Színház

Kilenc előadás kapott támogatást a STAFÉTA pályázaton

2021.12.20. 12:50
Ajánlom
Budapest Főváros Önkormányzata idén is a STAFÉTA pályázat keretében támogatja a független előadó-művészeti előadások létrejöttét, a FÜGE Egyesület lebonyolításában.

Budapest Főváros Önkormányzata idén hatodik alkalommal hirdette meg a STAFÉTA pályázatot – a tehetséggondozás és a független előadó-művészet támogatása érdekében új színpadi produkciók létrehozására. Az eddigi évekhez hasonlóan a támogatás a FÜGE Egyesület lebonyolításában, nyílt pályázat formájában történik.

A projekt célja a Budapesten bemutatásra kerülő független színházi, tánc-, újcirkusz-előadások és összművészeti kezdeményezések támogatása oly módon, hogy önálló munkásságuk elején járó alkotók és alkotói csoportok számára biztosít további megmutatkozási lehetőséget és anyagi forrást.

A pályázat első kategóriájában azon alkotóművészek és művészeti formációk indulhattak, akik nem több mint öt éve kezdték önálló alkotói munkásságukat a független előadó-művészeti területen. A második kategória pályázói azon alkotóművészek és művészeti formációk lehettek, akik már rendelkeznek ugyan több éves referenciával, szakmai elismeréssel, de új színházi munkájuk megvalósítása jelenleg forráshiányos, és anyagi támogatást igényel.

Az idei felhívásra 91 véglegesített és lezárt pályamű érkezett a határidőig, amelyből az első körös szakmai konzulensek 15 pályázatot, azaz 13 első és 2 második kategóriás pályázatot juttattak tovább a kuratórium részére.

A végleges döntést a kuratórium hozta meg, 9 nyertes pályázatot részesített anyagi támogatásban, amely darabok 2022. március 1. és december 31. között valósulnak meg. A kuratórium tagjai Gáspár Máté (Budapest Brand Nonprofit Zrt., divízióvezető), Petrányi Barna (a Független Előadó-művészeti Szövetség delegáltja, színház), Vadas Zsófia Tamara (a  Független Előadó-művészeti Szövetség delegáltja, tánc) és Pass Andrea (író, rendező, a Staféta-projekt háromszoros nyertese) voltak. Konzultációs jogkörrel vett részt Barda Beáta (Trafó) és Rozgonyi-Kulcsár Viktória (FÜGE, Jurányi).

Az első kategória támogatott előadásai és tervezett helyszínei: Fodor Fanni és Török Tímea: Otthon (MU Színház), Furulyás Dóra: Édesanyák/Hidden mom (Sín), Kárpáti Pál: Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak (Trafó Klub), Kókai Tünde: A Négyszögletű Kerek Erdő (Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont), Kovács Domokos: reburn a cathedral (Trafó), Raubinek Lili: Barátságkert (Trafó), Thury Lili, Thury Gábor, Thury Zita: Mesterségem címere: e.v. (Trafó), Varsányi Péter: NÉPMESEBEAVATÓ: 333 (Trafó Klub). A második kategóriában támogatást nyert Fekete Ádám: Moby Dick, vagy a fehér bálna (Trafó).

Fejléckép: Részlet Fekete Ádám Haloktatás, márványprotézissel című, a tavalyi pályázat támogatásában megvalósuló előadásából (fotó/ forrás: Éder Vera / Trafó)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.