Színház

Kilenc bemutatót tervez az új évadban az Örkény Színház

2021.06.22. 14:05
Ajánlom
Kilenc bemutatót tervez a 2021/2022-es évadban a fővárosi Örkény István Színház, ahol a jövő szezonban Bodó Viktor, Kovács D. Dániel, Tarnóczi Jakab, Ördög Tamás, Schwechtje Mihály és Kelemen Kristóf rendezését is láthatja a közönség.

Az Örkény Színházban a járvány ideje alatt sem állt le a munka, annak ellenére, hogy a nézők nem mehettek be az épületbe, és volt időszak, mikor ők maguk sem. Az idei évadra tervezett nyolc produkció közül négyet, a Kiváló dolgozókat, a '84-et, az Andromakhét és a Zűrzavar 2045-öt bemutatták. Megkezdődött Az ajtó és A szecsuáni jó ember című produkció próbafolyamata, és elkészült a Winterreise. Mindhárom darabot a következő évadban láthatja a közönség.

A korlátozások miatt a színház a most záruló évadban csak 38 előadást játszhatott közönség előtt, félházzal. Az évad legfontosabb projektje az Örkény Stream létrehozása volt. Az évad során 74 interneten nézhető előadásuk volt, 39-et élőben, 35-öt felvételről játszottak.

Streamelt előadásaikra csaknem 30 ezer jegyet váltottak, ami 45 ezer nézőt jelent. Az évad nézőszáma így annak ellenére is több mint a fele egy hagyományos színházi szezonénak, hogy az időszak négyötödében zárva voltak. Vidéki és külföldi nézőik aránya a streamelt előadásokon 41 százalék volt - írják, hangsúlyozva, hogy a streammel hosszú távú terveik vannak, mindenekelőtt az élő közvetítések terén.

Az ősszel kezdődő évadban pótolják elhalasztott bemutatóikat, és új produkciókat is láthat a közönség. Továbbra is domináns lesz a fiatal alkotók jelenléte.

Október 1-jén mutatják be Bodó Viktor rendezését, a 33 álom munkacímű produkciót a nagyszínpadon. Ezzel párhuzamosan az Örkény Stúdióban Kovács D. Dániel állítja színpadra Esterházy Péter 33 változat Haydn koponyára című drámáját. Mindkét előadás bemutatója a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében lesz.

orkeny_evadzaro_20-21_horvathjudit_net-1071-135832.jpg

Örkény Színház, évadzáró, Mácsai Pál (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

A Winterreise november 26-tól lesz látható Tarnóczi Jakab rendezésében. Schubert dalciklusával Borsi-Balogh Máté lép a nézők elé. Mácsai Pál rendezi Bertolt Brecht A szecsuáni jó ember című példázatát a nagyszínpadon. A bemutatót november 26-án tartják. Ezt követi a nagyszínpadon Szabó Magda klasszikusa, Az ajtó március 25-i premierrel, Gáspár Ildikó rendezésében. Ugyanezen a napon a stúdióban Ingmar Bergman Jelenetek a bábuk életéből című, 1980-ban készült filmjének színpadi adaptációját mutatja be a társulat. Az előadást Ördög Tamás, a Dollár Papa Gyermekei társulat vezetője rendezi.

Májusban lesz először látható Schwechtje Mihály Szex. Újra. El. című rendezése. Mint rámutatnak, az elmúlt évek kiemelkedő közéleti vitatémája volt az úgynevezett Szexuális Újraelosztás Elmélet. A színdarabban az alkotók megpróbálják elképzelni azt a világot, ahol ez megvalósul.

A nemzet özvegye című produkciót június 16-án mutatják be, a darabot szerzőként és rendezőként is Kelemen Kristóf jegyzi. A jövő évadban a stúdióban látható lesz Takács Nóra Diána önálló zenés estje is.

Az Örkény Színház minden évad végen kiosztja a doktor Varsányiné- és a Pünkösti Andor díjakat. Előbbit a színház munkatársai ítélik oda annak a nem színész kollégának, aki az évadban a legtöbbet tette a színházért. Utóbbit pedig a közönség szavazatai alapján a társulat legkiemelkedőbb alakítást nyújtó színész tagja kapja.

Ebben a rendkívüli évben azonban szakítanak ezzel a hagyománnyal, és a doktor Varsányiné-díjat az Örkény közönségének ajánlják, amiért velük maradtak a járvány folyamán - erről emléktáblát helyeznek el az előcsarnokban.

A Pünkösti-díjat idén - tekintettel a járványidőszak örkényi abszurditására, és arra, hogy nem minden művész vett részt streamelt előadásban, tehát nem lehetett igazságosan szavazni - annak a kollégának adták, akinek szervezetében az oltás után a legtöbb ellenanyag termelődött. A medált Józsa Bettina vehette át.

orkeny_evadzaro_20-21_horvathjudit_net-0954-135833.jpg

Örkény Színház, évadzáró (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

A színház nem szerződtetett új tagot, Epres Attila azonban megválik a társulattól, szabadúszóként folytatja pályáját, régi szerepeit megtartja.

 

Fejléckép: Örkény Színház, évadzáró / Fotó: Horváth Judit, Örkény Színház

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

A karmester-operarendező, aki korábban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is volt, maga is pályázott az Opera élére, és a szakértői bizottság a legtöbb szavazattal támogatta. CIKKÜNK FRISSÜLT ÓKOVÁCS SZILVESZTER KÖZLEMÉNYÉVEL!
Színház

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

Rost Andrea nem lép fel a Magyar Állami Operaházban a jövő évadban

Az énekesnő döntéséről tájékoztatta az intézmény főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, és az idén nyárra meghirdetett Varázsfuvola-előadásokból is kilép.
Klasszikus

A zeneélet kivételes művészei fogtak össze a magyar klasszikus zene helyzetének javítása érdekében

Hét Kossuth-díjas művész elnökségével megalakult a Magyar Muzsikusok Szövetsége, melynek célja a klasszikus zene társadalmi elfogadottságának emelése, a magyar zene értékeinek megőrzése és fejlesztése egy átfogó stratégia megalkotásával.
Klasszikus

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Minden jött, amikor jönnie kellett – Hűvösvölgyi Ildikó 70 éves

A Kossuth-díjas színművész nem csupán színészként alkotott maradandót – prózában, zenés színházban és filmekben egyaránt ­–, de pedagógusként, zenei tárgyú portréi és rádiós műsora révén is hozzájárult a magyar kultúra gyarapodásához. Június 9-én ünnepli 70. születésnapját.
Színház ajánló

Nyár – Szabadtér – Költészet: érzelmi szabadsághármas a Balaton-parton

A költészetet is beemelte nyári fesztiválprogramjai közé a Szabadtéri Színházak Találkozója, amelyet június 17. és 25. között rendeznek meg a Kultkikötő balatonboglári és alsóörsi helyszínein.
Színház lapszemle

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Bodó Viktor a függésről rendez előadást a 6SZÍN-ben

A karakteres színházi munkáiról ismert alkotó legújabb előadása a függőségekkel küzdők önsegítő csoportjainak mintájára készül és igaz történeteken alapul. A csoport című produkciót július 29-én mutatják be.
Színház hír

Kókai Tünde nyerte a Staféta Pályázat Fidelio-díját

Kókai Tündét A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés című rendezéséért díjazta a közönség, a legtöbb szavazatot Fodor Fanni és Török Tímea kapta az Otthon című előadásért. A harmadik helyen Kárpáti Pál végzett a Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak című produkcióval.