Színház

Kína bekeményít

2014.07.11. 08:00
Ajánlom
Megtiltják a kínai művészeti társulatoknak a külföldi, úgynevezett "marketingszerepléseket", amikor az előadás öncélú magamutogatás nem fejez ki igazi művészi teljesítményt.

A kínai minisztérium tudomására jutott, hogy művészi körökben elharapóztak az olyan külföldi fellépések, amelyek még a bevételt sem tartják szem előtt. A társulatok a piaci megmérettetés helyett nem ritkán saját költségükön koncerteznek, bérelnek ki neves helyszíneket, ajándékba adják a jegyeket, helyenként még fizetnek is a közönségnek a jelenlétért csak azért, hogy utána ezzel büszkélkedhessenek - fogalmaztak a kormányzati illetékesek.

Ugyanez vonatkozik különböző kiállításokon, előadótermekben történő szereplésekre is. Példaként a bécsi Musikverein Aranytermét hozták fel, ahol elvben a "kulturális cserekapcsolatok elmélyítése" céljából koncerteztek kínai művészek. Voltak, akik állami, költségvetési pénzből finanszírozták turnéjukat, és médianyilvánosságot is szerveztek maguknak. A kulturális minisztérium szerint ezek a csoportok és szervezőik nemcsak anyagi és emberi erőforrásokat herdáltak el, hanem kárt okoztak az ország kulturális hírnevének is.

A külföldön turnézó előadókat Kínában a művészek elitjéhez sorolják - jegyezte meg a Hszinhua hírügynökség. A tárcavezetés azt ígérte, hogy megálljt parancsol a jelenségnek, változtat a szabályozáson, növeli az ellenőrzéseket és utánanéz a határon túlra szervezett fellépéseknek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.
Színház premier

Kern András is megjelent a Fővárosi Törvényszéken

A Fővárosi Törvényszék patinás esküdtszéki tárgyalótermében tartották a Játékszín februári bemutatójának sajtóeseményét. A vád tanúja című produkciót Simon Kornél rendezi, a főbb szerepekben Kern András, Kocsis Dénes, Szerednyey Béla és Lévay Viktória lép színpadra.
Színház magazin

„Hoztam maguknak egy kis pesti levegőt” – 50 éve ment el Latyi

A híres színészdinasztia leszármazottait, a Latabár testvéreket a szigorú kritikusok is Buster Keatonhoz és Chaplinhez hasonlították. Ők azonban a külföldi sikerek után hazajöttek, itthon játszottak és forgattak. 1970. január 11-én halt meg Latabár Kálmán.
Színház gyász

A Vígszínházban búcsúztatják Gesztesi Károlyt

Az 56 éves korában elhunyt színművész temetésén csak a szűk család vesz részt – írja a Bors.
Színház hír

Eke Angéla személyes élettörténete a Radnóti Tesla Laborban

Én, Iphigénia címmel készül Eke Angéla első mono előadása Gryllus Dorka, Soós Attila, Spáh Dávid és Sándor Dániel Máté színrevitelében. A bemutatót február 2-án tartják.