Színház

Kiss Csaba a miskolci színigazgató

2012.01.31. 10:04
Ajánlom
Rendkívüli közgyűlésen választották meg a Miskolci Nemzeti Színház új igazgatóját. Kiss Csaba mellett Koltay Gábor is pályázott.

Zárt ülésen választották meg Kiss Csaba drámaíró, rendező, egyetemi oktatót, akinek mandátuma 2017-ig tart. Ezt követően nyílt ülésen kezdte el a testület annak tárgyalását, hogy a Miskolci Nemzeti Színház nonprofit gazdasági társasággá alakuljon.

A színház dolgozóinak szimpátiaszavazását Koltay Gábor nyerte. Január elején a két jelölt bemutatkozott a társulat előtt is. Beszéltek pályázatukról és a társulat által felett kérdésekre is válaszoltak. Koltay Gábor filmrendező, a Szabad Tér Színház egykori vezetője, aki április 1-től néhány hónapig - míg "meg nem rendült benne a városvezetés bizalma" - a fővárosi József Attila Színházat is igazgatta, úgy fogalmazott: nem szeretné a színház jelenlegi közösségét felforgatni, meg akarja ismerni a társulatot és ezekre az értékekre akar építeni. Kiss Csaba rendező, drámaíró azt ígérte: nagyon egyértelműen fog fogalmazni, és megválasztása esetén bármit, amit mond számon lehet majd kérni tőle. Ha pedig nem őt választják a posztra, rendezőként is szívesen dolgozna a Miskolci Nemzeti Színházban - tette hozzá. A szimpátiaszavazást Koltay Gábor 111:60 arányban nyerte meg, harmincan nem szavaztak, hét voks pedig érvénytelen volt. 

Ezt követően a szakmai bizottság is Koltayt javasolta. A kilenctagú testület - a szakmai delegáltak Gyüdi Sándor, Soós Péter, Szűcs Gábor, Seregi Zoltán voltak - 5:3 arányban, egy tartózkodással Koltay Gábor pályázata mellett tette le voksát. A közgyűlés Oktatási, Sport és Kulturális Bizottsága mindkét pályázót támogatta.

Kiss Csaba első évadának terve a következő: Móricz Zsigmond: Úri muri, Lerner-Loewe: My Fair Lady, Verdi: Nabucco, Oscar Wilde: Bunbury - nagyszínpad; Kästner: Emil és a detektívek, Williams: A vágy villamosa, Woody Allen: Játszd újra, Sam!, Eisemann-Szilágyi: Fekete Péter - kamaraszínház; Mi és Miskolc, Csokonai: Dorottya, Shakespeare: Hamlet - Csarnok; Roland Schimmelfenning: Nő a múltból, Garaczi László: Plazma - Játékszín. Emellett két nyári színházi fesztiválra is ígéretet tett a pályázatban. Egy interjúban azt nyilatkozta, a Drámaíró Kerekasztal egyik alapítójaként kortársait szeretné helyzetbe hozni, Célja az, hogy minden évadban egy klasszikus magyar drámai mű és egy kortárs magyar szerző darabja színre kerüljön, valamint az, hogy a színházat kinyissa a fiatalok felé.

Kiss Csaba elmondta, roppant nagy izgalommal, és örömmel fogadta a döntést. Mint hozzátette, egy hat hónapos munka eredménye ért be. Rámutatott, hogy a pályázati anyag kimunkálásával csapatával valójában egy szerződést akartak letenni a város asztalára, ebben konkrétan megfogalmazni és akár számon kérhetővé tenni terveiket. A pályázat ezáltal pontos képet ad arról, milyen színházat szeretnének Miskolcon. A feladatok közé sorolta, hogy a jelenleginél jobban beágyazzák a miskolci kultúrába a teátrumot, ne csak előadásokkal szerepeljenek a köztudatban, hanem sokféleképpen jelenjenek meg a település életében. Ennek érdekében együtt kell működni a város kulturális bázisával, és például az iskolákhoz is közelebb kell vinni a színházat. 

A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál értékeire külön is építeni lehet és kell - hangsúlyozta, kitérve arra, hogy az operafesztiválhoz kapcsolódva szeretne létrehozni a borsod megyeszékhelyen - a kisvárdaihoz hasonlóan - egy, a határon túli magyar színházak részvételével zajló seregszemlét, valamint az európai színiakadémiák mustráját. Kiemelte, a Miskolci Nemzeti Színház az ország leglátogatottabb vidéki színháza, ezt a rangot mindenképp meg akarják őrizni, és tovább is szeretnének lépni. Szerinte csapatával olyan tervet terjesztettek be, amely a meglévő forrásokra, illetve főképp a kreativitásra épít. Véleménye szerint nem drágák a tervezett seregszemlék sem, azok viszonylag alacsony költségvetéssel megvalósíthatóak.

A döntés módjával sem az MSZP-, sem a Jobbik-frakció nem ért egyet. Simon Gábor, a közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: mindkét pályázatot elfogadhatónak ítélték, Koltay Gábor a színház tradíciójára, míg Kiss Csaba a megújulásra fókuszált. Ugyanakkor az, hogy személyi kérdésről nyílt, név szerinti szavazáson döntsön a közgyűlés, példátlan, nem méltó sem Miskolchoz, sem színházához - fogalmazott a politikus. Hozzátette: a színházat működtető kft. még meg sem alakult, azaz "egy nem létező cég élére választottak vezetőt". 

A közgyűlésben szintén ellenzékben lévő Jobbik frakciója közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írták: "a miskolci emberekkel és a szakmával együtt" értetlenül állnak e "kádári időket idéző politikai mentalitás" előtt. A "Fidesz-KDNP kicsinyes politikai lobbiérdekek mögé száműzte a kultúraértő miskolciak és a legmagasabb szakmai fórumok véleményét (...), átverte azt a többtízezer miskolci választót, akinek egy emberként dobbant meg a szíve attól a megtiszteltetéstől, melyben a művészóriás Koltay Gábor részesítette városunkat akkor, amikor beadta pályázatát" - fogalmaztak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.
Vizuál

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Broadway-plakátokkal segítik a színházi szféra talpra állását

Április elején Paul Rudnick darabjával megnyitott a Broadway egyik színháza, a Broadway Care/Equity Fights AIDS nevű nonprofit szervezet pedig ismét akciót indított a kulturális szektor megsegítésére.
Színház hír

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Színház ajánló

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Színház ajánló

Tóth Krisztina óvodai krimivel debütál a 3K online színpadán

Mit vált ki az emberből, ha a gyermeke óvodai csoportjából eltűnik egy gumidenevér? Milyen régi sérelmek, gyilkos indulatok törnek felszínre az online tér arctalan világában? Tóth Krisztina drámája a jelen valóságát álmodja színpadra, rendhagyó perspektívából.
Színház hír

Megható kisfilm a szeretet erejéről és egymás elfogadásáról

Három ország, három nyelv, három sérült társulat találkozott márciusban az online térben, hogy egy négynapos közös workshop keretében együtt játszanak.