Színház

Kisvárosi fesztiválnapló – 4.

2008.06.27. 00:00
Ajánlom
Közeleg a fesztivál vége, még az edzett színháznéző is fárad. Kevés az előadás, ami benntart a teremben, egyre többször adom fel, és empátia ide, empátia oda, kijövök az előadásról. Általában nem vagyok egyedül.

Fesztiválprogram plakátokban

Itt rosszul ment - konstatálják szabadkozva a színészek, a takarásban szenvedtek ők is, legszívesebben leálltak volna. Megértem, hogy ha egy éjszakát átutaznak, ha itt szembesülnek a térrel és egy lejáró próbával igyekeznek megszokni minden újat, ha a fél éve nem játszott előadást épp csak felújították. Az együttérzés azonban nem nézeti velem végig még a számomra kedves emberek által létrehozott produkciót sem. - Az idei felhozatal gyengébb a tavalyinál - jegyzi meg az egyik büfés lány, miközben a dupla kávét főzi. Csak bólogatni tudok. Tavaly azt hittük, az utolsó napok előadásai kivételével, annál nem lehet gyengébb eresztés. Pedig lehet. A zavarosból azonban kicsillan egy-két kis gyöngyszem.

Hátra van még egy versenynap, lapozgatom a műsorfüzetet. Előadások, színészek. Üres és élménnyel kitöltött másfél-két órák, hazug gesztusok és maradandó színészi pillanatok.

Liliomfi - működött Taliándörögdön, Gyulán szabad téren, működött itt a színházteremben a beregszásziak önfeledt komédiázása a színházcsinálásról és saját életükről. Szomorú vasárnap - a szabadkaiak könnyesre röhögtetnek, miközben a „menni” fel sem merül, a „maradni” az egyetlen lehetőség. Nő a múltból - Schimmelpfennig, a filozofálgató kortárs bulvárdarab-gyáros izgalommentes darabja jó ritmusban, jól vezetett színészekkel Marosvásárhelyről. George és Lennie - azon kívül, hogy összefacsarodik a szív, más nem történik. Sepsiszentgyörgy. Yvonne, burgundi hercegnő - a formák és a jelenlét diadala, túlburjánzó és szikár, steril és sáros. Ez is Sepsiszentgyörgy. A Pál utcai fiúk - mai gyerekek rég gyerekekről a Tanyaszínházból (újvidéki akadémisták és temesvári vendégmunkások) a zuhogó esőtől sem zavartatva. Rocky Horror Show - és járjuk az időugratót az újvidékiekkel.


Előadás után, művelődési ház előtt

Antal D. Csaba dühe, Balázs Áron szexepilje, Berekméri Katalin eszelőssége, Béres Márta gyermeki tisztasága, B. Fülöp Erzsébet okos groteszksége, Dudás Péter rezignáltsága, Erdei Gábor harcos alázata, Ferenci Attila agyafúrtsága, Gajzágó Zsuzsa egzaltált keménysége, G. Erdélyi Hermina finom eleganciája, Jakab Orsolya kihegyezett figyelme, Kicsid Gizella gyámolításra vágyó tekintete, Magyarosi Imola kecsessége, Mátray László önmagába zárt világfigyelése, Nemes Levente hatalmassága, Pálfi Ervin bölcs lemondása, Tompa Klára fojtott asszonyisága, Váta Loránd cinizmusa.

Még egy versenynap, aztán tényleg kész lesz a leltár. Vajon bővül-e?

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Film készül az SZFE-s ellenállásról

Az egyetem dokumentumfilmesei az első pillanattól kezdve rögzítik az eseményeket, ebből készül most egy, a demokratikus közösség kialakulását bemutató film. Az alkotógárda nemcsak rögzít, hanem aktív részese is az eseményeknek, így a diákok igazán testközelből tudják megmutatni, hogy mi történik a „színfalak mögött”.
Színház hír

Emléktáblát kapott Horváth Ádám, a Szomszédok megalkotója

November 20-án a szokásostól eltérően ünnepség nélkül került kihelyezésre Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező emléktáblája a 13. kerületben, a Szent István parkban.
Színház szemle

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Színház ajánló

Az Orlai Produkciónál (ló)kolbászból van a kerítés

Göttinger Pál belevetette magát Budapest – és a Vásárcsarnok – sűrűjébe, majd megállt a csemegepultnál, hogy az eladó felől érdeklődjön. Vagy levette Gerlóczy Márton regényét a polcról, hogy a Jurányi Ház színpadára varázsolhassa a lejárt májasokat és kolozsvárikat. Akármelyik is a helyes megfejtés, a SzínházTV most házhoz hozza a piac hangulatát.
Színház hír

Gálvölgyi Dorka az Eötvös 10 új vezetője

Miyazaki Jun, Terézváros humánügyekért felelős alpolgármestere számolt be arról, hogy a csütörtöki döntéselőkészítő tanácson Gálvölgyi Dorkát találták a legalkalmasabbnak az Eötvös 10 vezetői posztjára.