Színház

Kíváncsian villanó, világos szempár – Rózsa Krisztián portréja

2021.09.14. 20:00
Ajánlom
Mohácsi János nem visz színre olyan darabot a Miskolci Nemzeti Színházban, amelyben Rózsa Krisztián ne kapna szerepet – nem véletlenül. A fiatal színművész tehetségét a Takarékbank Zrt. támogatásával Junior Prima Díjjal ismerték el szeptember 14-én.

„Véleményem szerint az emberközpontú, szabad, alázatos, nyitott munkamódszer a színház alapja.”

Színészi karakterét tekintve Rózsa Krisztián izgága típusú fiatalembernek látszik, kíváncsian villanó, világos szemekkel. Gyerekkorát egy kis beregi faluban töltötte, ahol semmi különös nem történt vele azonkívül, hogy megtanult szaltózni. A szülők a négy gyerekük életre szóló terveit már kiskoruktól kezdve körültekintően és informatívan támogatták, így került Krisztián a nagykállói gimnázium dráma tagozatára. A középiskolás fiú számára a végső lökést egy nyíregyházi Tizenkét dühös ember-előadás nézői élménye adta – ott dőlt el, hogy a színészet lesz az útja. Kaposváron lett színinövendék Kelemen József osztályában.

2014-es diplomaszerzése óta kipróbálta magát a színházcsinálás két legkülönbözőbb területén. Két évig élt és dolgozott a kaposvári diáktársaival létrehozott független társulatban, a k2-ben, amely az első pillanattól kezdve izgalmas, kreatív színházi alkotócsapatnak bizonyult. Majd elszerződött az ország legnagyobb vidéki színházába Miskolcra. (Úgy kell elképzelni a pillanatot, hogy a k2-vel épp a saját darabjukat próbálták Ascher Tamással, amikor Béres Attila igazgató megtette ajánlatát.)

Rózsa Krisztián a független színházból hozott magával egyfajta szemléletet, munkamódszert, ízlést és humort.

50510662_2734950059863531_6979904687357034496_n-195620.jpg

Rózsa Krisztián az Ünnep című előadásban (Fotó/Forrás: Éder Vera / Miskolci Nemzeti Színház)

Mindez igen jól hasznosul a sok műfajú, sok helyszínű miskolci színházban. Szőcs Arturnál A kaukázusi krétakörben szerepelt – alakításáért Básti Lajos-díjat nyert a POSZT-on a Színházi Dolgozók Szakszervezetétől –, de energikusan learatta a táncos-komikusi babérokat is a Bál a Savoyban előadásában. Keszég László egy kétszemélyes Lear király-verzióban bízta rá a Bolond szerepét Harsányi Attila mellett, Rusznyák Gábor meg épp a Luxemburg grófjában játszatja. Szabó Mátétól a zenés Will Shakespeare-t és az Ünnepet kapta, és természetesen ott volt, amikor k2-s barátai, Fábián Péter és Benkó Bence a miskolci Elza-trilógiába fogtak. Mohácsi János sem visz színre Miskolcon olyan darabot, amelyben Rózsa Krisztián szerepet ne kapna. Kiemelkedő Mohácsi-produkciók, a Kabaré (Cliff) és A velencei kalmár (Gratiano) sikerének volt részese.

Béres Attila legutóbb a Producerek egyik főszerepét bízta rá. Bátortalan, könyökvédős, nyunyókás könyvelőt játszik. Énekel, táncol, és este fél 11-re kinövi magát sikeres Broadway-producerré. Simán el lehet hinni neki bármilyen fényes karriert.

A további díjazottakról itt olvashat.

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Színház hír

Hallássérültek számára fejlesztett új okostelefonos technológiát mutattak be a Játékszínben

A Vodafone Magyarország a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) és a Játékszínnel közösen mutatta be azt az új fejlesztését, amely élvezhetőbbé teszi a hallássérült nézők számára a színházi előadásokat. 
Színház hír

Keleti István nevét vette fel a Pinceszínház stúdiója

Új nevet kapott a Pinceszínház utcaszinti stúdiója a magyar dráma napján, szeptember 21-én. A korábban Gershwin-terem nevet viselő kisterem mostantól Keleti István Stúdió néven fut tovább. Az eseményen Jordán Tamás, Mácsai Pál és Kőváry Katalin emlékeztek meg Budapest egykori diákszínjátszó központjának fellegváráról és Keleti Istvánról.
Színház hír

Több kulturális intézmény bezárhat télre Szolnokon

Az energiaárak emelkedése miatt a városvezetés javaslatcsomagot dolgozott ki a költségek visszaszorítására, ennek részeként télen több intézmény bezárna, vagy korlátozottan működne, valamint éjszakára lekapcsolnák a közvilágítást – tudatta Facebook oldalán Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.
Színház hír

Átadták a VIDOR Fesztivál legjobb színészeinek járó díját a Rózsavölgyi Szalonban

Az augusztus 26. és szeptember 3. között megrendezett VIDOR Fesztivál legjobb női és férfi színészének járó díját Pokorny Lia és Király Dániel érdemelte ki a Keresztül-kasul című előadásban nyújtott alakításáért.