Színház

Kié lesz a Tűzraktér?

2011.05.01. 09:00
Ajánlom
A Terézvárosi Önkormányzat döntést hozott, a Tűzrakteret üzemeltető alapítvány azonban "a tények tudatos elferdítése" miatt, jó hírnév megsértése okán pert fontolgat. Jelen állás szerint az Art Sector Alapítványnak legkésőbb május 6-ig kell az ingatlant átadnia a Terézvárosi Önkormányzatnak.

A Tűzraktér Független Kulturális Központ és Alkotóház kiköltöztetésére vonatkozó döntését Terézváros március végén újragondolta, és egyben kijelentette, a tulajdonában álló ingatlant továbbra is alkotóházként kívánja üzemeltetni, s ennek jövőbeli megvalósításáról első körben a Tűzrakteret működtető Art Sector Alapítvánnyal egyeztet. A Tűzraktér a tárgyalási időszak etikettjének megfelelően egy ideig szüneteltette a médiamegjelenéseket.

Az Önkormányzat 2011. április 28-án tartott nyilvános testületi ülésén döntést hozott a Tűzraktér ügyében. Simonffy Márta alpolgármester indítványozta, hogy a terézvárosi önkormányzat az ingatlant a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt.-nek adja üzemeltetésbe, amely jelenleg az Eötvös10 kulturális színteret működteti. A nyilvános testületi ülést megelőzően márciusban az önkormányzat pályázatot írt ki az épület üzemeltetésére, mely március 28-án sikertelenül zárult a jelentkezők hiánya miatt. A pályázatot akkor az önkormányzat pénzhiánnyal indokolta, és 3 millió ft/hó bérleti díjat kért az ingatlan használatáért, valamint kiürítésre kötelezte az alkotóházat, melyet most viszont maga is üzemeltetni szeretne. Többször is hangsúlyozták, hogy nincs pénz a hely ingatlanhasználattal való támogatására.

A Tűzraktér a sikertelen pályázat után részletes működési koncepciót nyújtott be az önkormányzathoz, melyben többek között ajánlatot tett havi 1,5 millió forint bérleti díj megfizetésére (felét pénzben, felét felújítás formájában), kötelezettséget vállalt a közüzemi díjak megfizetésére, az épület állagmegóvására, valamint minden, az önkormányzat részéről felmerülő működéssel kapcsolatos gyakorlati igény kielégítésére. Mindemellett mintegy 2,7 millió forint értékű közhasznú kulturális szolgáltató csomagot, amely színházi előadásokat, oktatást stb. tartalmazott.

A Pro Urbe Budapest díjjal kitüntetett intézmény így folytatni tudta volna eddigi kulturális tevékenységét, az önkormányzat pedig a kulturális nyereségen és az ingatlan sorsának megnyugtató rendezésén túl konkrét anyagi bevételt is szerzett volna, 5 év alatt negyed milliárd forinttal gyarapította volna a Terézvárosi Önkormányzatot.

A terézvárosi képviselő-testület ennek ellenére 12 igen és 3 nem szavazattal Simonffy Márta alpolgármester előterjesztését fogadta el.

A Tűzraktér jelenlegi üzemeltetői több kérdésre keresik a választ. Miért vállalja az önkormányzat egy intézmény saját költségvetésből való fenntartását, a jelenlegi szűkös anyagi helyzetben, ha van olyan elismert szervezet, aki 1,5 millió forintos bérleti díjat fizetne, és amely jelenleg is a helyszínen működik, méghozzá sikeresen? Hogyan lett pénz az intézmény üzemeltetésére és az ingatlan karbantartására, ha egy hónapja még pénzhiánnyal indokolt pályázatot írtak ki? Volt, hogy életveszélyesként aposztorfálták az épületet (ezt később ők maguk is elvetették), ezek után hova tűnt a műemléképület felújításának igénye? Milyen formában kívánja működtetni a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. az alkotóházat ilyen irányú tapasztalatok, kulturális koncepció és mindennemű gazdasági terv hiányában? Miért utasították el indoklás nélkül a Tűzraktér ajánlatát?

Hassay Zsófia polgármester kijelentette, hogy a fenti kérdésekre nem tudja a választ, azokat nem áll módjában megválaszolni sem neki, sem az előterjesztő Simonnfy Mártának.

A Tűzrakteret jelenleg üzemeltető Art Sector Alpítvány "a tények tudatos elferdítése" miatt, jó hírnév megsértése okán fontolóra veszi, hogy pert indít Simonffy Márta ellen.

Az önkormányzat honlapján közzétett tájékoztatás szerint a képviselő-testület "olyan alkotóházat kíván létrehozni, amely a művészetet szolgálja, és fontosnak tartja azt is, hogy a művészek - a jelenlegi áldatlan állapotokkal ellentétben - kulturált körülmények között alkothassanak, ezzel is elősegítve a művészet támogatását. Az önkormányzat ezért szükségesnek látja az épület részleges felújítását, kitakarítását. Az önkormányzat számára elengedhetetlen az is, hogy az alkotóház működése ne zavarja a szomszédos kollégium, valamint a környéken lakók nyugalmát".

Jelen állás szerint az Art Sector Alapítványnak legkésőbb május 6-ig kell az ingatlant átadnia.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Színház kritika

Törőcsik Mari ott sem volt, mégis főszereplő lett a Sztalker előadásában

Nem gyerekjáték, hanem igazi férfimunka volt az ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós vezette Sztalker Csoport bemutatkozó előadása, a Míg fekszem kiterítve, amely az Ördögkatlan fesztiválon debütált.
Színház ian mckellen

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia a Lear király egyik előadását Ian McKellennek a londoni West Enden, de a színész megkérte a közönséget, hogy hallgassák meg pályafutása legemlékezetesebb történeteit.