Színház

Kihirdették, mennyire számíthatnak a hatos kategória színházai

2012.09.25. 20:12
Ajánlom
Jóváhagyta a nemzeti, illetve kiemelt minősítésű, önkormányzati fenntartású előadóművészeti szervezetek jövő évi központi költségvetési támogatását Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A kormany.hu oldalon olvasható dokumentum szerint az említett kategóriákba tartozó színházak összesen valamivel több mint 10 milliárd forintos támogatásra számíthatnak jövőre. A nemzeti és kiemelt minősítésű zenekarok és énekkarok összesen mintegy 1,17 milliárd forintot kaphatnak, míg a táncművészeti együttesek központi támogatása 104 millió forint. Az államtitkárság közlése szerint a dokumentumokban feltüntetett összegek tervezetek, amelyek a jövő évi központi költségvetéséről szóló törvény tárgyalásakor változhatnak. A támogatások minden esetben az önkormányzatokat illetik meg. A nemzeti, illetve kiemelt intézmények támogatási arányának meghatározásakor a színházművészeti bizottság az alábbi felosztás szerint járt el: a nemzeti minősítésű szervezetek összkerete mintegy 3 milliárd forint, a kiemelt minősítésű szervezeteké több mint 7 milliárd forint.

A nemzeti intézmények között a Budapesti Operettszínház 555 millió forint, a debreceni Csokonai Színház 514, a Győri Nemzeti Színház 550,8, a Miskolci Nemzeti Színház 492,1, a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. 399,9, a Szegedi Nemzeti Színház 537 millió forint központi költségvetési támogatásra számíthat. A kiemelt szervezetek körén belül - működési volumenükre tekintettel - a bizottság külön értékelte a kőszínházakat (mintegy 6,5 milliárd forint), valamint a bábszínházakat (közel 540 millió forint). A kiemelt színházak között 25 vidéki és 15 fővárosi intézmény szerepel. A táncművészeti bizottság a tervezett 104 millió forintos költségvetési keretösszegen belül a nemzeti kategóriába sorolt együttesnek (Győri Balett) a keret 55 százalékát, a kiemelt kategóriába soroltaknak (Rivalda Stúdió Művészeti Iroda Közhasznú Nonprofit Kft., Bozsik Yvette Alapítvány) a keret 45 százalékát javasolja biztosítani. A testület a Győri Balett számára mintegy 57, a Bozsik Yvette Alapítvány számára 38, a Rivalda Stúdió számára pedig 9 millió forint biztosítását javasolja. A zeneművészeti bizottság a költségvetési keretösszegen (mintegy 1,17 milliárd forint) belül a nemzeti kategóriába sorolt együtteseknek a keret 70 százalékát, a kiemelt kategóriába soroltaknak 30 százalékát javasolja biztosítani. A nemzeti minősítésű zenekarok számára összesen mintegy 716 millió, a kamarazenekaroknak 16,5 millió, az énekkarok számára pedig 90,5 millió forintos támogatást javasolnak.

A bizottság a kiemelt előadóművészeti szervezetekre jutó támogatásból 78 százalékot (összesen 275,2 millió forintot) a szimfonikus zenekarok, 11-11 százalékot (38,8 millió forintot) a kamarazenekarok és énekkarok számára javasol biztosítani. A minősített előadóművészeti szervezetek 2013. évi központi költségvetési támogatására vonatkozó javaslatokat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az előadóművészeti bizottságok által készített, a Nemzeti Előadóművészeti Tanács (NEÉT) által véleményezett felosztási szabályzatok alapján hagyta jóvá. A tárcavezető a táncművészeti bizottság és a zeneművészeti bizottság támogatási összegekre vonatkozó javaslatát változatlanul, a színházművészeti bizottság javaslatát a NEÉT véleményének figyelembevételével fogadta el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Színház hír

Meghívja a tavaly elmaradt POSZT beválogatott előadásait a miskolci színház

A koronavírus járvány miatt 2020-ban nem rendezték meg a XX., jubileumi POSZT-ot, ezért a beválogatott tizennégy előadás sem mutatkozhatott be az eseményen. A Miskolci Nemzeti Színház most ezen változtatna.
Színház hír

Vándorfesztivál lehet a POSZT-ból?

Március 3-án robbant a hír, miszerint kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A döntést azzal indokolta a Magyar Teátrumi Társaság, hogy a fesztivál elfáradt, illetve a város számára sem volt annyira fontos – ez utóbbit Pécs polgármestere, Péterffy Attila azonnal cáfolta. Most úgy tűnik, hogy az MTT mégis megrendezné a szemlét valamilyen formában.
Színház hír

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.
Színház hír

Mostani formájában megszűnik a POSZT

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény.