Színház

Kihirdették az idei POSzT versenyprogramját

2015.03.09. 14:30
Ajánlom
A Nemzeti Színház és az Örkény Színház is két előadással lesz jelen a jubileumi, 15. Pécsi Országos Színházi Találkozón, amelynek versenyprogramját Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező válogatta. A fesztivál díszvendége Udvaros Dorottya lesz.

A két válogató, Balogh Tibor és Perényi Balázs feladata az volt, hogy kiválasszák a 2014. március 1. és 2015. február 28. között bemutatott hazai és határon túli magyar színházi előadások közül az általuk legjobbnak ítélt tizennégy produkciót.

Balogh Tibor 1978 óta tevékenykedik színházi szakíróként. Tagja a Színházi Kritikusok Céhének, ahol tagságát 2013 óta szünetelteti. Rendszeresen publikál a Magyar Teátrum és Online, a Bárka folyóirat és Online felületein, valamint a Criticai Lapok-ban. 2008-2011 között a Vidnyánszky Attila vezette Csokonai Színház irodalmi titkára volt. Perényi Balázs 1996 óta ír színházi szakcikkeket, kritikákat az Ellenfény, a Színház, a Criticai Lapok, a Zsöllye valamint a Drámapedagógiai Magazin számára. 2012-től a Pannon Egyetem drámapedagógia tanára. Rendszeresen rendez - elsősorban TIE és beavató színházi előadásokat- a Káva Kulturális Műhelyben, de dolgozott a Kolibri Színházban, a pécsi Bóbita Bábszínházban, az egri Harlekin Színházban és a tatabányai Jászai Mari Színházban is.

A Rátkai Klubban megtartott sajtótájékoztatón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, a POSzT megkerülhetetlen színházi esemény Magyarországon, a jubileum azt mutatja, hogy erre igény van, volt és lesz. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere megjegyezte, nagy örömmel készül az egész város, a pécsiek szeretik a fesztivált. Hozzátette, bízik benne, hogy idén is új helyszínek tudnak majd bekapcsolódni a programokba.

A sajtótájékoztatón bejelentették a fesztivál díszvendégét, aki idén Udvaros Dorottya, a Nemzeti Színház művésznője lesz.

Balogh Tibor elmondta, válogatótársával együtt összesen 235 előadást tekintettek meg. Mint megjegyezte, hasonló ízlésük miatt tudták segíteni egymást abban, mely előadásokat érdemes megnéznie a másiknak is. A válogatói munka kapcsán megjegyezte, a keretszűkítés időszakában mutatkoztak meg a különbségek, ezért úgy gondolták, nem lesznek képmutatók, nem mondják azt, hogy közös megegyezéssel alakult ki a végeredmény. 3-3 előadás különvéleményként van jelen, míg 8 előadásról mindketten úgy gondolták, hogy ott kell lennük Pécsett. Perényi Balázs elmondta, a versenyprogram nem tükrözi megfelelően, hogy mennyi jó határon túli előadást láttak, illetve kiemelte, hogy fontosnak tartották a fiatalok helyzetbe hozását. Idén kettővel növekedett a versenyprogramban szereplő előadások száma.

Nagyszínház:

Közös javaslatra

Hamlet - Örkény Színház
Rendezte: Bagossy László

Erdély - Tündérkert - Miskolci Nemzeti Színház
Rendezte: Keszég László

Vitéz Mihály - Weöres Sándor Színház, Szombathely
Rendezte: Béres Attila

Perényi Balázs javaslatára:

Bánk Bán - Újvidéki Színház
Rendezte: Urbán András

e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY - Örkény Színház
Rendezte: Mohácsi János

Balogh Tibor javaslatára:

A Mester és Margarita - Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen
Rendezte: Rusznyák Gábor

Koldusopera - Békéscsabai Jókai Színház
Rendezte: Katkó Ferenc

Kamara-  vagy stúdiószínház:

Közös javaslatra:

Szigorúan ellenőrzött vonatok - Csiky Gergely Színház, Kaposvár
Rendezte: Bérczes László

Meggyeskert - sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház
Rendezte: Sardar Tagirovsky

A heilbronni Katica - Szputnyik Hajózási Társaság
Rendezte: Kovács D. Dániel

Felülről az ibolyát - Trafó, Stereo Akt
Rendezte: Boross Martin

Wilhelm-dalok - Jel Színház, Szkéné Színház
Rendezte: Nagy József

Perényi Balázs javaslatára:

Brand - Nemzeti Színház
Rendezte: Zsótér Sándor

Balogh Tibor javaslatára:

Isten ostora - Nemzeti Színház
Rendezte: Vidnyánszky Attila

Már zajlik a jövő évi POSzT válogatása. A két válogató: Sólyom András filmrendező és Kiss B. Atilla operaénekes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.
Plusz

Ez a 9 éves autista kisfiú fél a hangos zajoktól, de gyönyörűen énekli a Hallelujah-t

A 9 éves Justin Kiely-May videóját azután kapta fel az internet, hogy tökéletesen tisztán elénekelte Leonard Cohen ‘Hallelujah’ című dalát.
Vizuál

Viselnéd ezeket az ékszereket?

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszereket bemutató programsorozat, az Ékszerek Éjszakája, ahol hazai és külföldi ékszertervezők alkotásaival is találkozhatnak az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A Radnótié a legjobb előadás a kritikusok szerint

Székely Csaba 10 című darabja a legjobb új magyar dráma díját is elhozta, míg a Sebestyén Aba rendezte előadás zenéjét is díjazták a Színikritikusdíj-átadón, ahol a színpadra lépők közösen főzték meg a szakma paprikás krumpliját.
Színház ajánló

Tematikus sétaútvonalaink a Színházak Éjszakájára

Szubjektív ajánlónkban a játékosságot kerestük. Harmincnégy színház programjai közül választottunk ki néhányat, a színészmesterség foglalkozásoktól a nyilvános próbákon és improvizációs játékokon át a kulisszajárásokig.
Színház magazin

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Színház hír

Magyar előadás lett a legjobb egy fehéroroszországi fesztiválon

A Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös Ványa bácsi produkciója nyerte a fődíjat a breszti 24. Belaja Vezsa Nemzetközi Színházi Fesztiválon.
Színház gyász

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!