Színház

Kihirdették az idei POSzT versenyprogramját

2015.03.09. 14:30
Ajánlom
A Nemzeti Színház és az Örkény Színház is két előadással lesz jelen a jubileumi, 15. Pécsi Országos Színházi Találkozón, amelynek versenyprogramját Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező válogatta. A fesztivál díszvendége Udvaros Dorottya lesz.

A két válogató, Balogh Tibor és Perényi Balázs feladata az volt, hogy kiválasszák a 2014. március 1. és 2015. február 28. között bemutatott hazai és határon túli magyar színházi előadások közül az általuk legjobbnak ítélt tizennégy produkciót.

Balogh Tibor 1978 óta tevékenykedik színházi szakíróként. Tagja a Színházi Kritikusok Céhének, ahol tagságát 2013 óta szünetelteti. Rendszeresen publikál a Magyar Teátrum és Online, a Bárka folyóirat és Online felületein, valamint a Criticai Lapok-ban. 2008-2011 között a Vidnyánszky Attila vezette Csokonai Színház irodalmi titkára volt. Perényi Balázs 1996 óta ír színházi szakcikkeket, kritikákat az Ellenfény, a Színház, a Criticai Lapok, a Zsöllye valamint a Drámapedagógiai Magazin számára. 2012-től a Pannon Egyetem drámapedagógia tanára. Rendszeresen rendez - elsősorban TIE és beavató színházi előadásokat- a Káva Kulturális Műhelyben, de dolgozott a Kolibri Színházban, a pécsi Bóbita Bábszínházban, az egri Harlekin Színházban és a tatabányai Jászai Mari Színházban is.

A Rátkai Klubban megtartott sajtótájékoztatón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, a POSzT megkerülhetetlen színházi esemény Magyarországon, a jubileum azt mutatja, hogy erre igény van, volt és lesz. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere megjegyezte, nagy örömmel készül az egész város, a pécsiek szeretik a fesztivált. Hozzátette, bízik benne, hogy idén is új helyszínek tudnak majd bekapcsolódni a programokba.

A sajtótájékoztatón bejelentették a fesztivál díszvendégét, aki idén Udvaros Dorottya, a Nemzeti Színház művésznője lesz.

Balogh Tibor elmondta, válogatótársával együtt összesen 235 előadást tekintettek meg. Mint megjegyezte, hasonló ízlésük miatt tudták segíteni egymást abban, mely előadásokat érdemes megnéznie a másiknak is. A válogatói munka kapcsán megjegyezte, a keretszűkítés időszakában mutatkoztak meg a különbségek, ezért úgy gondolták, nem lesznek képmutatók, nem mondják azt, hogy közös megegyezéssel alakult ki a végeredmény. 3-3 előadás különvéleményként van jelen, míg 8 előadásról mindketten úgy gondolták, hogy ott kell lennük Pécsett. Perényi Balázs elmondta, a versenyprogram nem tükrözi megfelelően, hogy mennyi jó határon túli előadást láttak, illetve kiemelte, hogy fontosnak tartották a fiatalok helyzetbe hozását. Idén kettővel növekedett a versenyprogramban szereplő előadások száma.

Nagyszínház:

Közös javaslatra

Hamlet - Örkény Színház
Rendezte: Bagossy László

Erdély - Tündérkert - Miskolci Nemzeti Színház
Rendezte: Keszég László

Vitéz Mihály - Weöres Sándor Színház, Szombathely
Rendezte: Béres Attila

Perényi Balázs javaslatára:

Bánk Bán - Újvidéki Színház
Rendezte: Urbán András

e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY - Örkény Színház
Rendezte: Mohácsi János

Balogh Tibor javaslatára:

A Mester és Margarita - Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen
Rendezte: Rusznyák Gábor

Koldusopera - Békéscsabai Jókai Színház
Rendezte: Katkó Ferenc

Kamara-  vagy stúdiószínház:

Közös javaslatra:

Szigorúan ellenőrzött vonatok - Csiky Gergely Színház, Kaposvár
Rendezte: Bérczes László

Meggyeskert - sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház
Rendezte: Sardar Tagirovsky

A heilbronni Katica - Szputnyik Hajózási Társaság
Rendezte: Kovács D. Dániel

Felülről az ibolyát - Trafó, Stereo Akt
Rendezte: Boross Martin

Wilhelm-dalok - Jel Színház, Szkéné Színház
Rendezte: Nagy József

Perényi Balázs javaslatára:

Brand - Nemzeti Színház
Rendezte: Zsótér Sándor

Balogh Tibor javaslatára:

Isten ostora - Nemzeti Színház
Rendezte: Vidnyánszky Attila

Már zajlik a jövő évi POSzT válogatása. A két válogató: Sólyom András filmrendező és Kiss B. Atilla operaénekes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.