Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

2022.05.20. 11:30
Ajánlom
Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.

A színház első bemutatóját szeptember 23-án tartják, ekkor egy klasszikus, Csehov Sirálya kerül színre. A következő hónapban a szórakozásé lesz a főszerep, új előadásként érkezik Heinrich von Kleist Az eltört korsó című vígjátéka. A komédiák sora itt nem ér véget, Martin McDonagh Az inishmore-i hadnagy című darabja lesz látható, majd

az év Bertolt Brecht és Kurt Weill Koldusoperájának bemutatójával zárul – ez lesz Kiss Mari első új bemutatója friss társulati tagként.

A színésznő a diploma megszerzése után a Madách Színházhoz szerződött, ahol egy rövid periódust leszámítva a Weöres Sándor Színház megalapításáig játszott. 2008-ban Jordán Tamás, akit nem sokkal korábban bíztak meg, hogy dolgozza ki a teátrum működésének koncepcióját, több budapesti színésszel együtt Szombathelyre hívta. Kiss Mari 2019-ig játszott állandó társulati tagként a színházban, ahol a 2022/2023-as évadtól újra láthatja a közönség.

Az évad második felében a fiatalabb korosztályt is megszólítja a Weöres Sándor Színház a Hamlet hazatér című színháznevelési előadással, amely Shakespeare drámája és Kiss Csaba Hazatérés Dániába című műve nyomán készül. Februárban két premierrel is készül a teátrum: Veres András Nagyapám, Frank Sinatra című monodrámája mellett Móricz Zsigmond Kivilágos kivirradtig című színműve kerül színre, majd márciusban egy kortárs dráma, David Mamet Egy kanál víz című drámája lesz látható Samuel Bailey Kutyabaj című darabja mellett.

A szezon utolsó bemutatója az évad méltó lezárásaként Georges Feydeau Bolha a fülbe című vígjátéka lesz.

280936644_5090704724298191_6663132584639319062_n-111203.jpg

A Weöres Sándor Színház évadhirdető sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: Weöres Sándor Színház)

Bővebb információ az évad új bemutatóiról az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép: A Weöres Sándor Színház évadhirdető sajtótájékoztatója (forrás: Weöres Sándor Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.