Színház

Kitüntetések március 15-én

2009.03.15. 00:00
Ajánlom
Idén is kiosztották a legmagasabb állami kitüntetéseket március 15-én. A nemzeti ünnep alkalmából a közjogi méltóságok adták át a díjakat.

A Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét kapta Básti Juli, a Nemzeti Színház színművésze, lovagkeresztet kapott Csizmadia Tibor, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója, Détár Enikő és Nyertes Zsuzsa színművész, Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára, valamint Garaczi László író.

Kossuth-díjas lett Gáspár Sándor, az Új Színház színművésze, Hegedűs D. Géza, a Vígszínház színművésze, Jánoskúti Márta, a Vígszínház jelmeztervezője, Kováts Adél, a Radnóti Színház színművésze, Máté Gábor, a Katona József Színház színművész-rendezője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, és Vári Éva, a Budapesti Kamaraszínház színművésze.

Kiváló Művész címet adományoztak Csiszár Imrének, a Pesti Magyar Színház rendezőjének és Pap Verának, a Vígszínház színművészének.

Az Érdemes Művész cím birtokosa lett Kerekes Éva, az Örkény Színház színművésze, Szombathy Gyula, a Radnóti Színház színművésze és Tóth Ildikó, a szombathelyi Weöres Sándor Színház színművésze.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal polgári tagozatának kitüntetését kapta Marton László rendező, a Vígszínház volt igazgatója.

Jászai Mari-díjat kapott Ágh Márton díszlettervező, Veress Anna dramaturg, Urbán András igazgató, rendező (szabadkai Kosztolányi Dezső Színház), valamint Balázsovits Edit, Besenczi Árpád (József Attila Színház), Haás Vander Péter (Budapesti Kamaraszínház), Horváth László Attila (nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház), Karczag Ferenc (szolnoki Szigligeti Színház), Kiss Ernő (zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház), Rezes Judit (Katona József Színház), Scherer Péter, Szirtes Gábor (Miskolci Nemzeti Színház) és Váta Lóránd (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház) színművészek.

Márciusi Ifjak Díjban részesült Zrinyi Gál Vince színművész, a KoMa Társulat egyik alapító tagja, és Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház művésze.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Quintus Konrád: „A színház szakrális tér”

A Francia Box-iskola jeles képviselője, igazgatja a Császári Operát és egy luxusszállót Lagondában vesztegzár idején. Mindemellett van ideje rendőri feladatainak eleget tenni, és megszerettetni a színházat a tinédzserekkel. Quintus Konráddal, a József Attila Színház sokoldalú színművészével beszélgettünk. (X)
Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.
Színház ajánló

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Színház gyász

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.
Színház interjú

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.