Színház

Kiss Csaba a miskolci színigazgató

2012.01.31. 10:04
Ajánlom
Rendkívüli közgyűlésen választották meg a Miskolci Nemzeti Színház új igazgatóját. Kiss Csaba mellett Koltay Gábor is pályázott.

Zárt ülésen választották meg Kiss Csaba drámaíró, rendező, egyetemi oktatót, akinek mandátuma 2017-ig tart. Ezt követően nyílt ülésen kezdte el a testület annak tárgyalását, hogy a Miskolci Nemzeti Színház nonprofit gazdasági társasággá alakuljon.

A színház dolgozóinak szimpátiaszavazását Koltay Gábor nyerte. Január elején a két jelölt bemutatkozott a társulat előtt is. Beszéltek pályázatukról és a társulat által felett kérdésekre is válaszoltak. Koltay Gábor filmrendező, a Szabad Tér Színház egykori vezetője, aki április 1-től néhány hónapig - míg "meg nem rendült benne a városvezetés bizalma" - a fővárosi József Attila Színházat is igazgatta, úgy fogalmazott: nem szeretné a színház jelenlegi közösségét felforgatni, meg akarja ismerni a társulatot és ezekre az értékekre akar építeni. Kiss Csaba rendező, drámaíró azt ígérte: nagyon egyértelműen fog fogalmazni, és megválasztása esetén bármit, amit mond számon lehet majd kérni tőle. Ha pedig nem őt választják a posztra, rendezőként is szívesen dolgozna a Miskolci Nemzeti Színházban - tette hozzá. A szimpátiaszavazást Koltay Gábor 111:60 arányban nyerte meg, harmincan nem szavaztak, hét voks pedig érvénytelen volt. 

Ezt követően a szakmai bizottság is Koltayt javasolta. A kilenctagú testület - a szakmai delegáltak Gyüdi Sándor, Soós Péter, Szűcs Gábor, Seregi Zoltán voltak - 5:3 arányban, egy tartózkodással Koltay Gábor pályázata mellett tette le voksát. A közgyűlés Oktatási, Sport és Kulturális Bizottsága mindkét pályázót támogatta.

Kiss Csaba első évadának terve a következő: Móricz Zsigmond: Úri muri, Lerner-Loewe: My Fair Lady, Verdi: Nabucco, Oscar Wilde: Bunbury - nagyszínpad; Kästner: Emil és a detektívek, Williams: A vágy villamosa, Woody Allen: Játszd újra, Sam!, Eisemann-Szilágyi: Fekete Péter - kamaraszínház; Mi és Miskolc, Csokonai: Dorottya, Shakespeare: Hamlet - Csarnok; Roland Schimmelfenning: Nő a múltból, Garaczi László: Plazma - Játékszín. Emellett két nyári színházi fesztiválra is ígéretet tett a pályázatban. Egy interjúban azt nyilatkozta, a Drámaíró Kerekasztal egyik alapítójaként kortársait szeretné helyzetbe hozni, Célja az, hogy minden évadban egy klasszikus magyar drámai mű és egy kortárs magyar szerző darabja színre kerüljön, valamint az, hogy a színházat kinyissa a fiatalok felé.

Kiss Csaba elmondta, roppant nagy izgalommal, és örömmel fogadta a döntést. Mint hozzátette, egy hat hónapos munka eredménye ért be. Rámutatott, hogy a pályázati anyag kimunkálásával csapatával valójában egy szerződést akartak letenni a város asztalára, ebben konkrétan megfogalmazni és akár számon kérhetővé tenni terveiket. A pályázat ezáltal pontos képet ad arról, milyen színházat szeretnének Miskolcon. A feladatok közé sorolta, hogy a jelenleginél jobban beágyazzák a miskolci kultúrába a teátrumot, ne csak előadásokkal szerepeljenek a köztudatban, hanem sokféleképpen jelenjenek meg a település életében. Ennek érdekében együtt kell működni a város kulturális bázisával, és például az iskolákhoz is közelebb kell vinni a színházat. 

A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál értékeire külön is építeni lehet és kell - hangsúlyozta, kitérve arra, hogy az operafesztiválhoz kapcsolódva szeretne létrehozni a borsod megyeszékhelyen - a kisvárdaihoz hasonlóan - egy, a határon túli magyar színházak részvételével zajló seregszemlét, valamint az európai színiakadémiák mustráját. Kiemelte, a Miskolci Nemzeti Színház az ország leglátogatottabb vidéki színháza, ezt a rangot mindenképp meg akarják őrizni, és tovább is szeretnének lépni. Szerinte csapatával olyan tervet terjesztettek be, amely a meglévő forrásokra, illetve főképp a kreativitásra épít. Véleménye szerint nem drágák a tervezett seregszemlék sem, azok viszonylag alacsony költségvetéssel megvalósíthatóak.

A döntés módjával sem az MSZP-, sem a Jobbik-frakció nem ért egyet. Simon Gábor, a közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: mindkét pályázatot elfogadhatónak ítélték, Koltay Gábor a színház tradíciójára, míg Kiss Csaba a megújulásra fókuszált. Ugyanakkor az, hogy személyi kérdésről nyílt, név szerinti szavazáson döntsön a közgyűlés, példátlan, nem méltó sem Miskolchoz, sem színházához - fogalmazott a politikus. Hozzátette: a színházat működtető kft. még meg sem alakult, azaz "egy nem létező cég élére választottak vezetőt". 

A közgyűlésben szintén ellenzékben lévő Jobbik frakciója közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írták: "a miskolci emberekkel és a szakmával együtt" értetlenül állnak e "kádári időket idéző politikai mentalitás" előtt. A "Fidesz-KDNP kicsinyes politikai lobbiérdekek mögé száműzte a kultúraértő miskolciak és a legmagasabb szakmai fórumok véleményét (...), átverte azt a többtízezer miskolci választót, akinek egy emberként dobbant meg a szíve attól a megtiszteltetéstől, melyben a művészóriás Koltay Gábor részesítette városunkat akkor, amikor beadta pályázatát" - fogalmaztak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Klasszikus

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ahol csak a holtak maradnak – Az Eltűntek című darabot mutatják be a Szkénében

Magyarországi bemutatót tart júniusban a Szkéné Színház: Dohy Balázs rendezésében Elise Wilk darabját mutatják be a SzínMűHely Alapítvány és a Szkéné Színház koprodukciójában. A szerző műveit korábban nem játszották Magyarországon.
Színház interjú

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Színház ajánló

A Furcsa párral és a Macskadémonnal indul a Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-partján

Június 17-én két nyitóelőadással indul az idei Szabadtéri Színházak Találkozója a Kultkikötő tereiben: Balatonbogláron a Furcsa pár női változata látható, Alsóörsön a Macskadémon.
Színház hír

A Fiumei úti sírkertben vesznek végső búcsút Máthé Erzsitől

A legendás művésztől barátai, pályatársai és tisztelői 2023. június 20-án, délelőtt búcsúznak a Fiumei úti sírkert ravatalozójában.
Színház gyász

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.