Színház

Kippkopp és Pötty útra kelnek

2009.04.10. 00:00
Ajánlom
A Müpa gyerekprogramjai között fontos helyet foglal el a 2–8 éves korosztályt célzó Minimatiné sorozat. A tavasszal látható, különféle művészeti ágak és műfajok metszéspontjában születő produkciók a gyermekek képzelőerejét, kreativitását ébresztik fel, vagyis komplex befogadói élményeket kínálnak. Márciusban és áprilisban találkozhatunk a kalandokat kereső gesztenyegyerekkel, Kippkopp-pal és a Kis Piros Pöttyel, melyről talán az is kiderül, hogy csütörtökön épp mit csinál.

Tipptopp és Kippkopp (forrás: marekveronika.hu)

Kippkopp másképp

A Kippkopp-történetek szerzőjét, Marék Veronikát nem kell bemutatni az olvasóknak. A fiatalabb szülők közül biztosan sokan rajongtak annak idején a Kockás fülű nyúl történeteiért. A Boribon- és az Annipanni-kötetek talán ismerősek azoknak is, akik nem szoktak hosszasan válogatni a könyváruházak gyermekrészlegein. És lehet folytatni a felsorolást további jól ismert mesékkel: Laci és az oroszlán, A csúnya kislány, Öcsi és bátyó, Télapó és ezüstmackó. Marék Veronika elmúlt hetvenegy éves, de szerencsére fáradhatatlanul dolgozik, ír, rajzol. Időnként pedig Japánba utazik, ugyanis több nyelvre lefordított művei a távol-keleti országban különösen nagy népszerűségnek örvendenek.

Kippkopp lelkes, kíváncsi és kalandra éhes gesztenyefigura, aki kitartóan járja a világot, és igyekszik választ kapni kérdéseire. Említést kell tenni Tipptoppról is, a segítőkész és magányos gesztenyelányról, aki a mese szerint barátokat, családot szeretne találni magának. Vándorútja során különböző állatokkal találkozik, megfigyeli őket, kapcsolatot próbál velük teremteni, mert szeretne hozzájuk tartozni. Nincs könnyű dolga, mert sehol nem akarják befogadni, de szerencsére találkozik Kippkopp-pal, és innentől kezdve együtt folytatják a világ felfedezését.

A zenei programok közé Kippkopp és Tipptopp figurája egy szerencsés találkozásnak köszönhetően kerülhetett be. Ennek egyik előzménye, hogy Tallér Zsófia zeneszerzőt megihlette e kedves figura, és rövid zongoradarabokat komponált Kippkopp kalandjaihoz. Tallér Zsófiának nem ez az első gyerekek számára készült munkája. Néhány éve a Kolibri Színház Békés Pál regényéből készített Trapiti című előadásához írt zenét, és a KFKI Kamarabalett Bogármese című produkciójának is ő az egyik zeneszerzője, emellett rendszeresen közreműködik "felnőtt" alkotásokban is: számos filmhez és színdarabhoz komponált zenei anyagot, rendszeresen dolgozik együtt Zsótér Sándorral, Mundruczó Kornéllal vagy Gothár Péterrel. Az előzmény tehát a Kippkopp és Tipptopp címet viselő, tizennyolc zongoradarabból álló sorozat, mely a mese egy-egy jelenetéhez fűzött rövid karakterdarabokból áll. A mű azért izgalmas, mert a darabok nem nehezek, és köszönhetően annak, hogy a nehézségi fokok egymásra épülnek, már a legkisebbek is sikeresen próbálkozhatnak az előadásukkal. A darabokat tavaly áprilisban mutatták be a győri Liszt Ferenc Zeneiskolában, ahol vetítéssel, felolvasással egészítették ki a zongorajátékot.

A Művészetek Palotájában a zongoradarabok alapján készült előadást tekinthetik meg a szülők és a gyerekek a Kolibri Színház művészeinek közreműködésével – Tisza Bea rendezésében, Bodnár Zoltán és Alexics Rita előadásában –, Bizják Dóra zongorajátékával kísérve. És ha mindez tetszett, hazafelé útba lehet ejteni egy nagyobb könyvesboltot, ahol Kippkopp-sorozat darabjait és a – természetesen – Marék Veronika illusztrálta kottát is meg lehet vásárolni. Kár, hogy márciusban nem olyan egyszerű lehullott vadgesztenyét gyűjteni, mert a zene és mese élményeit követően nagyszerű játék lehet igazi gesztenyefigurákat gyártani. Sebaj, gesztenye lesz majd ősszel, addig pedig ott a mese és a zene!


Mit csinál a Kis Piros Pötty csütörtökön?

Színház, zene, festészet

Kippkoppal ellentétben a Kis Piros Pötty nem mesefigura, hanem egy igazi piros pötty, ha úgy tetszik, festékpaca, melyet egy festő ken a vásznára. Bár tény, a pöttyből hamarosan komplex mesevilág keveredik-kerekedik ki. A festő Joachim Torban, aki Thalias Kompagnos néven 1990-ban alapította meg társulatát Tristan Vogttal, és hét évvel később egy másik társulattal karöltve színházat nyitottak Nürnbergben. Előadásaik, melyekben gyakran szerepelnek bábok, zenével, vetítéssel, képzőművészeti installációkkal kísért és illusztrált összművészeti produkciók. A társulat a Mit csinál a Kis Piros Pötty csütörtökön? című előadásával a közelmúltban számos fesztiválon szerepelt világszerte. Jártak Svácjban, Ausztriában, Hollandiában, Luxemburgban, Finnországban, Szlovéniában, Olaszországban, Lengyelországban, Ausztráliában, Dél-Koreában és Izraelben. Magyarországon nem ez az első vendégjátékuk, tavaly májusban sikerrel szerepeltek Kaposváron, a IV. Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléján.

Hogy mi történik a pöttyel? A festő egy áttetsző fólia mögött dolgozik, melyhez Ravel és Debussy zenéjéből merít inspirációt. A Kis Piros Pötty újabb piros pöttyöket kap maga mellé, melyek különböző színű geometriai formákkal egészülnek ki. Az így keletkező kép izgalmas képzeletbeli utazásra invitál bennünket, ugyanis a színek és formák elkezdenek variálódni, labdává, madarakká, felhővé alakulnak. Álomszerű utazás veszi kezdetét, ami a tündérmesék világát idéző palotákkal, növényekkel, állatokkal és mindennapi életünk tárgyaival, szereplőivel olyan, mint egy mágikus túra. Az áttetsző vásznon a műalkotások keletkezésének alapvető élményével szembesülhetünk, és az alkotófolyamatba nyerhetünk betekintést. A látvány folyamatosan változik, a készülő mű megannyi részlete önálló történetként kelhet életre, és a látványból olyan narratíva születik, ami mindenkinek a sajátja. A festmény újra és újra átalakul, minden egyes ecsetvonásnak köszönhetően újra elbűvölheti a közönséget, így játékosan mutatja be a művészet által kínált meglepetéseket, melynek valódi hatása magának a kreativitásnak az élvezetében lelhető fel.

A színházi keretben készült előadás arra ösztönzi a gyerekeket, hogy megfogalmazzák saját inspirációjukat arról, mit látnak. Az élményeken túl az előadás mind a vizuális, mind a zenei nevelés szempontjából hasznos, a kreatív szülők maguk is inspirációt nyerhetnek további színes, fantáziát megmozgatható játékokhoz. Hiszen a képzelet szárnyalásához, a fantáziavilág működéséhez nincs is feltétlen szükség kész történetekre, elég hozzá valami jó zene és egy adag színes festék.

(Minimatiné
2009. március 21. 10:30, 12:00 és március 28. 10:30, 12:00 - Művészetek Palotája - Üvegterem, Kék terem (Budapest) - Kippkopp, a gesztenye-gyerek, írta: Marék Veronika, zene: Tallér Zsófia, tervező: Opra Szabó Zsófia, rend.: Tisza Bea, előadja: Bodnár Zoltán, Alexics Rita, km.: Bizják Dóra (zongora)

2009. április 18. 11:00, 11:30, 13:00 - Művészetek Palotája (Budapest) - Üvegterem, Kék terem - Mit csinál a Kis Piros Pötty csütörtökön? – A Thalias Compagnons (Németország) előadása, zene: Claude Debussy, Maurice Ravel, km.: Joachim Torbahn, rend.: Ruta Platais)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.