Színház

Kihirdették a POSZT idei versenyprogramját

2013.03.08. 14:00
Ajánlom
Hivatalossá vált a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába meghívott előadások listája. A tizenkét előadás címét a március 8-án megtartott sajtótájékoztatón ismertették. Az idei találkozó június 6-án kezdődik és 15-ig tart.

Az idei fesztivál két válogatója Solténszky Tibor dramaturg, rendező és Szigethy Gábor iró, rendező, színháztörténész volt, akik a 2012. március 1. és 2013. február 28. között a hazai és határon túli magyar színházakban bemutatott előadásokat tekintették meg. Ez alatt az időszak alatt fejenként majd száznegyven produkciót tekintettek meg, melyekért nem keveset kellett alkalomadtán utazniuk (a vasúton, illetve négy keréken megtett kilométerek száma a 30.000-hez közelít).

Mint azt a Nőnapon a Rátkai Márton Klubban megtartott sajtótájékoztatón a két válogató elmondta, különösebb vita nélkül sikerült megegyezniük a 2013. évi POSZT versenyprogramjába meghívott előadásokban. Végül Bodrogi Gyula, a XIII. POSZT díszvendége ismertette a végleges listát, mely a következőképpen alakult:

Nagyszínház:

A félkegyelmű (Dosztojevszkij) - Weöres Sándor Színház, Szombathely
Rendezte: Jeles András

A vágy villamosa (T. Williams) - Miskolci Nemzeti Színház

Rendezte: Kiss Csaba

Bolha a fülbe (G. Feydeau) - Csokonai Színház, Debrecen
Rendezte: Vidnyánszky Attila

III. Richárd (W. Shakespeare) - Komáromi Jókai Színház

Rendezte: Martin Huba

Jó embert keresünk (B. Brecht) - Vígszínház, Budapest

Rendezte: Michal Dočekal

Peer Gynt (H. Ibsen) - Örkény István Színház, Budapest

Rendezte: Ascher Tamás

Kamara-  vagy stúdiószínház:

Amphitryon  (H. von Kleist) - Nemzeti Színház, Budapest
Rendezte: Gothár Péter

Bányavakság (Székely Csaba) - Yorick Stúdió és Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata

Rendezte: Sebestyén Aba

Picasso kalandjai (Alfredson - Danielson) - Pécsi Nemzeti Színház
Rendezte: Méhes László

Szégyen (Coetzee - Mundruczó K.) - Proton Színház/Trafó, Budapest

Rendezte: Mundruczó Kornél

Színésznők (A. de Angelis) - Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg
Rendezte: Sztarenki Pál

Vaknyugat (M. McDaunagh) - Csíky Gergely Színház, Kaposvár
Rendezte: Bérczes László

A válogatók több, általuk látott kísérleti, egyetemi, fizikai színházi produkció meghívását készülnek ajánlani a POSzT Off-programjába. Stenczer Béla fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón három előadást emelet ki, melyek a Kodály Központban lesznek láthatók. X és fél X címmel Varnus Xavér és Lajkó Félix tart Bach dallamain alapuló közös improvizációs koncertet, Taiwanból a kínai opera hagyományait követő Guoguang Opera Company Monkey King című előadása is látható lesz, hasonlóan a Vígszínház Pesten születtem című zenés produkciójához, melyben Kern András adja elő kedvenc dalait Budapestről. Stenczer Béla elmondta továbbá: az eddigi mintegy 170 helyett 150 millió forintból tudják az idei rendezvényt megvalósítani.

A versenyprogram kihirdetése mellett a jövő évi válogatók kilétéről is fellebbent a fátyol: A XIV. POSZT-ra Császár Angéla színművész és Sándor L. István színházi kritikus választja ki a meghívásra szánt produkciókat. Végül bemutatták a 2013-as POSZT dalát, mely a Talamba Ütőegyüttes Elindultam című száma lett. Az 1999-ben alakult együttest Azirtes Edina "Mókus" énekes és Oláh Gergő, a 2012-es X-Faktor győztese egészítette ki. Az útról és úton levésről szóló dal a remények szerint Pécsett is hallható lesz majd a fesztivál ideje alatt.

A versenyprogram előadásaival részletesen fogunk foglalkozni az oldalon!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Színház

„Lámpagyújtogató vagyok” – Interjú Spolarics Andreával

Decemberben elnyerte a legjobb epizodistáknak járó Aase-díjat, ő Kocsma Jenny a Koldusoperában, szívügye a tanítás, legközelebb az Aliz! c. ifjúsági előadásban láthatjuk Spolarics Andreát, a Budaörsi Latinovits Színház alapító tagját.
Plusz

Feljelentették a horvát énekesnőt, mert „gúnyosan intonált” a himnusz közben

Egy dühös állampolgár szerint Josipa Lisac saját értelmezése sérti a horvát nemzeti himnuszt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház portré

Az örök Elektra – 170 éve született Jászai Mari

Ő volt Laborfalvi Róza utódja, Gertrudis és Elektra legendás megformálója. Százhetven éve, 1850. február 24-én született Jászai Mari, a legnagyobb magyar tragika, a Nemzeti Színház örökös tagja.
Színház interjú

„Lámpagyújtogató vagyok” – Interjú Spolarics Andreával

Decemberben elnyerte a legjobb epizodistáknak járó Aase-díjat, ő Kocsma Jenny a Koldusoperában, szívügye a tanítás, legközelebb az Aliz! c. ifjúsági előadásban láthatjuk Spolarics Andreát, a Budaörsi Latinovits Színház alapító tagját.
Színház magazin

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Mitől lesz valaki nagyformátumú író? Van rá recept? Vagy ez egy eleve elrendelés? Bereményi Géza esetében a legnagyobb játékos, maga az élet determinálta a sikert. Vagy a Teleki téri piac. Önmagáról, az Eldorádóról mesélt Huszárik Katának a JaSzalonban.
Színház interjú

„Érződik a darabon, hogy színész írta” – Interjú Brasch Bencével

Zach Braff fekete komédiáját, a Minden nagyon jó lesz című darabot tűzi műsorra az Átrium. Idegenek az éjszakában, egy elhagyott tengerparti nyaralóban. Poénos bemondásoktól, egymás zrikálásától jutnak el odáig, hogy színt valljanak magukról. A harmincötödik szülinapján végzetes lépésre készülő „házigazda” szerepét Brasch Bence alakítja.
Színház hír

Házastársi pingpong a Belvárosi Színházban

Stefan Vögel fordulatokban gazdag párkapcsolati vígjátéka Rába Roland rendezésében, Debreczeny Csaba, Szávai Viktória, Mészáros Máté és Járó Zsuzsa előadásában látható február 19-től.