Színház

Kihirdették az idei POSzT versenyprogramját

2015.03.09. 14:30
Ajánlom
A Nemzeti Színház és az Örkény Színház is két előadással lesz jelen a jubileumi, 15. Pécsi Országos Színházi Találkozón, amelynek versenyprogramját Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező válogatta. A fesztivál díszvendége Udvaros Dorottya lesz.

A két válogató, Balogh Tibor és Perényi Balázs feladata az volt, hogy kiválasszák a 2014. március 1. és 2015. február 28. között bemutatott hazai és határon túli magyar színházi előadások közül az általuk legjobbnak ítélt tizennégy produkciót.

Balogh Tibor 1978 óta tevékenykedik színházi szakíróként. Tagja a Színházi Kritikusok Céhének, ahol tagságát 2013 óta szünetelteti. Rendszeresen publikál a Magyar Teátrum és Online, a Bárka folyóirat és Online felületein, valamint a Criticai Lapok-ban. 2008-2011 között a Vidnyánszky Attila vezette Csokonai Színház irodalmi titkára volt. Perényi Balázs 1996 óta ír színházi szakcikkeket, kritikákat az Ellenfény, a Színház, a Criticai Lapok, a Zsöllye valamint a Drámapedagógiai Magazin számára. 2012-től a Pannon Egyetem drámapedagógia tanára. Rendszeresen rendez - elsősorban TIE és beavató színházi előadásokat- a Káva Kulturális Műhelyben, de dolgozott a Kolibri Színházban, a pécsi Bóbita Bábszínházban, az egri Harlekin Színházban és a tatabányai Jászai Mari Színházban is.

A Rátkai Klubban megtartott sajtótájékoztatón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, a POSzT megkerülhetetlen színházi esemény Magyarországon, a jubileum azt mutatja, hogy erre igény van, volt és lesz. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere megjegyezte, nagy örömmel készül az egész város, a pécsiek szeretik a fesztivált. Hozzátette, bízik benne, hogy idén is új helyszínek tudnak majd bekapcsolódni a programokba.

A sajtótájékoztatón bejelentették a fesztivál díszvendégét, aki idén Udvaros Dorottya, a Nemzeti Színház művésznője lesz.

Balogh Tibor elmondta, válogatótársával együtt összesen 235 előadást tekintettek meg. Mint megjegyezte, hasonló ízlésük miatt tudták segíteni egymást abban, mely előadásokat érdemes megnéznie a másiknak is. A válogatói munka kapcsán megjegyezte, a keretszűkítés időszakában mutatkoztak meg a különbségek, ezért úgy gondolták, nem lesznek képmutatók, nem mondják azt, hogy közös megegyezéssel alakult ki a végeredmény. 3-3 előadás különvéleményként van jelen, míg 8 előadásról mindketten úgy gondolták, hogy ott kell lennük Pécsett. Perényi Balázs elmondta, a versenyprogram nem tükrözi megfelelően, hogy mennyi jó határon túli előadást láttak, illetve kiemelte, hogy fontosnak tartották a fiatalok helyzetbe hozását. Idén kettővel növekedett a versenyprogramban szereplő előadások száma.

Nagyszínház:

Közös javaslatra

Hamlet - Örkény Színház
Rendezte: Bagossy László

Erdély - Tündérkert - Miskolci Nemzeti Színház
Rendezte: Keszég László

Vitéz Mihály - Weöres Sándor Színház, Szombathely
Rendezte: Béres Attila

Perényi Balázs javaslatára:

Bánk Bán - Újvidéki Színház
Rendezte: Urbán András

e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY - Örkény Színház
Rendezte: Mohácsi János

Balogh Tibor javaslatára:

A Mester és Margarita - Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen
Rendezte: Rusznyák Gábor

Koldusopera - Békéscsabai Jókai Színház
Rendezte: Katkó Ferenc

Kamara-  vagy stúdiószínház:

Közös javaslatra:

Szigorúan ellenőrzött vonatok - Csiky Gergely Színház, Kaposvár
Rendezte: Bérczes László

Meggyeskert - sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház
Rendezte: Sardar Tagirovsky

A heilbronni Katica - Szputnyik Hajózási Társaság
Rendezte: Kovács D. Dániel

Felülről az ibolyát - Trafó, Stereo Akt
Rendezte: Boross Martin

Wilhelm-dalok - Jel Színház, Szkéné Színház
Rendezte: Nagy József

Perényi Balázs javaslatára:

Brand - Nemzeti Színház
Rendezte: Zsótér Sándor

Balogh Tibor javaslatára:

Isten ostora - Nemzeti Színház
Rendezte: Vidnyánszky Attila

Már zajlik a jövő évi POSzT válogatása. A két válogató: Sólyom András filmrendező és Kiss B. Atilla operaénekes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Klasszikus

Ők most a legjobb fiatal kamarazenészek Vásáry Tamás zsűrije szerint

A Korossy-Khayll Csongor, Tóth Kristóf (hegedű), Albert Julianna (brácsa) és Devich Gergely (cselló) alkotta együttes nyerte a Weiner Leó Országos Kamarazenei Verseny vonósnégyes kategóriáját, mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kult50

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Színház ajánló

Mercedes Benz premier az Esterházy-családdal

Április 13-án magyarországi ősbemutató keretében mutatta be a Vörösmarty Színház Esterházy Péter utolsó drámáját, a Mercedes Benzet Szikora János rendezésében. A történelmi revüt az Esterházy-család tagjai mellett Presser Gábor zeneszerző is megtekintette.
Színház ajánló

Büszkeség és felelősség, mert méltónak kell lenni az ősökhöz

A Magyar Művészeti Akadémia Szó – szín – játék sorozata idén megújult Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével. A sorozat eddigi eredményeiről és a leendő előadásokról Lesti Árpád kérdezte a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.
Színház hír

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án, kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára.
Színház születésnap

85 éves az örökifjú Bodrogi Gyula

Ma ünnepli 85. születésnapját Bodrogi Gyula, generációk kedvence, gyémántdiplomás színművész, aki könyvet is írt tizenhét főiskolai fegyelmijének történetéből. A Nemzet Színészét a Nemzeti Színházban és a József Attila Színházban is köszöntik.