Színház

Kihirdették a Kaszás Attila-díj jelöltjeit

2021.06.24. 16:55
Ajánlom
Online sajtótájékoztatón jelentette be Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a 2021-es Kaszás Attila-díj három jelöltjét. Fándly Csabára (Csiky Gergely Színház), Gulácsi Tamásra (Móricz Zsigmond Színház) és Rusznák Andrásra (Radnóti Miklós Színház augusztus 20-ig várják a közönség szavazatait.

„Amikor egy civil kezdeményezésből először egy szakmai kezdeményezés alakul, amikor egy szakmai kezdeményezésből egy magas rangú díj alakul ki, akkor megkérdőjelezhetetlen, hogy a magyar kulturális életnek az egyik legjelentősebb díjáról van szó. A Kaszás Attila-díj ilyen” – mondta köszöntőbeszédében Fekete Péter, beavatva az érdeklődőket a nevezés folyamatába is: a társulatok maguk jelölnek ki egy-egy művészt, akik közül végül hárman jutnak a végső fordulóba. A díjazott személyéről a közönség dönt. Idén mintegy 22 társulat tagjai adták le voksukat.

A Hegyvidéki Önkormányzat és a Mozaik Művészegyüttes közösen alapított Kaszás Attila-díjának átadását minden évben nagy érdeklődés övezi, az alapítók célja pedig, hogy a díjjal is ápolják Kaszás Attila szellemi hagyatékát. A kitüntetés odaítélésének kritériumai között szerepel a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti tevékenység, valamint az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerep.

A bejelentés:

A jelöltek:

Fándly Csaba 

Fándly Csaba gyerekkora óta foglalkozott versmondással és előadóművészettel szülőhelyén, Nagykárolyban. 2002-ben vették fel a Magyar Színház stúdiójába, a Pesti Magyar Színiakadémiára, Huszár László és Sipos Imre osztályában végzett. A stúdió után felvételt nyert a Kaposvári Egyetem színész szakára, ahol 2008-ban diplomázott. Még abban az évben leszerződött a Csiky Gergely színházhoz, melynek azóta is tagja.

Gulácsi Tamás

Színészi tanulmányait a Csabai Színistúdióban kezdte, majd a Pesti Magyar Színiakadémiára járt. A stúdió elvégzése után a Kaposvári Egyetemen képezte tovább magát, 2009-ben diplomázott. Először a Csiky Gergely Színházhoz szerződött, majd 2013-ban második otthonra lelt a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, ahol 2019-ben az évad legjobb színészének járó Móricz-gyűrűt is átvehette.

Rusznák András

2009-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Marton László és Hegedűs D. Géza osztályában. Évekig szabadúszóként dolgozott, játszott a Vígszínházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a tatabányai Jászai Mari Színházban és a HoPPart társulattal is. 2012 és 2016 között a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt, majd 2016-ban Kováts Adél szerződtette a Radnóti Színház társulatához.

A szavazatokat a közönség augusztus 20-a éjfélig adhatja le a www.kaszasattiladij.hu oldalon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.