Színház

Kína bekeményít

2014.07.11. 08:00
Ajánlom
Megtiltják a kínai művészeti társulatoknak a külföldi, úgynevezett "marketingszerepléseket", amikor az előadás öncélú magamutogatás nem fejez ki igazi művészi teljesítményt.

A kínai minisztérium tudomására jutott, hogy művészi körökben elharapóztak az olyan külföldi fellépések, amelyek még a bevételt sem tartják szem előtt. A társulatok a piaci megmérettetés helyett nem ritkán saját költségükön koncerteznek, bérelnek ki neves helyszíneket, ajándékba adják a jegyeket, helyenként még fizetnek is a közönségnek a jelenlétért csak azért, hogy utána ezzel büszkélkedhessenek - fogalmaztak a kormányzati illetékesek.

Ugyanez vonatkozik különböző kiállításokon, előadótermekben történő szereplésekre is. Példaként a bécsi Musikverein Aranytermét hozták fel, ahol elvben a "kulturális cserekapcsolatok elmélyítése" céljából koncerteztek kínai művészek. Voltak, akik állami, költségvetési pénzből finanszírozták turnéjukat, és médianyilvánosságot is szerveztek maguknak. A kulturális minisztérium szerint ezek a csoportok és szervezőik nemcsak anyagi és emberi erőforrásokat herdáltak el, hanem kárt okoztak az ország kulturális hírnevének is.

A külföldön turnézó előadókat Kínában a művészek elitjéhez sorolják - jegyezte meg a Hszinhua hírügynökség. A tárcavezetés azt ígérte, hogy megálljt parancsol a jelenségnek, változtat a szabályozáson, növeli az ellenőrzéseket és utánanéz a határon túlra szervezett fellépéseknek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők kapták idén a Junior Príma Díjakat a színház- és filmművészet kategóriában

Hat fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában szeptember 22-én, a Haris Parkban. Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója nyújtotta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek.
Klasszikus

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Zenés színház

„Káros az elitizmus” – interjú Philipp Györggyel

Philipp György a zenés színházi élet megkerülhetetlen kakukktojása. Formabontó és gondolatokat provokáló előadásaival a partvonalról céloz a dolgok közepébe. Karmester, énekes és rendező. Októberben az Artus társulattal készült Minden (is) című produkciójához zeneszerzőként járult hozzá.
Színház

A darab, ami egyszerre hat intellektusra, rekeszizmokra és könnycsatornákra

A 2020-2021-es évad első bemutatója Peter Shaffer Amadeusa a József Attila Színházban. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Koltai M. Gáborral a darabról.
Könyv

A férfi, aki tipográfiailag is vicces – Kőhalmi Zoltán a Kult50-ben

A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban frappáns című kötetével tette meg első lépését Kőhalmi Zoltán az irodalmi életben. A humorát eddig elsősorban a színpadon és a címlapon bizonyító stand-upos formabontó könyvet hozott létre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Színház kult50

Mindent újra kell gondolni – Garai Judit a Kult50-ben

Garai Judit kiváló színházi dramaturg. Egyetemi oktató. Műfordító. Aki szüntelenül olvas és ír. Nem is akárhogyan.
Színház ajánló

Kortárs magyar ősbemutató született a Radnóti Színházban

Az egy éve nyitott Radnóti Tesla Labor hatodik bemutatója Schwechtje Mihály Gina című darabja szeptember 26-án, szombaton. A hatból három Radnóti produkció, három pedig a függetleneké.
Színház interjú

A darab, ami egyszerre hat intellektusra, rekeszizmokra és könnycsatornákra

A 2020-2021-es évad első bemutatója Peter Shaffer Amadeusa a József Attila Színházban. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Koltai M. Gáborral a darabról.
Színház gyász

Elhunyt Verebély Iván

A színész halálhírét a Centrál Színház jelentette be.