Színház

Kihirdették, mennyire számíthatnak a hatos kategória színházai

2012.09.25. 20:12
Ajánlom
Jóváhagyta a nemzeti, illetve kiemelt minősítésű, önkormányzati fenntartású előadóművészeti szervezetek jövő évi központi költségvetési támogatását Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A kormany.hu oldalon olvasható dokumentum szerint az említett kategóriákba tartozó színházak összesen valamivel több mint 10 milliárd forintos támogatásra számíthatnak jövőre. A nemzeti és kiemelt minősítésű zenekarok és énekkarok összesen mintegy 1,17 milliárd forintot kaphatnak, míg a táncművészeti együttesek központi támogatása 104 millió forint. Az államtitkárság közlése szerint a dokumentumokban feltüntetett összegek tervezetek, amelyek a jövő évi központi költségvetéséről szóló törvény tárgyalásakor változhatnak. A támogatások minden esetben az önkormányzatokat illetik meg. A nemzeti, illetve kiemelt intézmények támogatási arányának meghatározásakor a színházművészeti bizottság az alábbi felosztás szerint járt el: a nemzeti minősítésű szervezetek összkerete mintegy 3 milliárd forint, a kiemelt minősítésű szervezeteké több mint 7 milliárd forint.

A nemzeti intézmények között a Budapesti Operettszínház 555 millió forint, a debreceni Csokonai Színház 514, a Győri Nemzeti Színház 550,8, a Miskolci Nemzeti Színház 492,1, a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. 399,9, a Szegedi Nemzeti Színház 537 millió forint központi költségvetési támogatásra számíthat. A kiemelt szervezetek körén belül - működési volumenükre tekintettel - a bizottság külön értékelte a kőszínházakat (mintegy 6,5 milliárd forint), valamint a bábszínházakat (közel 540 millió forint). A kiemelt színházak között 25 vidéki és 15 fővárosi intézmény szerepel. A táncművészeti bizottság a tervezett 104 millió forintos költségvetési keretösszegen belül a nemzeti kategóriába sorolt együttesnek (Győri Balett) a keret 55 százalékát, a kiemelt kategóriába soroltaknak (Rivalda Stúdió Művészeti Iroda Közhasznú Nonprofit Kft., Bozsik Yvette Alapítvány) a keret 45 százalékát javasolja biztosítani. A testület a Győri Balett számára mintegy 57, a Bozsik Yvette Alapítvány számára 38, a Rivalda Stúdió számára pedig 9 millió forint biztosítását javasolja. A zeneművészeti bizottság a költségvetési keretösszegen (mintegy 1,17 milliárd forint) belül a nemzeti kategóriába sorolt együtteseknek a keret 70 százalékát, a kiemelt kategóriába soroltaknak 30 százalékát javasolja biztosítani. A nemzeti minősítésű zenekarok számára összesen mintegy 716 millió, a kamarazenekaroknak 16,5 millió, az énekkarok számára pedig 90,5 millió forintos támogatást javasolnak.

A bizottság a kiemelt előadóművészeti szervezetekre jutó támogatásból 78 százalékot (összesen 275,2 millió forintot) a szimfonikus zenekarok, 11-11 százalékot (38,8 millió forintot) a kamarazenekarok és énekkarok számára javasol biztosítani. A minősített előadóművészeti szervezetek 2013. évi központi költségvetési támogatására vonatkozó javaslatokat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az előadóművészeti bizottságok által készített, a Nemzeti Előadóművészeti Tanács (NEÉT) által véleményezett felosztási szabályzatok alapján hagyta jóvá. A tárcavezető a táncművészeti bizottság és a zeneművészeti bizottság támogatási összegekre vonatkozó javaslatát változatlanul, a színházművészeti bizottság javaslatát a NEÉT véleményének figyelembevételével fogadta el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.