Színház

Kisvárosi fesztiválnapló – 4.

2008.06.27. 00:00
Ajánlom
Közeleg a fesztivál vége, még az edzett színháznéző is fárad. Kevés az előadás, ami benntart a teremben, egyre többször adom fel, és empátia ide, empátia oda, kijövök az előadásról. Általában nem vagyok egyedül.

Fesztiválprogram plakátokban

Itt rosszul ment - konstatálják szabadkozva a színészek, a takarásban szenvedtek ők is, legszívesebben leálltak volna. Megértem, hogy ha egy éjszakát átutaznak, ha itt szembesülnek a térrel és egy lejáró próbával igyekeznek megszokni minden újat, ha a fél éve nem játszott előadást épp csak felújították. Az együttérzés azonban nem nézeti velem végig még a számomra kedves emberek által létrehozott produkciót sem. - Az idei felhozatal gyengébb a tavalyinál - jegyzi meg az egyik büfés lány, miközben a dupla kávét főzi. Csak bólogatni tudok. Tavaly azt hittük, az utolsó napok előadásai kivételével, annál nem lehet gyengébb eresztés. Pedig lehet. A zavarosból azonban kicsillan egy-két kis gyöngyszem.

Hátra van még egy versenynap, lapozgatom a műsorfüzetet. Előadások, színészek. Üres és élménnyel kitöltött másfél-két órák, hazug gesztusok és maradandó színészi pillanatok.

Liliomfi - működött Taliándörögdön, Gyulán szabad téren, működött itt a színházteremben a beregszásziak önfeledt komédiázása a színházcsinálásról és saját életükről. Szomorú vasárnap - a szabadkaiak könnyesre röhögtetnek, miközben a „menni” fel sem merül, a „maradni” az egyetlen lehetőség. Nő a múltból - Schimmelpfennig, a filozofálgató kortárs bulvárdarab-gyáros izgalommentes darabja jó ritmusban, jól vezetett színészekkel Marosvásárhelyről. George és Lennie - azon kívül, hogy összefacsarodik a szív, más nem történik. Sepsiszentgyörgy. Yvonne, burgundi hercegnő - a formák és a jelenlét diadala, túlburjánzó és szikár, steril és sáros. Ez is Sepsiszentgyörgy. A Pál utcai fiúk - mai gyerekek rég gyerekekről a Tanyaszínházból (újvidéki akadémisták és temesvári vendégmunkások) a zuhogó esőtől sem zavartatva. Rocky Horror Show - és járjuk az időugratót az újvidékiekkel.


Előadás után, művelődési ház előtt

Antal D. Csaba dühe, Balázs Áron szexepilje, Berekméri Katalin eszelőssége, Béres Márta gyermeki tisztasága, B. Fülöp Erzsébet okos groteszksége, Dudás Péter rezignáltsága, Erdei Gábor harcos alázata, Ferenci Attila agyafúrtsága, Gajzágó Zsuzsa egzaltált keménysége, G. Erdélyi Hermina finom eleganciája, Jakab Orsolya kihegyezett figyelme, Kicsid Gizella gyámolításra vágyó tekintete, Magyarosi Imola kecsessége, Mátray László önmagába zárt világfigyelése, Nemes Levente hatalmassága, Pálfi Ervin bölcs lemondása, Tompa Klára fojtott asszonyisága, Váta Loránd cinizmusa.

Még egy versenynap, aztán tényleg kész lesz a leltár. Vajon bővül-e?

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház portré

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Színház hír

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Színház hír

Van remény – IX. Újszövetség Maraton a Vörösmarty Színházban

Idén – egy év kihagyás után – a székesfehérvári Vörösmarty Színház ismét megrendezte az adventi időszak immár hagyományosnak mondható kezdőeseményét, az Újszövetség Maratont. A négy evangéliumból gondosan összefésült szövegrészek olvasásával idézték meg a fehérváriak Jézus életét.
Színház hír

„Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok” – kötet jelent meg Venczel Veráról

November 30-án, a budaörsi PostArtban mutatták be Siklós Endre kötetét, A színpad örök játékosát, amely a közelmúltban elhunyt Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész Venczel Vera életébe és munkásságába enged betekintést. A családias hangulatú könyvbemutatón tisztelői és pályatársai emlékeztek a színésznőre.
Színház gyász

A Farkasréti Temetőben helyezik végső nyugalomra Csűrös Karolát

Búcsúztatása december 7-én lesz a temető Makovecz ravatalozójában – tudatta a Madách Színház.