Színház

Kitüntetések március 15-én

2009.03.15. 00:00
Ajánlom
Idén is kiosztották a legmagasabb állami kitüntetéseket március 15-én. A nemzeti ünnep alkalmából a közjogi méltóságok adták át a díjakat.

A Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét kapta Básti Juli, a Nemzeti Színház színművésze, lovagkeresztet kapott Csizmadia Tibor, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója, Détár Enikő és Nyertes Zsuzsa színművész, Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára, valamint Garaczi László író.

Kossuth-díjas lett Gáspár Sándor, az Új Színház színművésze, Hegedűs D. Géza, a Vígszínház színművésze, Jánoskúti Márta, a Vígszínház jelmeztervezője, Kováts Adél, a Radnóti Színház színművésze, Máté Gábor, a Katona József Színház színművész-rendezője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, és Vári Éva, a Budapesti Kamaraszínház színművésze.

Kiváló Művész címet adományoztak Csiszár Imrének, a Pesti Magyar Színház rendezőjének és Pap Verának, a Vígszínház színművészének.

Az Érdemes Művész cím birtokosa lett Kerekes Éva, az Örkény Színház színművésze, Szombathy Gyula, a Radnóti Színház színművésze és Tóth Ildikó, a szombathelyi Weöres Sándor Színház színművésze.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal polgári tagozatának kitüntetését kapta Marton László rendező, a Vígszínház volt igazgatója.

Jászai Mari-díjat kapott Ágh Márton díszlettervező, Veress Anna dramaturg, Urbán András igazgató, rendező (szabadkai Kosztolányi Dezső Színház), valamint Balázsovits Edit, Besenczi Árpád (József Attila Színház), Haás Vander Péter (Budapesti Kamaraszínház), Horváth László Attila (nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház), Karczag Ferenc (szolnoki Szigligeti Színház), Kiss Ernő (zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház), Rezes Judit (Katona József Színház), Scherer Péter, Szirtes Gábor (Miskolci Nemzeti Színház) és Váta Lóránd (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház) színművészek.

Márciusi Ifjak Díjban részesült Zrinyi Gál Vince színművész, a KoMa Társulat egyik alapító tagja, és Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház művésze.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.