Színház

Kína bekeményít

2014.07.11. 08:00
Ajánlom
Megtiltják a kínai művészeti társulatoknak a külföldi, úgynevezett "marketingszerepléseket", amikor az előadás öncélú magamutogatás nem fejez ki igazi művészi teljesítményt.

A kínai minisztérium tudomására jutott, hogy művészi körökben elharapóztak az olyan külföldi fellépések, amelyek még a bevételt sem tartják szem előtt. A társulatok a piaci megmérettetés helyett nem ritkán saját költségükön koncerteznek, bérelnek ki neves helyszíneket, ajándékba adják a jegyeket, helyenként még fizetnek is a közönségnek a jelenlétért csak azért, hogy utána ezzel büszkélkedhessenek - fogalmaztak a kormányzati illetékesek.

Ugyanez vonatkozik különböző kiállításokon, előadótermekben történő szereplésekre is. Példaként a bécsi Musikverein Aranytermét hozták fel, ahol elvben a "kulturális cserekapcsolatok elmélyítése" céljából koncerteztek kínai művészek. Voltak, akik állami, költségvetési pénzből finanszírozták turnéjukat, és médianyilvánosságot is szerveztek maguknak. A kulturális minisztérium szerint ezek a csoportok és szervezőik nemcsak anyagi és emberi erőforrásokat herdáltak el, hanem kárt okoztak az ország kulturális hírnevének is.

A külföldön turnézó előadókat Kínában a művészek elitjéhez sorolják - jegyezte meg a Hszinhua hírügynökség. A tárcavezetés azt ígérte, hogy megálljt parancsol a jelenségnek, változtat a szabályozáson, növeli az ellenőrzéseket és utánanéz a határon túlra szervezett fellépéseknek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.