Színház

Kihirdették az idei POSzT versenyprogramját

2015.03.09. 14:30
Ajánlom
A Nemzeti Színház és az Örkény Színház is két előadással lesz jelen a jubileumi, 15. Pécsi Országos Színházi Találkozón, amelynek versenyprogramját Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező válogatta. A fesztivál díszvendége Udvaros Dorottya lesz.

A két válogató, Balogh Tibor és Perényi Balázs feladata az volt, hogy kiválasszák a 2014. március 1. és 2015. február 28. között bemutatott hazai és határon túli magyar színházi előadások közül az általuk legjobbnak ítélt tizennégy produkciót.

Balogh Tibor 1978 óta tevékenykedik színházi szakíróként. Tagja a Színházi Kritikusok Céhének, ahol tagságát 2013 óta szünetelteti. Rendszeresen publikál a Magyar Teátrum és Online, a Bárka folyóirat és Online felületein, valamint a Criticai Lapok-ban. 2008-2011 között a Vidnyánszky Attila vezette Csokonai Színház irodalmi titkára volt. Perényi Balázs 1996 óta ír színházi szakcikkeket, kritikákat az Ellenfény, a Színház, a Criticai Lapok, a Zsöllye valamint a Drámapedagógiai Magazin számára. 2012-től a Pannon Egyetem drámapedagógia tanára. Rendszeresen rendez - elsősorban TIE és beavató színházi előadásokat- a Káva Kulturális Műhelyben, de dolgozott a Kolibri Színházban, a pécsi Bóbita Bábszínházban, az egri Harlekin Színházban és a tatabányai Jászai Mari Színházban is.

A Rátkai Klubban megtartott sajtótájékoztatón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, a POSzT megkerülhetetlen színházi esemény Magyarországon, a jubileum azt mutatja, hogy erre igény van, volt és lesz. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere megjegyezte, nagy örömmel készül az egész város, a pécsiek szeretik a fesztivált. Hozzátette, bízik benne, hogy idén is új helyszínek tudnak majd bekapcsolódni a programokba.

A sajtótájékoztatón bejelentették a fesztivál díszvendégét, aki idén Udvaros Dorottya, a Nemzeti Színház művésznője lesz.

Balogh Tibor elmondta, válogatótársával együtt összesen 235 előadást tekintettek meg. Mint megjegyezte, hasonló ízlésük miatt tudták segíteni egymást abban, mely előadásokat érdemes megnéznie a másiknak is. A válogatói munka kapcsán megjegyezte, a keretszűkítés időszakában mutatkoztak meg a különbségek, ezért úgy gondolták, nem lesznek képmutatók, nem mondják azt, hogy közös megegyezéssel alakult ki a végeredmény. 3-3 előadás különvéleményként van jelen, míg 8 előadásról mindketten úgy gondolták, hogy ott kell lennük Pécsett. Perényi Balázs elmondta, a versenyprogram nem tükrözi megfelelően, hogy mennyi jó határon túli előadást láttak, illetve kiemelte, hogy fontosnak tartották a fiatalok helyzetbe hozását. Idén kettővel növekedett a versenyprogramban szereplő előadások száma.

Nagyszínház:

Közös javaslatra

Hamlet - Örkény Színház
Rendezte: Bagossy László

Erdély - Tündérkert - Miskolci Nemzeti Színház
Rendezte: Keszég László

Vitéz Mihály - Weöres Sándor Színház, Szombathely
Rendezte: Béres Attila

Perényi Balázs javaslatára:

Bánk Bán - Újvidéki Színház
Rendezte: Urbán András

e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY - Örkény Színház
Rendezte: Mohácsi János

Balogh Tibor javaslatára:

A Mester és Margarita - Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen
Rendezte: Rusznyák Gábor

Koldusopera - Békéscsabai Jókai Színház
Rendezte: Katkó Ferenc

Kamara-  vagy stúdiószínház:

Közös javaslatra:

Szigorúan ellenőrzött vonatok - Csiky Gergely Színház, Kaposvár
Rendezte: Bérczes László

Meggyeskert - sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház
Rendezte: Sardar Tagirovsky

A heilbronni Katica - Szputnyik Hajózási Társaság
Rendezte: Kovács D. Dániel

Felülről az ibolyát - Trafó, Stereo Akt
Rendezte: Boross Martin

Wilhelm-dalok - Jel Színház, Szkéné Színház
Rendezte: Nagy József

Perényi Balázs javaslatára:

Brand - Nemzeti Színház
Rendezte: Zsótér Sándor

Balogh Tibor javaslatára:

Isten ostora - Nemzeti Színház
Rendezte: Vidnyánszky Attila

Már zajlik a jövő évi POSzT válogatása. A két válogató: Sólyom András filmrendező és Kiss B. Atilla operaénekes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Szegvári Menyhért, az egri színház örökös tagja

A Jászai Mari-díjas színész, rendező, az egri Gárdonyi Géza színház örökös tagja 71 éves volt.
Színház ajánló

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.
Színház ajánló

Trianon különkiadással emlékezik a Vörösmarty Színház a százéves évfordulón

A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. Június 4-én 16.31-kor a színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.
Színház hír

140 év óta először elmarad a Royal Shakespeare Company évada

A Royal Shakespeare Company (RSC) neves brit színházi társulat az összes idei előadását elhalasztotta vagy törölte a koronavírus-járvány miatt - jelentette be közleményében a társulat művészeti igazgatója.
Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.