Színház

Ki hazudik nagyobbat?

2011.07.19. 09:00
Ajánlom
A hazugság valakinek vagy megy, vagy nem. Na de, mi volna, ha lehetne járni hazugság egyetemre, melynek rektora Háry János, meghívott előadója pedig Münchausen báró?

A hazugság valakinek vagy megy, vagy nem. Vannak, akiknek sosem sikerül, és vannak, akik sosem buknak le. Na de, mi volna, ha lehetne járni hazugság tanfolyamra?

A hazgugság kis gyakorlással elsajátítható, állítja a HOPPart Társulat legújabb előadása. A Hajrá Háry! Igazmondó Egyetemének rektora Háry János, meghívott előadója pedig Münchausen báró.

A HOPPartosok Novák Eszter vezényletével és Kárpáti Péter író segítségével készülnek a ma esti bemutatóra. Kárpáti Péter legutóbbi két darabja (Szörprájzparti, Vándoristenek) a színészek improvizációjára épített. Ez most sincs másképp. A próbák kezdetén a színészek különböző jeleneteket improvizáltak a hazugságról. Ezeket használta föl Novák és Kárpáti, hogy előkészítsék a darab vázát, és írjanak egy hozzávetőleges szövegkönyvet, mely a próbák során alakult, módosult.

Az előadás kezdetén a Háry János Igazmondó Egyetem tanévnyitóján találjuk magunkat, ahová vendégelőadóként hitrtelen berepül Münchausen báró. Elkezdődik a két nagyotmondó hős versengése, mi pedig leckéket kapunk arról, hogy miként lehet eredményesen hazudni, milyen gyakorlatokat végezzünk, hogy ne piruljunk el, ne nézelődjünk összevissza, ne kezdjünk dadogni, ne jöjjünk zavarba. Példákat látunk arra is, hogy egy jól kivitelezett gigakamuval mennyi mindent megúszhatunk. Bepillantást nyerünk Háry és Münchausen gyerekkorába, hogy hogyan vakítottak a szüleiknek, amikor sok egyest kaptak, vagy későn jöttek haza az iskolából.

És ekkor már átúszunk a fantázia, a mesék és a képzelet világába. Amelyet persze csak ez hajszál választ el a hazugságtól. Lehet-e egymás álmait kis hazugságok árán megvalósítani?

És mivel a HOPPart Társulatról van szó, nem hiányozhat a zene. Népszerű dalok kerülnek elő, teljesen irreleváns helyzetekben. Most rátesznek egy lapáttal: a híres youtube-os felvétel nyomán ők is megalkották a "Négyakkordos számok" sorozatát, kétsoronként, refrénenként jönnek a magyar könnyűzene slágerei. Akár így is írhatták volna őket. Hihető...

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Klasszikus

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház ajánló

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Színház interjú

Hát miért ne legyek makacs? – beszélgetés Schneider Zoltánnal

1991 augusztusa, dúl a Délszláv háború, a berlini fal egy éve már leomlott, repedezik a Szovjetunió. Ezt az idillt robbantja fel a puccskísérlet. Gorbacsovék, elvágva a világtól, saját házuk foglyai. Mi zajlik bent, mi játszódik le legbelül a félelem napjaiban? A Rózsavölgyi Szalon Az elnök szabadsága című előadása kapcsán beszélgettünk a Gorbacsovot alakító Schneider Zoltánnal.
Színház ajánló

Felolvasó képzeletszínház Szamosi Zsófiával

Október 18-án láthatja a közönség a 6SZÍNben Tollár Mónika rendezését, a Janikovszky Éva azonos című regényéből készült A lemez két oldalát. A 2013 óta futó produkcióban ezen az estén Horváth Lili, Elek Ferenc és Simon Kornél partnere Szamosi Zsófia lesz.
Színház interjú

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.