.

A negyvenhat produkció többségét kétszer is bemutatják a nagy érdeklődésre való tekintettel, így az október 24. és november 2. között zajló seregszemlén összesen nyolcvanhátom előadást láthat a közönség. A csaknem egymillió euró (mintegy 307 millió forint) költségvetésű rendezvénysorozat keretében hat konferenciát és húsz könyvbemutatót is tartanak. A Marina Constantinescu színikritikus által válogatott előadások többsége, huszonhat produkció bukaresti, a többi vidéki színházaké. Első alkalommal lesz saját produkciója a fesztiválnak: a bukaresti Odeon Színházban a West Side Story című musicalt viszik színre a Román Országos Ifjúsági Zenekar közreműködésével.

A fesztiválra beválogatták a Kolozsvári Állami Magyar Színház Viktor, avagy a gyermekuralom című, Silviu Purcarete által színpadra állított produkcióját, amely elnyerte tavaly Romániában a legjobb előadás címet. Az erdélyi magyar színházak közül a seregszemlén jelen lesz még a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Radu Afrim román rendező által színpadra állított Az ördög próbája című produkcióval. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház a Mihai Maniutiu által jegyzett Szebb az élet halál után című előadással vendégszerepel Bukarestben.

Két Tompa Gábor által rendezett produkciót is játszanak a fesztiválon: az Aureliu Manea trilógia című előadást a kolozsvári román színházban állította színpadra a Kolozsvári Állami Magyar Színház vezérigazgatója, Eugen Ionescónak Az új lakó című drámáját pedig a bukaresti Nottara Színházban rendezte meg. A seregszemléről a sepsiszentgyörgyi Bocsárdi László sem hiányzik, aki a craiovai Marin Sorescu Színházban készítette el Örkény István Tóték című művét. A fesztiválon Spiró György Prah című darabját a Bukaresti Művészszínház magántársulat adja elő Alexandru Maftei rendezésében. A kolozsvári Ecsetgyárban működő független Groundfloor Group is bemutatkozik a seregszemlén Sinkó Ferenc és Leta Popescu Parallel című előadásával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.