Színház

Kihirdették a POSZT idei versenyprogramját

2013.03.08. 14:00
Ajánlom
Hivatalossá vált a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába meghívott előadások listája. A tizenkét előadás címét a március 8-án megtartott sajtótájékoztatón ismertették. Az idei találkozó június 6-án kezdődik és 15-ig tart.

Az idei fesztivál két válogatója Solténszky Tibor dramaturg, rendező és Szigethy Gábor iró, rendező, színháztörténész volt, akik a 2012. március 1. és 2013. február 28. között a hazai és határon túli magyar színházakban bemutatott előadásokat tekintették meg. Ez alatt az időszak alatt fejenként majd száznegyven produkciót tekintettek meg, melyekért nem keveset kellett alkalomadtán utazniuk (a vasúton, illetve négy keréken megtett kilométerek száma a 30.000-hez közelít).

Mint azt a Nőnapon a Rátkai Márton Klubban megtartott sajtótájékoztatón a két válogató elmondta, különösebb vita nélkül sikerült megegyezniük a 2013. évi POSZT versenyprogramjába meghívott előadásokban. Végül Bodrogi Gyula, a XIII. POSZT díszvendége ismertette a végleges listát, mely a következőképpen alakult:

Nagyszínház:

A félkegyelmű (Dosztojevszkij) - Weöres Sándor Színház, Szombathely
Rendezte: Jeles András

A vágy villamosa (T. Williams) - Miskolci Nemzeti Színház

Rendezte: Kiss Csaba

Bolha a fülbe (G. Feydeau) - Csokonai Színház, Debrecen
Rendezte: Vidnyánszky Attila

III. Richárd (W. Shakespeare) - Komáromi Jókai Színház

Rendezte: Martin Huba

Jó embert keresünk (B. Brecht) - Vígszínház, Budapest

Rendezte: Michal Dočekal

Peer Gynt (H. Ibsen) - Örkény István Színház, Budapest

Rendezte: Ascher Tamás

Kamara-  vagy stúdiószínház:

Amphitryon  (H. von Kleist) - Nemzeti Színház, Budapest
Rendezte: Gothár Péter

Bányavakság (Székely Csaba) - Yorick Stúdió és Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata

Rendezte: Sebestyén Aba

Picasso kalandjai (Alfredson - Danielson) - Pécsi Nemzeti Színház
Rendezte: Méhes László

Szégyen (Coetzee - Mundruczó K.) - Proton Színház/Trafó, Budapest

Rendezte: Mundruczó Kornél

Színésznők (A. de Angelis) - Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg
Rendezte: Sztarenki Pál

Vaknyugat (M. McDaunagh) - Csíky Gergely Színház, Kaposvár
Rendezte: Bérczes László

A válogatók több, általuk látott kísérleti, egyetemi, fizikai színházi produkció meghívását készülnek ajánlani a POSzT Off-programjába. Stenczer Béla fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón három előadást emelet ki, melyek a Kodály Központban lesznek láthatók. X és fél X címmel Varnus Xavér és Lajkó Félix tart Bach dallamain alapuló közös improvizációs koncertet, Taiwanból a kínai opera hagyományait követő Guoguang Opera Company Monkey King című előadása is látható lesz, hasonlóan a Vígszínház Pesten születtem című zenés produkciójához, melyben Kern András adja elő kedvenc dalait Budapestről. Stenczer Béla elmondta továbbá: az eddigi mintegy 170 helyett 150 millió forintból tudják az idei rendezvényt megvalósítani.

A versenyprogram kihirdetése mellett a jövő évi válogatók kilétéről is fellebbent a fátyol: A XIV. POSZT-ra Császár Angéla színművész és Sándor L. István színházi kritikus választja ki a meghívásra szánt produkciókat. Végül bemutatták a 2013-as POSZT dalát, mely a Talamba Ütőegyüttes Elindultam című száma lett. Az 1999-ben alakult együttest Azirtes Edina "Mókus" énekes és Oláh Gergő, a 2012-es X-Faktor győztese egészítette ki. Az útról és úton levésről szóló dal a remények szerint Pécsett is hallható lesz majd a fesztivál ideje alatt.

A versenyprogram előadásaival részletesen fogunk foglalkozni az oldalon!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.