Színház

„Kíváncsiság kell a színházhoz”

2016.09.26. 15:13
Ajánlom
Ahogy sok más mesterség, a színészet is egy életen át tartó tanulást jelent, de Király Dániel már nem tartja magát tapasztalatlan tanítványnak, hiszen második évadát kezdi a Vígszínházban. Mégsem ő öregedett ehhez a nagy múltú intézményhez, hanem a színház fiatalodott őhozzá.

Király Dániel 2015-ben az FHB Bank támogatásával Junior Prima Díjban részesült. Az elmúlt egy évben fontos feladatok találták meg színházában, a Vígszínházban. „Nekem nagyon fontos, hogy kísérletező jellegű produkciókban szerepelhessek. Eszenyi Enikőnek van bátorsága belevágni olyan előadásokba, amik nem feltétlenül a nézők kegyeit keresik” – vallja. Korábban a Szputnyik Hajózási Társaságnál a díszletet is maguk építették, most viszont mindenki a maga dolgát végzi, persze, emellett ugyanúgy szükség van a frissességre, a kíváncsiságra és a lelkesedésre, mint máshol, teszi hozzá.

Király Dániel

Király Dániel (Fotó/Forrás: Takács Csilla / FHB Bank)

Eszenyi Enikőt, a Vígszínház igazgatóját fontos mesterének vallja, csakúgy, mint Bodó Viktort. Egykori tanárával Zsótér Sándorral gyakorta megbeszéli munkáit, amiből szintén sokat tanul. Ahogy fogalmaz, ez egy nem hivatalos mester-tanár viszony. Úgy véli mindenkitől tanul valamit, akivel együtt játszik, és örül, hogy a színház nagy öregjeivel szerepelhet. „Magadról is nagyon sokat megtudsz, ha ilyen erős jelenlétű emberekkel találkozol” – teszi hozzá. A színház nem hierarchikusan működik, a tapasztaltabb színészek is ugyanolyan kíváncsiak – egymásra, a munkára –, mint a fiatalok. „Rendkívül fontos a kíváncsiság. Nemcsak a szakma szempontjából, emberileg is.” A Víg jelenlegi társulatát erős csapatnak tartja, ahol a fiatalokból sincs hiány.

Király Dániel a Junior Prima Díj átvételekor

Király Dániel a Junior Prima Díj átvételekor (Fotó/Forrás: Halász Nóra)

Király Dánielnek fontosak a találkozások, az emberi interakciók, a valóság azon szeletei, amelyekből aztán színházat lehet gyúrni. „Hiába én hozok létre valamit, mindig része a folyamatnak az is, hogy másoktól mit kapok.” Példaképet sem a nagy filmszínészek közül választ, azokra néz fel szívesen, akikkel együtt van a színpadon. „A jelenidejűség felől közelítem meg a színházat és az alkotói munkafolyamatot.”

Ahogy mondja, az is pillanatfüggő, hogy miként érzi magát egy-egy szerepben. Nem az számít, hogy miféle szerepről van szó, hiszen Király Dániel kiverekedte már magát a szakállas ember skatulyájából. Az a fontos számára, hogy változatos szerepekben mozogjon. Az elmúlt időszakban eljátszotta a tizennégy éves Csónakost is A Pál utcai fiúkban, az extrovertált Karl Moort a Haramiákban, valamint a Találkozás introvertált Fiatalemberét.

Az elképzelés érzése

Kapcsolódó

Az elképzelés érzése

A színek és a zsongató képek azt a feladatot róják a kissé csalódott nézőre, hogy lehetőség szerint mindig keresse Börcsök Enikőt. KRITIKA

Börcsök Enikő és Király Dániel a Találkozásban

Börcsök Enikő és Király Dániel a Találkozásban (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

Mennyire viszi saját életét a színpadra? Király Dániel szerint a boldogságból és a boldogtalanságból is ihletet lehet meríteni, csak tudni kell a módját. És hogy merre haladt az elmúlt egy évben? „Szerelmes lettem újra” – hangzik a válasz, majd igyekszik szakmaibb lenni: „Mind a munkámban, mind a magánéletben előre haladtam. Úgyhogy most jól vagyok.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!