Színház

Királyok és malacok

2008.05.29. 00:00
Ajánlom
Újvidék fölött felhőtlen az ég, a hőmérséklet 35 fok. Itt már tombol a nyár, és javában tart az 53. Sterija Játékok (Sterijino Pozorje, a névadó Jovan Sterija Popovic 19. századi jeles szerb drámaíró), ami egykor a jugoszláv dráma fesztiválja volt. Ma már nincs Jugoszlávia, következésképp jugoszláv dráma sincs, a Sterija azonban megtalálta helyét a megváltozott világban.

Szerb Nemzeti Színház

Felvonultatja a legjobb szerbiai előadásokat, a kortárs szerb drámák legjobb külföldi produkcióit, a Körök szekcióban pedig olyan színházak vendégeskednek nemzetiségre, amelyek a megváltozott és éppen változó világ kérdéseit boncolgatják. Idén a pozsonyi Divadlo Arena, a berlini Ernst Busch Schule és Schaubühne, valamint a stuttgarti Staatstheater a meghívottak. A versenyprogramban két magyar előadás, az Újvidéki Színház Rocky Horror Show-ja és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Urbi et orbi- című verbálisan textuális oralitásra látható.

Újvidékre jönni egyébként Sterijától függetlenül jó. Bár nem hiszek az energiák áramlásában, a csakrákban és a csíben, de valami itt koncentrálódik. Különösen a Novosadsko Pozoriste (Újvidéki Színház) nevű intézményben, ahol e sorokat írom, s ahol épp a Még egyszer hátulról ma esti főpróbájára vásárolt whiskyt töltik át egy ásványvizes (már üres) flakonba, mert az előadásban csak az üvegre lesz szükség. (De a kiöntött tartalom is el fog fogyni minden bizonnyal.)


A monarchia kabinetje - Oidipusz király

A Szerb Nemzeti Színház, a Sterija fő helyszíne itt van a szomszédban, az utca másik oldalán. Szép nagy épület, két hodályszerű színpaddal. Az első előadás nyolckor abszolút teltházas, Szophoklész Oidipuszát játssza a belgrádi Nemzeti Színház. A cím egészen furán hangzik szerbül, királyt ugyanis úgy mondják: car. A történetet a rendező átteszi a mába, kabinetfőnök van és tanácsadó, akik interjút adnak az ország ügyeinek állásáról a médiának, a Korinthoszból jövő hírnök meg egykori pásztorból diplomata lett. (Ez ám a karrier.) Az öltönyök jól szabottak (bár a kormányőr fiatalemberen igencsak feszül), a tér hűvös, fekete-fehér, egyszerre minimalistán trendi és antik időkre utaló (ahogy a falak oldalratolódnak, stilizált görög oszlopok alakulnak ki belőlük, ja, és van ám appiai lépcsősor is), a zene pedig mint a krimiben, úgy illusztrálja az eseményeket. Szerintem két kezemen mg lehet számolni a nem-ex-jugoszláv külföldi vendég, de feliratoznak angolul.


Négy malac farmert győz - Állatfarm

Egy furcsa nevű államalakulatból érkezett a másik előadás, az Állatfarm, a Szerb Köztársaság Gyerekszínháza Banja Lukában, Bosznia-Hercegovinában székel. A produkció nem különösebben tartogat izgalmakat, eredetisége a jeleneteket elválasztó kólókban áll, továbbá abban, hogy a malacokat játszóknak van szerb hangja, tehát aki mozog, az nem beszél, ellenben ügyesen röfög és kotkodál. A félház talán a tízórás kezdésnek tudható be, a nézők lassú, de folyamatos elmenetele pedig...

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház videó

Koltai Róbert megható karácsonyi kisfilmben mutatja meg, mi a szeretet

A karácsony hangulatát idézi meg az az osztrák Magenta Telekom mobilszolgáltató Youtube-csatornájára felkerült reklám, melynek főszerepében Koltai Róbert az országot átutazva elindul, hogy meglepje unokáját.
Színház hír

Idén is négy színművészt jutalmaznak Aase-díjjal

Sallai Virág, a Kolibri Színház, Unger Pálma, a Pécsi Nemzeti Színház, Gelányi Imre, a Látókép Ensemble és Tóth Károly, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművésze kapja idén a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjat.
Színház magazin

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Színház portré

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Színház hír

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.