Színház

Kíváncsian villanó, világos szempár – Rózsa Krisztián portréja

2021.09.14. 20:00
Ajánlom
Mohácsi János nem visz színre olyan darabot a Miskolci Nemzeti Színházban, amelyben Rózsa Krisztián ne kapna szerepet – nem véletlenül. A fiatal színművész tehetségét a Takarékbank Zrt. támogatásával Junior Prima Díjjal ismerték el szeptember 14-én.

„Véleményem szerint az emberközpontú, szabad, alázatos, nyitott munkamódszer a színház alapja.”

Színészi karakterét tekintve Rózsa Krisztián izgága típusú fiatalembernek látszik, kíváncsian villanó, világos szemekkel. Gyerekkorát egy kis beregi faluban töltötte, ahol semmi különös nem történt vele azonkívül, hogy megtanult szaltózni. A szülők a négy gyerekük életre szóló terveit már kiskoruktól kezdve körültekintően és informatívan támogatták, így került Krisztián a nagykállói gimnázium dráma tagozatára. A középiskolás fiú számára a végső lökést egy nyíregyházi Tizenkét dühös ember-előadás nézői élménye adta – ott dőlt el, hogy a színészet lesz az útja. Kaposváron lett színinövendék Kelemen József osztályában.

2014-es diplomaszerzése óta kipróbálta magát a színházcsinálás két legkülönbözőbb területén. Két évig élt és dolgozott a kaposvári diáktársaival létrehozott független társulatban, a k2-ben, amely az első pillanattól kezdve izgalmas, kreatív színházi alkotócsapatnak bizonyult. Majd elszerződött az ország legnagyobb vidéki színházába Miskolcra. (Úgy kell elképzelni a pillanatot, hogy a k2-vel épp a saját darabjukat próbálták Ascher Tamással, amikor Béres Attila igazgató megtette ajánlatát.)

Rózsa Krisztián a független színházból hozott magával egyfajta szemléletet, munkamódszert, ízlést és humort.

50510662_2734950059863531_6979904687357034496_n-195620.jpg

Rózsa Krisztián az Ünnep című előadásban (Fotó/Forrás: Éder Vera / Miskolci Nemzeti Színház)

Mindez igen jól hasznosul a sok műfajú, sok helyszínű miskolci színházban. Szőcs Arturnál A kaukázusi krétakörben szerepelt – alakításáért Básti Lajos-díjat nyert a POSZT-on a Színházi Dolgozók Szakszervezetétől –, de energikusan learatta a táncos-komikusi babérokat is a Bál a Savoyban előadásában. Keszég László egy kétszemélyes Lear király-verzióban bízta rá a Bolond szerepét Harsányi Attila mellett, Rusznyák Gábor meg épp a Luxemburg grófjában játszatja. Szabó Mátétól a zenés Will Shakespeare-t és az Ünnepet kapta, és természetesen ott volt, amikor k2-s barátai, Fábián Péter és Benkó Bence a miskolci Elza-trilógiába fogtak. Mohácsi János sem visz színre Miskolcon olyan darabot, amelyben Rózsa Krisztián szerepet ne kapna. Kiemelkedő Mohácsi-produkciók, a Kabaré (Cliff) és A velencei kalmár (Gratiano) sikerének volt részese.

Béres Attila legutóbb a Producerek egyik főszerepét bízta rá. Bátortalan, könyökvédős, nyunyókás könyvelőt játszik. Énekel, táncol, és este fél 11-re kinövi magát sikeres Broadway-producerré. Simán el lehet hinni neki bármilyen fényes karriert.

A további díjazottakról itt olvashat.

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Társadalmunk gyengeségeinek analízise – Máté Gábor rendezésében készül az Orlai Produkció új bemutatója

A Skorpió című előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára lehet izgalmas választás.
Színház hír

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.