Színház

Kilenc bemutatót tervez az új évadban az Örkény Színház

2021.06.22. 14:05
Ajánlom
Kilenc bemutatót tervez a 2021/2022-es évadban a fővárosi Örkény István Színház, ahol a jövő szezonban Bodó Viktor, Kovács D. Dániel, Tarnóczi Jakab, Ördög Tamás, Schwechtje Mihály és Kelemen Kristóf rendezését is láthatja a közönség.

Az Örkény Színházban a járvány ideje alatt sem állt le a munka, annak ellenére, hogy a nézők nem mehettek be az épületbe, és volt időszak, mikor ők maguk sem. Az idei évadra tervezett nyolc produkció közül négyet, a Kiváló dolgozókat, a '84-et, az Andromakhét és a Zűrzavar 2045-öt bemutatták. Megkezdődött Az ajtó és A szecsuáni jó ember című produkció próbafolyamata, és elkészült a Winterreise. Mindhárom darabot a következő évadban láthatja a közönség.

A korlátozások miatt a színház a most záruló évadban csak 38 előadást játszhatott közönség előtt, félházzal. Az évad legfontosabb projektje az Örkény Stream létrehozása volt. Az évad során 74 interneten nézhető előadásuk volt, 39-et élőben, 35-öt felvételről játszottak.

Streamelt előadásaikra csaknem 30 ezer jegyet váltottak, ami 45 ezer nézőt jelent. Az évad nézőszáma így annak ellenére is több mint a fele egy hagyományos színházi szezonénak, hogy az időszak négyötödében zárva voltak. Vidéki és külföldi nézőik aránya a streamelt előadásokon 41 százalék volt - írják, hangsúlyozva, hogy a streammel hosszú távú terveik vannak, mindenekelőtt az élő közvetítések terén.

Az ősszel kezdődő évadban pótolják elhalasztott bemutatóikat, és új produkciókat is láthat a közönség. Továbbra is domináns lesz a fiatal alkotók jelenléte.

Október 1-jén mutatják be Bodó Viktor rendezését, a 33 álom munkacímű produkciót a nagyszínpadon. Ezzel párhuzamosan az Örkény Stúdióban Kovács D. Dániel állítja színpadra Esterházy Péter 33 változat Haydn koponyára című drámáját. Mindkét előadás bemutatója a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében lesz.

orkeny_evadzaro_20-21_horvathjudit_net-1071-135832.jpg

Örkény Színház, évadzáró, Mácsai Pál (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

A Winterreise november 26-tól lesz látható Tarnóczi Jakab rendezésében. Schubert dalciklusával Borsi-Balogh Máté lép a nézők elé. Mácsai Pál rendezi Bertolt Brecht A szecsuáni jó ember című példázatát a nagyszínpadon. A bemutatót november 26-án tartják. Ezt követi a nagyszínpadon Szabó Magda klasszikusa, Az ajtó március 25-i premierrel, Gáspár Ildikó rendezésében. Ugyanezen a napon a stúdióban Ingmar Bergman Jelenetek a bábuk életéből című, 1980-ban készült filmjének színpadi adaptációját mutatja be a társulat. Az előadást Ördög Tamás, a Dollár Papa Gyermekei társulat vezetője rendezi.

Májusban lesz először látható Schwechtje Mihály Szex. Újra. El. című rendezése. Mint rámutatnak, az elmúlt évek kiemelkedő közéleti vitatémája volt az úgynevezett Szexuális Újraelosztás Elmélet. A színdarabban az alkotók megpróbálják elképzelni azt a világot, ahol ez megvalósul.

A nemzet özvegye című produkciót június 16-án mutatják be, a darabot szerzőként és rendezőként is Kelemen Kristóf jegyzi. A jövő évadban a stúdióban látható lesz Takács Nóra Diána önálló zenés estje is.

Az Örkény Színház minden évad végen kiosztja a doktor Varsányiné- és a Pünkösti Andor díjakat. Előbbit a színház munkatársai ítélik oda annak a nem színész kollégának, aki az évadban a legtöbbet tette a színházért. Utóbbit pedig a közönség szavazatai alapján a társulat legkiemelkedőbb alakítást nyújtó színész tagja kapja.

Ebben a rendkívüli évben azonban szakítanak ezzel a hagyománnyal, és a doktor Varsányiné-díjat az Örkény közönségének ajánlják, amiért velük maradtak a járvány folyamán - erről emléktáblát helyeznek el az előcsarnokban.

A Pünkösti-díjat idén - tekintettel a járványidőszak örkényi abszurditására, és arra, hogy nem minden művész vett részt streamelt előadásban, tehát nem lehetett igazságosan szavazni - annak a kollégának adták, akinek szervezetében az oltás után a legtöbb ellenanyag termelődött. A medált Józsa Bettina vehette át.

orkeny_evadzaro_20-21_horvathjudit_net-0954-135833.jpg

Örkény Színház, évadzáró (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

A színház nem szerződtetett új tagot, Epres Attila azonban megválik a társulattól, szabadúszóként folytatja pályáját, régi szerepeit megtartja.

 

Fejléckép: Örkény Színház, évadzáró / Fotó: Horváth Judit, Örkény Színház

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.