Színház

Kihirdették a POSZT idei versenyprogramját

2013.03.08. 14:00
Ajánlom
Hivatalossá vált a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába meghívott előadások listája. A tizenkét előadás címét a március 8-án megtartott sajtótájékoztatón ismertették. Az idei találkozó június 6-án kezdődik és 15-ig tart.

Az idei fesztivál két válogatója Solténszky Tibor dramaturg, rendező és Szigethy Gábor iró, rendező, színháztörténész volt, akik a 2012. március 1. és 2013. február 28. között a hazai és határon túli magyar színházakban bemutatott előadásokat tekintették meg. Ez alatt az időszak alatt fejenként majd száznegyven produkciót tekintettek meg, melyekért nem keveset kellett alkalomadtán utazniuk (a vasúton, illetve négy keréken megtett kilométerek száma a 30.000-hez közelít).

Mint azt a Nőnapon a Rátkai Márton Klubban megtartott sajtótájékoztatón a két válogató elmondta, különösebb vita nélkül sikerült megegyezniük a 2013. évi POSZT versenyprogramjába meghívott előadásokban. Végül Bodrogi Gyula, a XIII. POSZT díszvendége ismertette a végleges listát, mely a következőképpen alakult:

Nagyszínház:

A félkegyelmű (Dosztojevszkij) - Weöres Sándor Színház, Szombathely
Rendezte: Jeles András

A vágy villamosa (T. Williams) - Miskolci Nemzeti Színház

Rendezte: Kiss Csaba

Bolha a fülbe (G. Feydeau) - Csokonai Színház, Debrecen
Rendezte: Vidnyánszky Attila

III. Richárd (W. Shakespeare) - Komáromi Jókai Színház

Rendezte: Martin Huba

Jó embert keresünk (B. Brecht) - Vígszínház, Budapest

Rendezte: Michal Dočekal

Peer Gynt (H. Ibsen) - Örkény István Színház, Budapest

Rendezte: Ascher Tamás

Kamara-  vagy stúdiószínház:

Amphitryon  (H. von Kleist) - Nemzeti Színház, Budapest
Rendezte: Gothár Péter

Bányavakság (Székely Csaba) - Yorick Stúdió és Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata

Rendezte: Sebestyén Aba

Picasso kalandjai (Alfredson - Danielson) - Pécsi Nemzeti Színház
Rendezte: Méhes László

Szégyen (Coetzee - Mundruczó K.) - Proton Színház/Trafó, Budapest

Rendezte: Mundruczó Kornél

Színésznők (A. de Angelis) - Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg
Rendezte: Sztarenki Pál

Vaknyugat (M. McDaunagh) - Csíky Gergely Színház, Kaposvár
Rendezte: Bérczes László

A válogatók több, általuk látott kísérleti, egyetemi, fizikai színházi produkció meghívását készülnek ajánlani a POSzT Off-programjába. Stenczer Béla fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón három előadást emelet ki, melyek a Kodály Központban lesznek láthatók. X és fél X címmel Varnus Xavér és Lajkó Félix tart Bach dallamain alapuló közös improvizációs koncertet, Taiwanból a kínai opera hagyományait követő Guoguang Opera Company Monkey King című előadása is látható lesz, hasonlóan a Vígszínház Pesten születtem című zenés produkciójához, melyben Kern András adja elő kedvenc dalait Budapestről. Stenczer Béla elmondta továbbá: az eddigi mintegy 170 helyett 150 millió forintból tudják az idei rendezvényt megvalósítani.

A versenyprogram kihirdetése mellett a jövő évi válogatók kilétéről is fellebbent a fátyol: A XIV. POSZT-ra Császár Angéla színművész és Sándor L. István színházi kritikus választja ki a meghívásra szánt produkciókat. Végül bemutatták a 2013-as POSZT dalát, mely a Talamba Ütőegyüttes Elindultam című száma lett. Az 1999-ben alakult együttest Azirtes Edina "Mókus" énekes és Oláh Gergő, a 2012-es X-Faktor győztese egészítette ki. Az útról és úton levésről szóló dal a remények szerint Pécsett is hallható lesz majd a fesztivál ideje alatt.

A versenyprogram előadásaival részletesen fogunk foglalkozni az oldalon!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Színház szeged

Női témák és női alkotók a THEALTER színházi fesztivál középpontjában

9 nap alatt, 9 helyszínen 32 csapat 30 produkciója látható a szegedi THEALTER fesztiválon, amelyre 2019. augusztus 2. és 10. közt várják a kortárs színházi szcéna rajongóit.
Színház interjú

Minden nő életében megfordul egy Liliom - Interjú Szokol Judittal

Szokol Judit frissdiplomás színházrendező két előadást is rendez - méghozzá párhuzamosan - a Szentendrei Teátrumban. Vasárnap mutatják be A hentes lánya című mono-musicalt és július 25-én Molnár Ferenc Liliomját. 
Színház ajánló

Zenés előadásokkal bővül a Vidor Fesztivál színházi programja

A hazai színházak repertoárjából válogatott tizennyolc vígjáték és zenés színpadi játék látható az augusztus 23. és 31. között megrendezendő Vidor Fesztivál színházi versenyprogramjában, Nyíregyházán.
Színház interjú

Rippel Ferenc: „A cirkuszművészet és a néptánc ötvözetét kerestem a pályázatokban" 

A cirkuszművészet kiemelt műfaj lett idén a STAFÉTA pályázatban, Rippel Ferenc, artistaművész, a pályázatok elbírálására felkért szakmai kuratórium egyik tagja mesélt a cirkuszművészet egyre növekvő elismertségéről és a STAFÉTA pályázat fontosságáról.