Színház

Kirakatba költöztek hétvégén a színházak

2021.06.07. 11:20
Ajánlom
„Megállni egy kirakat előtt majdnem olyan, mint színházba menni” – ez volt a június első hétvégéjén megrendezett KirakArt szervezőinek jelszava. A mondat ezúttal nem szimbolikus, az alkotók valóban az üvegfalak mögül igyekeztek egy cseppnyi kultúrát átadni a Margit körút forgatagának.

A kirakatokban öt független befogadóhely, a Bethlen Téri Színház, a Jurányi Inkubátorház, a Szkéné Színház, a MU Színház és az ötletgazda Trafó Kortárs Művészetek Háza szervezésében megvalósuló koncertek és rövid performanszok követték egymást, az élő produkciók mellett pedig folyamatosan megtekinthető installációkat is láthattak az érdeklődők. A több mint 50 művész célja az volt, hogy megmutassák a kultúra sokszínűségét, és újra közelebb hozzák a kortárs művészetet az utca emberéhez. Az előadásokat és mini kiállításokat bárki megtekinthette, a produktumok különlegességét pedig a formából adódó esetlegesség adta, hiszen bár a kirakat fix volt, a körúton az élet nem állt meg, buszok, autók és járókelők haladtak el a nézők és játszók mögött, illetve között, a performanszokba pedig bármikor be lehetett kapcsolódni.

196797167_4168319999893018_4315037546070889410_n-112246.jpg

TÖRÉSMENTESÍTÉS a KirakArtban (Fotó/Forrás: KirakArt)

Az installációk többsége a járványhelyzetre reflektált: volt Webcam Fashion, vírusmentes szavak és „karantén GIF”, de az alkalmi performanszok is részben az elmúlt időszakban megélt eseményeket tematizálták.

Az Átriummal szemben, a Margit körút 54. alatti kirakatban a Duda Éva Társulat Szűcs Edittel közösen készült közös és egymásra reflektáló produkcióval. A TÖRÉSMENTESÍTÉS az újratalálkozás, egymásra találás és az érintés fontosságát hangsúlyozta. Az alig negyedórás néma mozgásszínházi produkcióban a nézők az emberi kapcsolatok alakulásába nyerhettek betekintést, míg egy másik kirakatban Jobbágy Bernadett a test korlátozottságáról készített kísérleti 90 perces performanszt.

A háromnapos kirakatszínházi forgatagban mindenki megtalálhatta a neki tetsző produkciót vagy installációt, és ha csak pillanatokra is, de úgy érezhette, hogy minden visszatért a normális kerékvágásba, és nincs szükség maszkra vagy védettségi igazolványra ahhoz, hogy ismét színházat láthasson. A KirakArt ennek megtalálta a megfelelő formáját.

Fejléckép: Performansz a KirakArt szervezésében (fotó: Bogdán Réka)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mint mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Színház ajánló

A Furcsa párral és a Macskadémonnal indul a Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-partján

Június 17-én két nyitóelőadással indul az idei Szabadtéri Színházak Találkozója a Kultkikötő tereiben: Balatonbogláron a Furcsa pár női változata látható, Alsóörsön a Macskadémon.
Színház hír

A Fiumei úti sírkertben vesznek végső búcsút Máthé Erzsitől

A legendás művésztől barátai, pályatársai és tisztelői 2023. június 20-án, délelőtt búcsúznak a Fiumei úti sírkert ravatalozójában.
Színház gyász

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.
Színház interjú

Történelmi példaadás – Heiner Goebbels együttműködésekről, saját „politikájáról”, meglepetésekről és butaságokról

A német zeneszerző és rendező a Mindaz, ami történt és történhetne című nagyszabású és látványos előadásával szerepel a 10. Színházi Olimpián.