Színház

Kisvárosi fesztiválnapló – 3.

2008.06.25. 00:00
Ajánlom
Furcsa dolog a nézői emlékezet, mert képes utólag a penetránsan rosszat is megszépíteni. Miután túlélte az előadást vagy éppen elmenekült róla, elfogadóbbá, megértőbbé válik az ember; persze, azért annyira nem, hogy még egyszer beülne az előadásra. Márpedig az utóbbi napokban jócskán kaphatunk a gondatlanságból, de leginkább gondolattalanságból elkövetett rendezői önmegvalósításból.

Ha egy darab rendezője színész, akkor azt hihetnénk, az ilyen színházcsináló minden bizonnyal jobban ért a színészvezetéshez vagy például a tér kitalálásában figyelembe veszi a praktikum és a színész szempontjait is. Vannak előadások, amelyek ezt a vélekedést úgy cáfolják, hogy a produktumot egyáltalán nem öröm nézni.


Csak látszólag történik valami (fotó: Sárosi Valentina)

Például a frappírozásra alkalmat adó Kiss Csaba-opus, a Csehov-novellák alapján készült, Pesten sok éve futó De mi lett a nővel?, amelyet a nemrég rendező mesterré avatott Mátyás Imre Zsolt nem tudni, miért választott. Az előadás a Rákóczi-stúdióterem aulájában kezdődik, ahol a járólapokat vastag piros műselyem borítja. (A cinikusok - mind színész vagy rendező! - a nő menstruációjára asszociáltak.) Csak egyszer csússzon meg rajta a színész… (Otthon Temesváron még rosszabb a helyzet, ott ugyanis az aulát márvány borítja.) Egy fekete láda, egy bőgőtok és egy kottaállvány a kellék, oldalt teljesen feleslegesen tükörszerű paravánok állnak, hogy aztán egy adott, ám a történet szempontjából esetleges pillanatban hirtelen a színészek beinvitáljanak a terembe. A betóduló tömeg akadályozza a három kellékvivő díszítőt és vice versa. A teremben ugyanez a vörös köszön vissza a színpad deszkáin. Ezen az anyag kevéssé csúszik, de orra esni benne igen egyszerű lenne. Nincs az előadásnak ritmusa, a zenei aláfestés, a Kék asszony gejlre lassított szaxofonra átírt változata mindent belassít és beédesít. A színészek a ládát rakosgatják, tologatják ide-oda, túlzajolják, túlmozogják vele a másfél óránál valamivel hosszabb, titoktalan produkciót. Titoktalan, mivel Mátyás színpadra hozza magát a nőt, Irina Bikulinát, akiről a három férfi mesél. Nincs benne semmi színház, pedig a darabban szereplők vándorszínészek.


Egy ízléstelen pillanat (forrás: thaliaszinhaz.sk)

A Kassai Thália Színházat a teátrum művészeti vezetőjének, Korognai Károlynak két rendezése képviselte. A Janikával nem először találkozott: Szegeden Pertics Jenőt játszotta, Pécsett pedig megrendezte. A színészi-rendezői oeuvre avatott szakértői azokhoz képest semmiféle újdonságot nem fedeztek fel a kassai produkcióban. Ha nem munkál benne az anyag, ha nem támadnak új gondolatai, akkor miért kell kísérletezni vele? A bennünk élő Hyppolit, a lakáj kicentizett poénjai helyett pedig kapunk valami rémisztően közönségeset. A ripacséria és az ízléstelenség diadala az előadás, rosszabb, mint a film remake-je. A Schneider Mátyást játszó Dudás Pétert viszont meg fogom őrizni jó emlékezetemben. Csak a ráfestett borvirágot tudnám feledni.

A zsűri a fenti háromból kettőt egy napon látott. Nem csoda, hogy elkeseredtek és felháborodtak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Plusz

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szemle

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Színház ajánló

Az Orlai Produkciónál (ló)kolbászból van a kerítés

Göttinger Pál belevetette magát Budapest – és a Vásárcsarnok – sűrűjébe, majd megállt a csemegepultnál, hogy az eladó felől érdeklődjön. Vagy levette Gerlóczy Márton regényét a polcról, hogy a Jurányi Ház színpadára varázsolhassa a lejárt májasokat és kolozsvárikat. Akármelyik is a helyes megfejtés, a SzínházTV most házhoz hozza a piac hangulatát.
Színház hír

Gálvölgyi Dorka az Eötvös 10 új vezetője

Miyazaki Jun, Terézváros humánügyekért felelős alpolgármestere számolt be arról, hogy a csütörtöki döntéselőkészítő tanácson Gálvölgyi Dorkát találták a legalkalmasabbnak az Eötvös 10 vezetői posztjára.
Színház hír

Ünnepi előadásokkal vár Vaskakas Bábszínház

Nézőket ugyan most nem fogadhat, de gőzerővel készül a karácsonyra a Vaskakas Bábszínház. Bár a mézeskalácsillatot nem tudják a virtuális nézőtérre varázsolni, mesés programokkal várják az érdeklődőket.
Színház hír

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.