Színház

Kié lesz a Tűzraktér?

2011.05.01. 09:00
Ajánlom
A Terézvárosi Önkormányzat döntést hozott, a Tűzrakteret üzemeltető alapítvány azonban "a tények tudatos elferdítése" miatt, jó hírnév megsértése okán pert fontolgat. Jelen állás szerint az Art Sector Alapítványnak legkésőbb május 6-ig kell az ingatlant átadnia a Terézvárosi Önkormányzatnak.

A Tűzraktér Független Kulturális Központ és Alkotóház kiköltöztetésére vonatkozó döntését Terézváros március végén újragondolta, és egyben kijelentette, a tulajdonában álló ingatlant továbbra is alkotóházként kívánja üzemeltetni, s ennek jövőbeli megvalósításáról első körben a Tűzrakteret működtető Art Sector Alapítvánnyal egyeztet. A Tűzraktér a tárgyalási időszak etikettjének megfelelően egy ideig szüneteltette a médiamegjelenéseket.

Az Önkormányzat 2011. április 28-án tartott nyilvános testületi ülésén döntést hozott a Tűzraktér ügyében. Simonffy Márta alpolgármester indítványozta, hogy a terézvárosi önkormányzat az ingatlant a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt.-nek adja üzemeltetésbe, amely jelenleg az Eötvös10 kulturális színteret működteti. A nyilvános testületi ülést megelőzően márciusban az önkormányzat pályázatot írt ki az épület üzemeltetésére, mely március 28-án sikertelenül zárult a jelentkezők hiánya miatt. A pályázatot akkor az önkormányzat pénzhiánnyal indokolta, és 3 millió ft/hó bérleti díjat kért az ingatlan használatáért, valamint kiürítésre kötelezte az alkotóházat, melyet most viszont maga is üzemeltetni szeretne. Többször is hangsúlyozták, hogy nincs pénz a hely ingatlanhasználattal való támogatására.

A Tűzraktér a sikertelen pályázat után részletes működési koncepciót nyújtott be az önkormányzathoz, melyben többek között ajánlatot tett havi 1,5 millió forint bérleti díj megfizetésére (felét pénzben, felét felújítás formájában), kötelezettséget vállalt a közüzemi díjak megfizetésére, az épület állagmegóvására, valamint minden, az önkormányzat részéről felmerülő működéssel kapcsolatos gyakorlati igény kielégítésére. Mindemellett mintegy 2,7 millió forint értékű közhasznú kulturális szolgáltató csomagot, amely színházi előadásokat, oktatást stb. tartalmazott.

A Pro Urbe Budapest díjjal kitüntetett intézmény így folytatni tudta volna eddigi kulturális tevékenységét, az önkormányzat pedig a kulturális nyereségen és az ingatlan sorsának megnyugtató rendezésén túl konkrét anyagi bevételt is szerzett volna, 5 év alatt negyed milliárd forinttal gyarapította volna a Terézvárosi Önkormányzatot.

A terézvárosi képviselő-testület ennek ellenére 12 igen és 3 nem szavazattal Simonffy Márta alpolgármester előterjesztését fogadta el.

A Tűzraktér jelenlegi üzemeltetői több kérdésre keresik a választ. Miért vállalja az önkormányzat egy intézmény saját költségvetésből való fenntartását, a jelenlegi szűkös anyagi helyzetben, ha van olyan elismert szervezet, aki 1,5 millió forintos bérleti díjat fizetne, és amely jelenleg is a helyszínen működik, méghozzá sikeresen? Hogyan lett pénz az intézmény üzemeltetésére és az ingatlan karbantartására, ha egy hónapja még pénzhiánnyal indokolt pályázatot írtak ki? Volt, hogy életveszélyesként aposztorfálták az épületet (ezt később ők maguk is elvetették), ezek után hova tűnt a műemléképület felújításának igénye? Milyen formában kívánja működtetni a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. az alkotóházat ilyen irányú tapasztalatok, kulturális koncepció és mindennemű gazdasági terv hiányában? Miért utasították el indoklás nélkül a Tűzraktér ajánlatát?

Hassay Zsófia polgármester kijelentette, hogy a fenti kérdésekre nem tudja a választ, azokat nem áll módjában megválaszolni sem neki, sem az előterjesztő Simonnfy Mártának.

A Tűzrakteret jelenleg üzemeltető Art Sector Alpítvány "a tények tudatos elferdítése" miatt, jó hírnév megsértése okán fontolóra veszi, hogy pert indít Simonffy Márta ellen.

Az önkormányzat honlapján közzétett tájékoztatás szerint a képviselő-testület "olyan alkotóházat kíván létrehozni, amely a művészetet szolgálja, és fontosnak tartja azt is, hogy a művészek - a jelenlegi áldatlan állapotokkal ellentétben - kulturált körülmények között alkothassanak, ezzel is elősegítve a művészet támogatását. Az önkormányzat ezért szükségesnek látja az épület részleges felújítását, kitakarítását. Az önkormányzat számára elengedhetetlen az is, hogy az alkotóház működése ne zavarja a szomszédos kollégium, valamint a környéken lakók nyugalmát".

Jelen állás szerint az Art Sector Alapítványnak legkésőbb május 6-ig kell az ingatlant átadnia.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Kurtág György beszédével avatták fel a Ligeti György utcát

A BMC mellett található, hajdani Imre utca vette fel Ligeti György nevét az évforduló alkalmából. Az avatóünnepségen jelen volt a zeneszerző özvegye, Ligeti Vera, valamint fia, Lukas Ligeti.
Vizuál

Magyar siker Cannes-ban – mutatjuk a fesztivál legnagyobb nyerteseit

A világ legrangosabb fesztiváljának fődíját Justine Triet francia rendező kapta, aki filmjében a független nőket érintő társadalmi előítéleteket vizsgálja. Buda Flóra Anna 27 című animációs filmjét a legjobb rövidfilmnek választották.
Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kapunyitási pániktól jogvédelmen át a „píszíségig” – jön a harmadik FREESZEMLE

Több mint ötven programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, közéleti vitákkal és Csányi Vilmos előadásával érkezik a Freeszfe Egyesület fesztiválja június 1. és 4. között.
Színház hír

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.
Színház gyász

Elhunyt Szegedi Erika színművész

A Jászai Mari-díjas magyar színművészt, érdemes és kiváló művészt életének 82. évében érte a halál május 26-án hajnalban – adta hírül egykori színháza, a Vígszínház.
Színház magazin

A színész, akinek védjeggyé vált a vezetékneve – Gálvölgyi János 75 éves

„Az nem lehet, hogy bemegyek ma este, és nem leszek jó” – mondta egy interjúban Gálvölgyi János. Mert a név kötelez, és Gálvölgyi János nem véletlenül lett „a Gálvölgyi”. A színművész május 26-án ünnepli hetvenötödik születésnapját. 
Színház ajánló

Ha nyár, akkor irány a Városmajor! – színes kínálattal várják az érdeklődőket

Hatvan programmal, egyebek közt zenés és prózai előadásokkal, operettel, táncprodukciókkal, látványos gyerek- és felnőtt koncertekkel, tematikus sétákkal várják az érdeklődőket.