Színház

Királyok és malacok

2008.05.29. 00:00
Ajánlom
Újvidék fölött felhőtlen az ég, a hőmérséklet 35 fok. Itt már tombol a nyár, és javában tart az 53. Sterija Játékok (Sterijino Pozorje, a névadó Jovan Sterija Popovic 19. századi jeles szerb drámaíró), ami egykor a jugoszláv dráma fesztiválja volt. Ma már nincs Jugoszlávia, következésképp jugoszláv dráma sincs, a Sterija azonban megtalálta helyét a megváltozott világban.

Szerb Nemzeti Színház

Felvonultatja a legjobb szerbiai előadásokat, a kortárs szerb drámák legjobb külföldi produkcióit, a Körök szekcióban pedig olyan színházak vendégeskednek nemzetiségre, amelyek a megváltozott és éppen változó világ kérdéseit boncolgatják. Idén a pozsonyi Divadlo Arena, a berlini Ernst Busch Schule és Schaubühne, valamint a stuttgarti Staatstheater a meghívottak. A versenyprogramban két magyar előadás, az Újvidéki Színház Rocky Horror Show-ja és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Urbi et orbi- című verbálisan textuális oralitásra látható.

Újvidékre jönni egyébként Sterijától függetlenül jó. Bár nem hiszek az energiák áramlásában, a csakrákban és a csíben, de valami itt koncentrálódik. Különösen a Novosadsko Pozoriste (Újvidéki Színház) nevű intézményben, ahol e sorokat írom, s ahol épp a Még egyszer hátulról ma esti főpróbájára vásárolt whiskyt töltik át egy ásványvizes (már üres) flakonba, mert az előadásban csak az üvegre lesz szükség. (De a kiöntött tartalom is el fog fogyni minden bizonnyal.)


A monarchia kabinetje - Oidipusz király

A Szerb Nemzeti Színház, a Sterija fő helyszíne itt van a szomszédban, az utca másik oldalán. Szép nagy épület, két hodályszerű színpaddal. Az első előadás nyolckor abszolút teltházas, Szophoklész Oidipuszát játssza a belgrádi Nemzeti Színház. A cím egészen furán hangzik szerbül, királyt ugyanis úgy mondják: car. A történetet a rendező átteszi a mába, kabinetfőnök van és tanácsadó, akik interjút adnak az ország ügyeinek állásáról a médiának, a Korinthoszból jövő hírnök meg egykori pásztorból diplomata lett. (Ez ám a karrier.) Az öltönyök jól szabottak (bár a kormányőr fiatalemberen igencsak feszül), a tér hűvös, fekete-fehér, egyszerre minimalistán trendi és antik időkre utaló (ahogy a falak oldalratolódnak, stilizált görög oszlopok alakulnak ki belőlük, ja, és van ám appiai lépcsősor is), a zene pedig mint a krimiben, úgy illusztrálja az eseményeket. Szerintem két kezemen mg lehet számolni a nem-ex-jugoszláv külföldi vendég, de feliratoznak angolul.


Négy malac farmert győz - Állatfarm

Egy furcsa nevű államalakulatból érkezett a másik előadás, az Állatfarm, a Szerb Köztársaság Gyerekszínháza Banja Lukában, Bosznia-Hercegovinában székel. A produkció nem különösebben tartogat izgalmakat, eredetisége a jeleneteket elválasztó kólókban áll, továbbá abban, hogy a malacokat játszóknak van szerb hangja, tehát aki mozog, az nem beszél, ellenben ügyesen röfög és kotkodál. A félház talán a tízórás kezdésnek tudható be, a nézők lassú, de folyamatos elmenetele pedig...

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.
Színház interjú

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Színház interjú

Lábnyomok előttem és mögöttem – beszélgetés Bérczes Lászlóval

Tavaly jelent meg Kötőszavak címmel Bérczes László könyve, amiben a szerző ezúttal magáról ír. A kötet apropójából ültünk le beszélgetni a Jászai-díjas rendezővel.
Színház hír

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.