Színház

Ki gépen száll fölébe...

2011.05.23. 11:50
Ajánlom
2007-ben a bejárat befalazását ígérték, a Sirály kitartott, működött, mi több fejlődött tovább. Rövid Sirálytörténet.

2006 szeptembere óta működik a Sirály, a magát "találkozások helyének" nevező kulturális kávézó, kiállításokkal, civil programokkal, koncertekkel, irodalmi estekkel és az országos fesztiválokon is sikert arató színházi produkciók befogadásával, mely akár egy sikertörténet kezdete is lehetne. Azonban míg négy évvel ezelőtt a bejárat befalazását ígérték, most kiürítésre szólították fel Szalai-Szabó Istvánt, a Városi Színház Nonprofit Kft. (a kulturális programok fenntartójának) ügyvezetőjét. Akkor petícióval tartottak ki, ma egy közösségi portálon gyülekeznek a Sirály-barátok.

Nyitása előtt tíz évig a ház mondhatni romokban hevert: pincéje elpenészesedett, fala dohosan omladozott, holott a belváros szívének egyik főutcájáról van szó. 1993 és 1997 között a Budapest Székesfőváros Könyvesháza Alapítvány működtette és tartotta életben az épületet, ám az önkormányzat az együttműködést felmondta. Ezt követte a kerek évtizedig tartó pereskedés a Könyvesház és az önkormányzat között, melyet csak nehezített, hogy az alsó szintet már bérbe adták a Budapesti Városvédő Egyesületnek - holott az alagsor kizárólag a földszintről közelíthető meg, s onnan kapja az áramot, mitöbb az épület vizesblokkja a pincéhez tartozik.

A Sirály 2006-ban kért engedélyt Schiffer János kultúráért felelős főpolgármester-helyettestől, hogy megnyithassák a helyet. A főváros azt ígérte, kulturális célú hasznosításra pályázatot írnak ki, ám a fent említett per miatt a pályázat kiírása elmaradt. A Sirály civiljei mégis kinyitottak, önerőből, önkéntes munkával újították föl az elhanyagolt, romos épületet. A per elhúzódása miatt a tulajdoni viszonyokat nem sikerült tisztázni. A per tavaly lezárult, ezért is érthetetlen, hogy az elmúlt egy évben miért nem került terítékre az ügy.

Négy éve aláírásgyűjtés indult, a kávézó törzsvendégei, valamint a programok hű látogatói kiálltak a Sirály mellett. Így először egy hónap haladékot kaptak a kiköltözésre, majd minden nap remélték a holnapot.

Ma, amikor a befogadó-színházi program sikert sikerre halmoz, napról napra ad otthont teltházas előadásoknak, évről évre részt vesz országos fesztiválokon és zenekaroknak ad lehetőséget megalakulni, ismét bezárás fenyegeti a házat. A Sirály felszólító levelet kapott az épület 2011. május 26-ig történő kiürítésére és átadására.

A teljesség hiányával pár neves alkotó és alkotócsoport, aki teret és lehetőséget kapott a Sirályban:

TÁP Színház, KoMa, Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, Juhász Anikó, Fehér Ferenc, Budai Enikő, Élőkép Társulat, HOPPart, Takátsy Péter, Sebő Ferenc, Laboratorium Animae, Radikális Szabadidő Színház, K.V. Társulat, Bodó Viktor, N Szektor, Földszínház, Kardos Dániel, The Qualitones, Lamm Dávid, Zu Sammen, Specko Jedno, Juhász Gábor...

Annak idején így zárult a petíciós üzenet, mely sajnos ma is éppoly aktuális: "Szeretnénk mindent legjobb tudásunk szerint megtenni, hogy évek múlva, városunkat magukénak érző, azért felelősséget vállaló, s ezért tenni is kész szervezetek, emberek összefogásának mintájaként lehessen a Sirály!-ra hivatkozni."

Részletesen a mostani helyzetről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.