Színház

Kilenc előadás kapott támogatást a STAFÉTA pályázaton

2021.12.20. 12:50
Ajánlom
Budapest Főváros Önkormányzata idén is a STAFÉTA pályázat keretében támogatja a független előadó-művészeti előadások létrejöttét, a FÜGE Egyesület lebonyolításában.

Budapest Főváros Önkormányzata idén hatodik alkalommal hirdette meg a STAFÉTA pályázatot – a tehetséggondozás és a független előadó-művészet támogatása érdekében új színpadi produkciók létrehozására. Az eddigi évekhez hasonlóan a támogatás a FÜGE Egyesület lebonyolításában, nyílt pályázat formájában történik.

A projekt célja a Budapesten bemutatásra kerülő független színházi, tánc-, újcirkusz-előadások és összművészeti kezdeményezések támogatása oly módon, hogy önálló munkásságuk elején járó alkotók és alkotói csoportok számára biztosít további megmutatkozási lehetőséget és anyagi forrást.

A pályázat első kategóriájában azon alkotóművészek és művészeti formációk indulhattak, akik nem több mint öt éve kezdték önálló alkotói munkásságukat a független előadó-művészeti területen. A második kategória pályázói azon alkotóművészek és művészeti formációk lehettek, akik már rendelkeznek ugyan több éves referenciával, szakmai elismeréssel, de új színházi munkájuk megvalósítása jelenleg forráshiányos, és anyagi támogatást igényel.

Az idei felhívásra 91 véglegesített és lezárt pályamű érkezett a határidőig, amelyből az első körös szakmai konzulensek 15 pályázatot, azaz 13 első és 2 második kategóriás pályázatot juttattak tovább a kuratórium részére.

A végleges döntést a kuratórium hozta meg, 9 nyertes pályázatot részesített anyagi támogatásban, amely darabok 2022. március 1. és december 31. között valósulnak meg. A kuratórium tagjai Gáspár Máté (Budapest Brand Nonprofit Zrt., divízióvezető), Petrányi Barna (a Független Előadó-művészeti Szövetség delegáltja, színház), Vadas Zsófia Tamara (a  Független Előadó-művészeti Szövetség delegáltja, tánc) és Pass Andrea (író, rendező, a Staféta-projekt háromszoros nyertese) voltak. Konzultációs jogkörrel vett részt Barda Beáta (Trafó) és Rozgonyi-Kulcsár Viktória (FÜGE, Jurányi).

Az első kategória támogatott előadásai és tervezett helyszínei: Fodor Fanni és Török Tímea: Otthon (MU Színház), Furulyás Dóra: Édesanyák/Hidden mom (Sín), Kárpáti Pál: Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak (Trafó Klub), Kókai Tünde: A Négyszögletű Kerek Erdő (Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont), Kovács Domokos: reburn a cathedral (Trafó), Raubinek Lili: Barátságkert (Trafó), Thury Lili, Thury Gábor, Thury Zita: Mesterségem címere: e.v. (Trafó), Varsányi Péter: NÉPMESEBEAVATÓ: 333 (Trafó Klub). A második kategóriában támogatást nyert Fekete Ádám: Moby Dick, vagy a fehér bálna (Trafó).

Fejléckép: Részlet Fekete Ádám Haloktatás, márványprotézissel című, a tavalyi pályázat támogatásában megvalósuló előadásából (fotó/ forrás: Éder Vera / Trafó)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Szent őrületben – a Szentivánéji álom a Budaörsi Latinovits Színház műsorán

A Szentivánéji álom egyike Shakespeare legőrültebb darabjainak, ami nem csekélység: Shakespeare és az őrület hosszú, cikkcakkos közös határral rendelkeznek. De, szemben a két őrület-tragédiával, a Macbeth-tel vagy a Lear királlyal, a Szentivánéji vígjáték-őrülete nem halálos, legalábbis látszatra nem az, illetve csak jóval később halunk majd bele, amikor már arra sem emlékszünk, hogy mibe is haltunk bele.
Színház interjú

„Nem kell mindenkinek egyformának lennie” – interjú Balázs Andreával

Január 28-án mutatja be a Karinthy Színház a Budapest Playhouse független produkciós műhellyel közösen, Iványi Árpád rendezésében Neil LaBute szatirikus komédiáját, melynek főszerepét Balázs Andrea alakítja. Az Olivier-díjra is jelölt FAT PIG (Kövér disznó) a mai társadalmat veszi górcső alá, és többek között azt a kérdést feszegeti, hogy milyen hatással vannak ránk a társadalmi elvárások. A színésznővel idealizálásról, testképzavarról és az előadás mély mondanivalójáról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Önmegvalósítás kutyabőrben – monodráma Kafka nyomán a 3K-ban

Vadász Krisztina előadása a fizikai és a prózai színház nyelvén beszél az önmegvalósítás és önállóság nehézségeiről, a megerősítésekről, illetve azok hiányáról, szabadságról és az igazság fáradhatatlan kutatásáról. A monodráma február 18-tól látható a 3K Kulturális Központban.
Színház hír

Megszűnik a k2 Színház

A független színházi műhely tizenkét év után fejezi be működését – áll a társulat rövid közleményében.
Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.