Színház

Királyok és malacok

2008.05.29. 00:00
Ajánlom
Újvidék fölött felhőtlen az ég, a hőmérséklet 35 fok. Itt már tombol a nyár, és javában tart az 53. Sterija Játékok (Sterijino Pozorje, a névadó Jovan Sterija Popovic 19. századi jeles szerb drámaíró), ami egykor a jugoszláv dráma fesztiválja volt. Ma már nincs Jugoszlávia, következésképp jugoszláv dráma sincs, a Sterija azonban megtalálta helyét a megváltozott világban.

Szerb Nemzeti Színház

Felvonultatja a legjobb szerbiai előadásokat, a kortárs szerb drámák legjobb külföldi produkcióit, a Körök szekcióban pedig olyan színházak vendégeskednek nemzetiségre, amelyek a megváltozott és éppen változó világ kérdéseit boncolgatják. Idén a pozsonyi Divadlo Arena, a berlini Ernst Busch Schule és Schaubühne, valamint a stuttgarti Staatstheater a meghívottak. A versenyprogramban két magyar előadás, az Újvidéki Színház Rocky Horror Show-ja és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Urbi et orbi- című verbálisan textuális oralitásra látható.

Újvidékre jönni egyébként Sterijától függetlenül jó. Bár nem hiszek az energiák áramlásában, a csakrákban és a csíben, de valami itt koncentrálódik. Különösen a Novosadsko Pozoriste (Újvidéki Színház) nevű intézményben, ahol e sorokat írom, s ahol épp a Még egyszer hátulról ma esti főpróbájára vásárolt whiskyt töltik át egy ásványvizes (már üres) flakonba, mert az előadásban csak az üvegre lesz szükség. (De a kiöntött tartalom is el fog fogyni minden bizonnyal.)


A monarchia kabinetje - Oidipusz király

A Szerb Nemzeti Színház, a Sterija fő helyszíne itt van a szomszédban, az utca másik oldalán. Szép nagy épület, két hodályszerű színpaddal. Az első előadás nyolckor abszolút teltházas, Szophoklész Oidipuszát játssza a belgrádi Nemzeti Színház. A cím egészen furán hangzik szerbül, királyt ugyanis úgy mondják: car. A történetet a rendező átteszi a mába, kabinetfőnök van és tanácsadó, akik interjút adnak az ország ügyeinek állásáról a médiának, a Korinthoszból jövő hírnök meg egykori pásztorból diplomata lett. (Ez ám a karrier.) Az öltönyök jól szabottak (bár a kormányőr fiatalemberen igencsak feszül), a tér hűvös, fekete-fehér, egyszerre minimalistán trendi és antik időkre utaló (ahogy a falak oldalratolódnak, stilizált görög oszlopok alakulnak ki belőlük, ja, és van ám appiai lépcsősor is), a zene pedig mint a krimiben, úgy illusztrálja az eseményeket. Szerintem két kezemen mg lehet számolni a nem-ex-jugoszláv külföldi vendég, de feliratoznak angolul.


Négy malac farmert győz - Állatfarm

Egy furcsa nevű államalakulatból érkezett a másik előadás, az Állatfarm, a Szerb Köztársaság Gyerekszínháza Banja Lukában, Bosznia-Hercegovinában székel. A produkció nem különösebben tartogat izgalmakat, eredetisége a jeleneteket elválasztó kólókban áll, továbbá abban, hogy a malacokat játszóknak van szerb hangja, tehát aki mozog, az nem beszél, ellenben ügyesen röfög és kotkodál. A félház talán a tízórás kezdésnek tudható be, a nézők lassú, de folyamatos elmenetele pedig...

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Harmadszorra is megállapították, hogy jogszerű a sztrájk az SZFE-n

Az SZFE Sztrájkbizottsága közölte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla újabb végzése állapította meg sztrájkjuk jogosságát. Felszólítják a munkáltatót a tárgyalások megkezdésére.
Színház hír

Ismét verset mondanak a telefonban az Örkény színészei

A társulat tagjai személyre szóló költeményekkel készülnek, amit telefonon mondanak el a programban résztvevőknek.
Színház hír

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Színház hír

Vidnyánszky kuratóriuma rendelkezhet az SZFE minden pénze felett

A felsőoktatási törvény legújabb módosítása nyomán a jövőben az alapítványi egyetemekhez jutottatt állami támogatások milliárdjai felett a fenntartók, tehát a kuratóriumok rendelkezhetnek majd
Színház szfe

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.