Színház

Kilenc előadás kapott támogatást a STAFÉTA pályázaton

2021.12.20. 12:50
Ajánlom
Budapest Főváros Önkormányzata idén is a STAFÉTA pályázat keretében támogatja a független előadó-művészeti előadások létrejöttét, a FÜGE Egyesület lebonyolításában.

Budapest Főváros Önkormányzata idén hatodik alkalommal hirdette meg a STAFÉTA pályázatot – a tehetséggondozás és a független előadó-művészet támogatása érdekében új színpadi produkciók létrehozására. Az eddigi évekhez hasonlóan a támogatás a FÜGE Egyesület lebonyolításában, nyílt pályázat formájában történik.

A projekt célja a Budapesten bemutatásra kerülő független színházi, tánc-, újcirkusz-előadások és összművészeti kezdeményezések támogatása oly módon, hogy önálló munkásságuk elején járó alkotók és alkotói csoportok számára biztosít további megmutatkozási lehetőséget és anyagi forrást.

A pályázat első kategóriájában azon alkotóművészek és művészeti formációk indulhattak, akik nem több mint öt éve kezdték önálló alkotói munkásságukat a független előadó-művészeti területen. A második kategória pályázói azon alkotóművészek és művészeti formációk lehettek, akik már rendelkeznek ugyan több éves referenciával, szakmai elismeréssel, de új színházi munkájuk megvalósítása jelenleg forráshiányos, és anyagi támogatást igényel.

Az idei felhívásra 91 véglegesített és lezárt pályamű érkezett a határidőig, amelyből az első körös szakmai konzulensek 15 pályázatot, azaz 13 első és 2 második kategóriás pályázatot juttattak tovább a kuratórium részére.

A végleges döntést a kuratórium hozta meg, 9 nyertes pályázatot részesített anyagi támogatásban, amely darabok 2022. március 1. és december 31. között valósulnak meg. A kuratórium tagjai Gáspár Máté (Budapest Brand Nonprofit Zrt., divízióvezető), Petrányi Barna (a Független Előadó-művészeti Szövetség delegáltja, színház), Vadas Zsófia Tamara (a  Független Előadó-művészeti Szövetség delegáltja, tánc) és Pass Andrea (író, rendező, a Staféta-projekt háromszoros nyertese) voltak. Konzultációs jogkörrel vett részt Barda Beáta (Trafó) és Rozgonyi-Kulcsár Viktória (FÜGE, Jurányi).

Az első kategória támogatott előadásai és tervezett helyszínei: Fodor Fanni és Török Tímea: Otthon (MU Színház), Furulyás Dóra: Édesanyák/Hidden mom (Sín), Kárpáti Pál: Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak (Trafó Klub), Kókai Tünde: A Négyszögletű Kerek Erdő (Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont), Kovács Domokos: reburn a cathedral (Trafó), Raubinek Lili: Barátságkert (Trafó), Thury Lili, Thury Gábor, Thury Zita: Mesterségem címere: e.v. (Trafó), Varsányi Péter: NÉPMESEBEAVATÓ: 333 (Trafó Klub). A második kategóriában támogatást nyert Fekete Ádám: Moby Dick, vagy a fehér bálna (Trafó).

Fejléckép: Részlet Fekete Ádám Haloktatás, márványprotézissel című, a tavalyi pályázat támogatásában megvalósuló előadásából (fotó/ forrás: Éder Vera / Trafó)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.
Színház hír

A fiatal színházi generáció is bemutatkozhat a Szemle Plusz fesztiválon

Augusztus 24. és szeptember 13. között rendezik meg a Szemle Plusz programsorozatot, ahol idén először a színészképző iskolák is bemutatkozhatnak egy-egy vizsgaelőadással, hogy a következő generáció tehetségeit is felfedezhesse a budapesti közönség.