Színház

Kirakatba költöztek hétvégén a színházak

2021.06.07. 11:20
Ajánlom
„Megállni egy kirakat előtt majdnem olyan, mint színházba menni” – ez volt a június első hétvégéjén megrendezett KirakArt szervezőinek jelszava. A mondat ezúttal nem szimbolikus, az alkotók valóban az üvegfalak mögül igyekeztek egy cseppnyi kultúrát átadni a Margit körút forgatagának.

A kirakatokban öt független befogadóhely, a Bethlen Téri Színház, a Jurányi Inkubátorház, a Szkéné Színház, a MU Színház és az ötletgazda Trafó Kortárs Művészetek Háza szervezésében megvalósuló koncertek és rövid performanszok követték egymást, az élő produkciók mellett pedig folyamatosan megtekinthető installációkat is láthattak az érdeklődők. A több mint 50 művész célja az volt, hogy megmutassák a kultúra sokszínűségét, és újra közelebb hozzák a kortárs művészetet az utca emberéhez. Az előadásokat és mini kiállításokat bárki megtekinthette, a produktumok különlegességét pedig a formából adódó esetlegesség adta, hiszen bár a kirakat fix volt, a körúton az élet nem állt meg, buszok, autók és járókelők haladtak el a nézők és játszók mögött, illetve között, a performanszokba pedig bármikor be lehetett kapcsolódni.

196797167_4168319999893018_4315037546070889410_n-112246.jpg

TÖRÉSMENTESÍTÉS a KirakArtban (Fotó/Forrás: KirakArt)

Az installációk többsége a járványhelyzetre reflektált: volt Webcam Fashion, vírusmentes szavak és „karantén GIF”, de az alkalmi performanszok is részben az elmúlt időszakban megélt eseményeket tematizálták.

Az Átriummal szemben, a Margit körút 54. alatti kirakatban a Duda Éva Társulat Szűcs Edittel közösen készült közös és egymásra reflektáló produkcióval. A TÖRÉSMENTESÍTÉS az újratalálkozás, egymásra találás és az érintés fontosságát hangsúlyozta. Az alig negyedórás néma mozgásszínházi produkcióban a nézők az emberi kapcsolatok alakulásába nyerhettek betekintést, míg egy másik kirakatban Jobbágy Bernadett a test korlátozottságáról készített kísérleti 90 perces performanszt.

A háromnapos kirakatszínházi forgatagban mindenki megtalálhatta a neki tetsző produkciót vagy installációt, és ha csak pillanatokra is, de úgy érezhette, hogy minden visszatért a normális kerékvágásba, és nincs szükség maszkra vagy védettségi igazolványra ahhoz, hogy ismét színházat láthasson. A KirakArt ennek megtalálta a megfelelő formáját.

Fejléckép: Performansz a KirakArt szervezésében (fotó: Bogdán Réka)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.