Színház

Kinevezték Mácsait és Méhest

2010.05.22. 21:22
Ajánlom
Hivatalosan is átvette igazgatói kinevezését Mácsai Pál és Méhes László. A helyszínen a legcsinosabb színházigazgatóról is esett szó.

Július 1-jétől Méhes László áll a József Attila Színház élén, Léner Péter utódjaként. Az Örkény Színházat továbbra is Mácsai Pál vezeti. A megbízóleveleket Bőhm András, a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke adta át május 20-án. Az ünnepségen Demszky Gábor főpolgármester elmondta, a Fővárosi Közgyűlés április 12-i ülésén egyhangú szavazással választotta meg mindkét igazgatót.

A ceremónia után először Mácsai Pált kérdeztük arról, hogy amikor nyolc évvel ezelőtt átvette, az akkor még Madách Kamara névre hallgató színház vezetését, milyen célokkal indult neki, és ahhoz képest hol tart ma.

Az Örkény Színházban épp a Kihagyhatatlan című bulvárvarieté próbái folynak. Arra a kérdésünkre, hogy milyen igazgató Mácsai Pál, a társulat tagjai a készülő produkció szellemében válaszoltak.

Zöld Csaba, a József Attila Színház tagja egy kicsit komolyabban vette a kérdést. Régóta dolgozik Méhes Lászlóval, nagyszerű rendezőnek tartja, és biztos benne, hogy igazgatóként is ugyanúgy kivívja majd a társulat elismerését.

Méhes László hetvenoldalnyi pályázatából kiderül, milyen irányba fordítja majd az angyalföldi teátrumot. Pár mondatban meg is próbálta nekünk fölvázolni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.