Színház

Ki voltál, lányom? – egy megrendítő erejű vallomást mutatnak be a Jurányiban

2023.05.09. 14:30
Ajánlom
Csernus Mariann Kossuth-díjas színművész elvesztett lányával folytatott képzeletbeli beszélgetéseit írta meg egy regényben, amit Karafiáth Orsolya adaptált színpadra. Az anyát Sztárek Andrea alakítja az előadásban, amit a CSET FESZT keretén belül láthatunk május 14-én.

​​​​​​​Csernus Mariann színésznőként hosszú, küzdelmes, a magyar történelembe beágyazott életutat tudhat magáénak. Soha nem végzett főiskolát, 18 évesen, 1948-ban szerződtette őt a Pesti Színházhoz Devecseri Gábor és Egri István, majd 1950-ben Major Tamás hívására átment a Nemzeti Színházhoz, melynek mindvégig tagja, 1989-től Örökös Tagja maradt. 1962-ig főszerepek sorát játszotta, majd – miután találkozott egy külföldi útja során emigrált fivérével, aki mint utóbb kiderült, az amerikai titkosszolgálatnak dolgozott – politikai okokból hosszú időre nem léphetett színpadra színházában. Ekkortól önálló estekkel járja az országot: a Psyché, a Déryné, a Vizsolyi Biblia – mind kultikus jelentőségű előadásai ennek az időszaknak. 1975-ben térhetett vissza a Nemzeti színpadára, amelynek a névváltást követően (Pesti Magyar Színház) a továbbiakban is tagja maradt.

Ma 95 éves. Nem egészen egy évvel ezelőtt még előadta Vizsolyi Biblia 2.0 című estjét.

Újra színpadra áll az ország legidősebb aktív színésznője

Kapcsolódó

Újra színpadra áll az ország legidősebb aktív színésznője

Kilencvennégy évesen adja elő Vizsolyi Biblia 2.0 című estjét Csernus Mariann, a Kossuth-díjas színésznőt a Bethlen Téri Színházban láthatják a nézők, november 2-án.

Lánya, Joó Katalin szintén a színészi pályára lépett (1975-ben végzett Horvai István osztályában), majd 36 évesen, döbbenetes körülmények között öngyilkos lett. Csernus Mariann öt évvel később lépett elő a gyász hallgatásából a Ki voltál, lányom? című könyvével a nagyvilág elé.

A regény egy töredékeiben egész vallomás. A szerző a mindvégig drámai feszültségű írásban tiszteletre méltó írói-emberi önfegyelemmel, már-már egy „női Ödipusz” konok, öngyötrő őszinteségével kutatja családi tragédiájának indítékait, miközben egyre mélyebbre száll alá az összekuszálódott érzelmek mélységeibe.

Képzeletbeli párbeszéd egy halott lánnyal.

Egy anya párbeszéde, aki kimondatlanul is tudja, hogy az ész és értelem eszközeivel megérteni, feldolgozni talán lehetetlen is mindazt, ami a lelkekben tört össze. Mégis megpróbálja, nem tehet mást – olvasható az előadás színlapján.

IMG_0589ok-120026.jpg

Sztárek Andrea és Kecskés Karina a Ki voltál, lányom? előadás próbáján (Fotó/Forrás: Jurányi Ház)

Ki voltál, lányom?

A darab Csernus Mariann azonos című regényének adaptációja Horváth Patrícia ötletei alapján valósul meg, aki rendezőként is jegyzi az előadást.
Szerző: Csernus Mariann és Karafiáth Orsolya
Szereplők: Kecskés Karina, Sztárek Andrea, Nyári Zoltán
Díszlet és jelmez: Árva Nóra
Zeneszerző: Pirisi László

A bemutatót követően beszélgetést tartanak Hoffmann Kata klinikai szakpszichológussal, Karafiáth Orsolya író, költő, fordítóval és Horváth Patrícia rendezővel.

Az előadás a CSET FESZT programsorozatának része, a bemutató időpontja és helye: 2023.május 14. 19 óra, Jurányi Ház.

Fejléckép: Sztárek Andrea (forrás: Jurányi Ház)

Hogyan is vagyunk a családdal? – májusban indul a FÜGE tematikus fesztiválja

Kapcsolódó

Hogyan is vagyunk a családdal? – májusban indul a FÜGE tematikus fesztiválja

A FÜGE által szervezett CSET FESZT 2023. első szava a családra, az egyénre és a társadalomra utal. A rendezvénysorozat ugyanis ezeket a témákat járja körül színházi előadásokkal és különböző szakmai programokkal május 2. és 21. között a Jurányiban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.
Színház ajánló

Különleges babaszínházi előadással várják a családokat a XV. kerületben

Március 2-án a Kikötő – Ifjúsági központban láthatja a közönség a KL Színház Izeg-mozog című babaszínházi előadását. A Fidelio „Ügy” elnevezésű kategóriájával díjazott Markó-Valentyik Anna egyszemélyes produkciójában varázslatos csecsemővilágot teremt.