Színház

Kihirdették, mennyire számíthatnak a hatos kategória színházai

2012.09.25. 20:12
Ajánlom
Jóváhagyta a nemzeti, illetve kiemelt minősítésű, önkormányzati fenntartású előadóművészeti szervezetek jövő évi központi költségvetési támogatását Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A kormany.hu oldalon olvasható dokumentum szerint az említett kategóriákba tartozó színházak összesen valamivel több mint 10 milliárd forintos támogatásra számíthatnak jövőre. A nemzeti és kiemelt minősítésű zenekarok és énekkarok összesen mintegy 1,17 milliárd forintot kaphatnak, míg a táncművészeti együttesek központi támogatása 104 millió forint. Az államtitkárság közlése szerint a dokumentumokban feltüntetett összegek tervezetek, amelyek a jövő évi központi költségvetéséről szóló törvény tárgyalásakor változhatnak. A támogatások minden esetben az önkormányzatokat illetik meg. A nemzeti, illetve kiemelt intézmények támogatási arányának meghatározásakor a színházművészeti bizottság az alábbi felosztás szerint járt el: a nemzeti minősítésű szervezetek összkerete mintegy 3 milliárd forint, a kiemelt minősítésű szervezeteké több mint 7 milliárd forint.

A nemzeti intézmények között a Budapesti Operettszínház 555 millió forint, a debreceni Csokonai Színház 514, a Győri Nemzeti Színház 550,8, a Miskolci Nemzeti Színház 492,1, a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. 399,9, a Szegedi Nemzeti Színház 537 millió forint központi költségvetési támogatásra számíthat. A kiemelt szervezetek körén belül - működési volumenükre tekintettel - a bizottság külön értékelte a kőszínházakat (mintegy 6,5 milliárd forint), valamint a bábszínházakat (közel 540 millió forint). A kiemelt színházak között 25 vidéki és 15 fővárosi intézmény szerepel. A táncművészeti bizottság a tervezett 104 millió forintos költségvetési keretösszegen belül a nemzeti kategóriába sorolt együttesnek (Győri Balett) a keret 55 százalékát, a kiemelt kategóriába soroltaknak (Rivalda Stúdió Művészeti Iroda Közhasznú Nonprofit Kft., Bozsik Yvette Alapítvány) a keret 45 százalékát javasolja biztosítani. A testület a Győri Balett számára mintegy 57, a Bozsik Yvette Alapítvány számára 38, a Rivalda Stúdió számára pedig 9 millió forint biztosítását javasolja. A zeneművészeti bizottság a költségvetési keretösszegen (mintegy 1,17 milliárd forint) belül a nemzeti kategóriába sorolt együtteseknek a keret 70 százalékát, a kiemelt kategóriába soroltaknak 30 százalékát javasolja biztosítani. A nemzeti minősítésű zenekarok számára összesen mintegy 716 millió, a kamarazenekaroknak 16,5 millió, az énekkarok számára pedig 90,5 millió forintos támogatást javasolnak.

A bizottság a kiemelt előadóművészeti szervezetekre jutó támogatásból 78 százalékot (összesen 275,2 millió forintot) a szimfonikus zenekarok, 11-11 százalékot (38,8 millió forintot) a kamarazenekarok és énekkarok számára javasol biztosítani. A minősített előadóművészeti szervezetek 2013. évi központi költségvetési támogatására vonatkozó javaslatokat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az előadóművészeti bizottságok által készített, a Nemzeti Előadóművészeti Tanács (NEÉT) által véleményezett felosztási szabályzatok alapján hagyta jóvá. A tárcavezető a táncművészeti bizottság és a zeneművészeti bizottság támogatási összegekre vonatkozó javaslatát változatlanul, a színházművészeti bizottság javaslatát a NEÉT véleményének figyelembevételével fogadta el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Klasszikus

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.
Zenés színház

Gyönyörű színházban kap helyet Bayreuth második operafesztiválja

Újabb operafesztivál kezdődik Bayreuthban 2020-ban. A Bayreuthi Ünnepi Játékok mellett ősztől a Bayreuth Barokk is várja a komolyzene kedvelőit.
Jazz/World

Cseh Tamás fia is színpadra lép a magyar kultúra napján édesapja dalaival

Születésének 77. évfordulóján Cseh Tamásra emlékeznek a Kolibri Színházban január 22-én, a magyar kultúra napján.
Könyv

Volt rendőr és mosogatott is az 1984 írója

Szemben állt az imperializmussal és az osztálytársadalommal, ugyanakkor támadta a szervezett szocialista mozgalom legtöbb formáját. 1950. január 21-én hunyt el George Orwell angol író, kritikus, újságíró, az Állatfarm szerzője.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.
Színház hír

Felújítják a Merlin Színházat

A közel tíz éve üresen álló épület felújítását Karácsony Gergely főpolgármester a kultúra napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón jelentette be.
Színház ajánló

A Lila ákác és az Európa Kiadó

Habos-babos szerelmi történet helyett a mai korra rímelő probléma kerül fókuszba Telihay Péter rendezésében, amelynek január 29-i előadása után meglepetéssel készül a József Attila Színház.
Színház hír

Tizenöt ország előadásai a Nemzeti fesztiválján

Hetedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Színház április 8. és május 17. között a MITEM-et, amelyre idén olyan nemzetközi hírű alkotók rendezéseit várják, mint Robert Wilson, Theodorosz Terzopulosz, Michael Thalheimer, Sebastian Hartmann és Victoria Thierrée Chaplin.
Színház premier

Rendhagyó sajtótájékoztatón mutatkozott be az Eldorádó csapata

Bereményi Géza kultikus filmjének számtalan színpadi adaptációja készült az Arany ára címmel. A József Attila Színház a Film évadában tűzi műsorára az Eldorádót.