Színház

Kihirdették, mennyire számíthatnak a hatos kategória színházai

2012.09.25. 20:12
Ajánlom
Jóváhagyta a nemzeti, illetve kiemelt minősítésű, önkormányzati fenntartású előadóművészeti szervezetek jövő évi központi költségvetési támogatását Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A kormany.hu oldalon olvasható dokumentum szerint az említett kategóriákba tartozó színházak összesen valamivel több mint 10 milliárd forintos támogatásra számíthatnak jövőre. A nemzeti és kiemelt minősítésű zenekarok és énekkarok összesen mintegy 1,17 milliárd forintot kaphatnak, míg a táncművészeti együttesek központi támogatása 104 millió forint. Az államtitkárság közlése szerint a dokumentumokban feltüntetett összegek tervezetek, amelyek a jövő évi központi költségvetéséről szóló törvény tárgyalásakor változhatnak. A támogatások minden esetben az önkormányzatokat illetik meg. A nemzeti, illetve kiemelt intézmények támogatási arányának meghatározásakor a színházművészeti bizottság az alábbi felosztás szerint járt el: a nemzeti minősítésű szervezetek összkerete mintegy 3 milliárd forint, a kiemelt minősítésű szervezeteké több mint 7 milliárd forint.

A nemzeti intézmények között a Budapesti Operettszínház 555 millió forint, a debreceni Csokonai Színház 514, a Győri Nemzeti Színház 550,8, a Miskolci Nemzeti Színház 492,1, a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. 399,9, a Szegedi Nemzeti Színház 537 millió forint központi költségvetési támogatásra számíthat. A kiemelt szervezetek körén belül - működési volumenükre tekintettel - a bizottság külön értékelte a kőszínházakat (mintegy 6,5 milliárd forint), valamint a bábszínházakat (közel 540 millió forint). A kiemelt színházak között 25 vidéki és 15 fővárosi intézmény szerepel. A táncművészeti bizottság a tervezett 104 millió forintos költségvetési keretösszegen belül a nemzeti kategóriába sorolt együttesnek (Győri Balett) a keret 55 százalékát, a kiemelt kategóriába soroltaknak (Rivalda Stúdió Művészeti Iroda Közhasznú Nonprofit Kft., Bozsik Yvette Alapítvány) a keret 45 százalékát javasolja biztosítani. A testület a Győri Balett számára mintegy 57, a Bozsik Yvette Alapítvány számára 38, a Rivalda Stúdió számára pedig 9 millió forint biztosítását javasolja. A zeneművészeti bizottság a költségvetési keretösszegen (mintegy 1,17 milliárd forint) belül a nemzeti kategóriába sorolt együtteseknek a keret 70 százalékát, a kiemelt kategóriába soroltaknak 30 százalékát javasolja biztosítani. A nemzeti minősítésű zenekarok számára összesen mintegy 716 millió, a kamarazenekaroknak 16,5 millió, az énekkarok számára pedig 90,5 millió forintos támogatást javasolnak.

A bizottság a kiemelt előadóművészeti szervezetekre jutó támogatásból 78 százalékot (összesen 275,2 millió forintot) a szimfonikus zenekarok, 11-11 százalékot (38,8 millió forintot) a kamarazenekarok és énekkarok számára javasol biztosítani. A minősített előadóművészeti szervezetek 2013. évi központi költségvetési támogatására vonatkozó javaslatokat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az előadóművészeti bizottságok által készített, a Nemzeti Előadóművészeti Tanács (NEÉT) által véleményezett felosztási szabályzatok alapján hagyta jóvá. A tárcavezető a táncművészeti bizottság és a zeneművészeti bizottság támogatási összegekre vonatkozó javaslatát változatlanul, a színházművészeti bizottság javaslatát a NEÉT véleményének figyelembevételével fogadta el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Klasszikus

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.
Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A kirekesztésről szóló előadással járja az ország iskoláit két fiatal színész

Eke Angéla és Bán Bálint Elfog/adsz címmel készített diákoknak szóló vizuális nevelési programot, amelyen keresztül az elfogadás fontosságát hangsúlyozzák.
Színház kult50

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Színház ajánló

Mercedes Benz premier az Esterházy-családdal

Április 13-án magyarországi ősbemutató keretében mutatta be a Vörösmarty Színház Esterházy Péter utolsó drámáját, a Mercedes Benzet Szikora János rendezésében. A történelmi revüt az Esterházy-család tagjai mellett Presser Gábor zeneszerző is megtekintette.
Színház ajánló

Büszkeség és felelősség, mert méltónak kell lenni az ősökhöz

A Magyar Művészeti Akadémia Szó – szín – játék sorozata idén megújult Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével. A sorozat eddigi eredményeiről és a leendő előadásokról Lesti Árpád kérdezte a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.
Színház hír

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án, kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára.