Színház

Kiss Csaba: "Az őszinteségnek mindig megvannak a maga veszélyei"

2013.06.03. 10:30
Ajánlom
Az idei POSzT közönsége június 12-én tekintheti meg a Miskolci Nemzeti Színház versenyelőadását, A vágy villamosát, Györgyi Annával a főszerepben. Az előadásról Kiss Csaba rendezőt kérdeztük. INTERJÚ

- A vágy villmosa gyakorlatilag folyamatosan, országszerte repertoáron van. Vajon mi teszi ennyire aktuálissá ezt a darabot?

  - Roppant erős a története, izgalmasak és plasztikusak a figurái. Ismerősek és fájdalmasak azok az élethelyzetek, amiket bemutat. A vágy villamosa - 11 csúcsjelenet. Kevés ilyen intenzitású darabot ismerek.

  - A Radnóti Színház tavaly POSZT- díjjal kitüntetett Vágyvillamosa egy jóval nyersebb fordítását adta a darabnak. Önök miért döntöttek a hagyományos, Czímer-féle fordítás mellett?

   - Nekem is furcsa volt a viszonyom a szöveghez. Kicsit modorosnak, keresettnek éreztem. Szívesen újrafordíttattam volna egy mai, korszerűbb nyelvezettel, de féltem attól, hogy ezzel az időbeli távolság, az azóta eltelt 60 évvel is el fog tűnni. A mi Kamaraszínházunkban new orleans-i jazz szól és az ötvenes évek atmoszférája, kánikulája, fülledtsége elevenedik meg. Cziegler Balázs, a díszletek, és Berzsenyi Krisztina, a jelmezek tervezője, ezt a csipkefinom, néger zenékben párolt lomha, déli világot fogalmazta színpadra. Nagyon szép egységben van ez a színészi játékkal. Az előadás egész hangulatával. Furcsán hatott volna itt egy mai, erőszakosabb szöveg.

  - Több helyen említette, hogy A vágy villamosát úgy rendezi, mintha egy Csehov darab lenne. Mire gondolt pontosan?

 - Azt, hogy az emberek mélyebben próbálják megérteni egymást. Eltévednek egymásban. Az én előadásomban a Kocsis Pál által játszott Stanley nem egy érzéki vadállat, hanem a saját civilizálatlanságára ráébredő férfi. Innen fakad az erőszakossága. Olyan, mint Lopahin erőszakossága. Ha Blanche-ban egy amerikai Ranyevszkaját látunk, nem tévedünk nagyot. Mint ahogy több kritika leírta: a Lovas Rozi által játszott Stella is főszereplő. A családja romlása elől egy léhább felületesebb életbe menekülő „tékozló lány". Az ő szembesülése a múlttal olyan, mintha bármelyik Csehov hősnek a gyerekkorához, szüleihez, ideáljaihoz való viszonyát tekintenénk. A végére hagytam kedvencemet, Mitch-et. A miskolci előadásban a Görög László által férfiasan és plasztikusan játszott figura valódi reveláció. Az anyjával való, hazugságokkal terhelt viszonyból keres menedéket Blanche-nál. Férfivá akar érni, be akarja teljesíteni azt a szerelmet, ami őt egész addig ebben a macsó-társadalomban elkerülte.

   - Ez volt az első évadja a Miskolci Nemzeti Színház élén. Innen nézve jelent valamit, hogy rögtön az első itteni rendezését beválogatták a POSZT-ra?

  -Igen, ez egy nagyon nagy elismerés volt. Ugyanakkor voltak pillanatok, amikor nem örültem neki. Féltem attól, hogy a fiatal rendezőkből álló csapatot megosztja, megzavarja ez a túl direkt elismerés. Az évadban legalább négy olyan előadásunk volt még A vágy villamosán kívül, amelyet beválogathattak volna a POSZT-ra. Évek óta küzdök azzal, hogy az üres, de látványos színházi forma fokozatosan megeszi a tartalmat a színpadon. Én már nem szeretek színházba járni. A miskolci Vágy villamosának a beválogatása egy erőteljes érzelmekkel és konfliktusokkal dolgozó, klasszikus lélektani darab értékeinek az elismerése. Ugyanolyan jól esett, hogy beválogatták, mint annak idején az Anna Kareninát.

 - Tennessee Williams 1947-ben alkotta meg Blanche alakját. Mit gondol, mi az, amit erről a nőről az elmúlt hat évtizedben megtudtunk? Mennyiben kell most őt másképp játszani, mint fél évszázaddal ezelőtt?

  -Szerintem párhuzamos nők vannak, nem kronologikus nők. Ma is vannak Blanche-ok, és 50 évvel ezelőtt is voltak nem-Blanche-ok. A lényegi kérdés, hogy 40 fölött egy nő várhat-e még valamit a férfiaktól egyéjszakás kalandon, szexualitáson, pillanatnyi mámoron túl. Szerintem mindig voltak nők, akik nem adták fel.

 - Az előadás egyik érdekessége, hogy Blanche szerepét a felesége, Györgyi Anna játssza. Jelentett ez bármiféle nehézséget?

 - Igen. Nagy küzdelem volt. Rengeteg új dolog derült ki Annáról a próbák során, mint ahogy én is úgy éreztem, hogy sokszor rácsodálkozik, mik rejtőznek bennem. Ez egy nagyon őszinte előadás. És az őszinteségnek mindig megvannak a maga veszélyei. Nagyon nehéz volt a rendező-színésznő viszonyt és a férfi-nő viszonyt különválasztani. Az előadás talán legizgalmasabb kérdése számomra, hogy ez mennyire sikerült. Anna sokszor mondta a próbák alatt, hogy én vagyok Blanche és őt az elé a feladat elé állítom, hogy engem játsszon, a bennem lévő nőt. Ez nagyon pontos észrevétel. De ugyanígy Kocsis Palival is az ő, meg az én agresszióm közötti különbséget kellett összecsiszolni, Görög Lacival pedig a szentimentalizmusunk közötti nem kis szakadékot. Lovas Rozi azt a tékozló fiút „játssza", aki én vagyok, hiszen otthagytam a szüleimet, a családomat, a gyerekkorom értékeit egy magyar New Orleans kedvéért. Ez a vallomásos őszinteség tette nagyon érzékennyé és bonyolulttá a próbafolyamatot. De az elkészült előadásban ezek a nem könnyű terhek mind jelen vannak. És a színészek fantasztikusan érzik, játsszák ezeket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.