Színház

Kizárták az SZFE-t az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

2021.04.07. 16:00
Ajánlom
Az E:UTSA márciusi döntése mögött az ATV birtokába jutott dokumentum szerint az SZFE modellváltása, pontosabban a vezetőtestületben bekövetkezett jelentős változás áll.

A szervezet az utóbbi időben kiemelt figyelemmel kísérte az egyetem körüli eseményeket, segítve a távozni akaró hallgatók diplomamentő kezdeményezését is. Az E:UTSA (Europe: Union of Theatre Schools and Academies) úgy véli, hogy a modellváltáson átesett SZFE már nem ugyanaz az intézmény, mint aminek a tagsági kérelmét annak idején elfogadták, ezért döntöttek most a kizárás mellett - írja az ATV.

Eközben a Magyar Nemzet úgy tudja, hogy

Szarka Gábor kancellár levelet készül írni a távozó diákokat befogadó külföldi intézményeknek arra hivatkozva, hogy a Freeszfe Egyesület tevékenységével sérti az SZFE érdekeit és a hatályos magyar jogszabályokat,

továbbá akkreditáció nélkül oktatást végző szervezetként átvétellel hitegeti a hallgatókat.

A még el nem küldött levélben Szarka Gábor állítólag arra is felhívja a rektorok figyelmét, hogy a diákok akkor szerezhetnének Magyarországon is érvényes diplomát, ha a külföldi egyetemek a magyar állam által akkreditált képzést folytatnának, illetve a végzettséget igazoló dokumentumok a nemzetközi felsőoktatási együttműködésben elfogadottak lennének. Akkreditációs kérelem azonban a kancellár tudomása szerint ez idáig nem érkezett az említett egyetemek irányából, de a folyamat egyébként is hónapokat venne igénybe.

A Magyar Nemzet ugyanakkor nem tesz említést arról, hogy a Freeszfe Egyesület a partneri szerződéseket oktatási tevékenységet nem végző szervezetként kötötte az egyetemekkel, tehát az intézmények tisztában vannak a Freeszfe státuszával, illetve arra sem tér ki, hogy az egyesülethez csatlakozott diákok mindegyikének egyéni hallgatói szerződést kell majd kötnie a befogadókkal.

Külföldi egyetemek segítik az SZFE hallgatóit

Kapcsolódó

Külföldi egyetemek segítik az SZFE hallgatóit

Öt európai egyetem veheti át formálisan azokat a diákokat, akik az SZFE átalakításának módja miatt nem kívánják az intézményben befejezni a tanulmányaikat – tudatta Facebook-oldalán a Freeszfe Egyesület. A külföldi felsőoktatási intézmények vállalták, hogy az érintett diákok kreditjeit és a mesterekkel folytatott eddigi munkát elismerik, ezzel biztosítva az érintettek számára a diplomaszerzés lehetőségeit.

Fejléckép: Az SZFE Vas utcai épülete (fotó: Lázár Todoroff / Független Szabad Egyetem)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Lázár Kati és Rudolf Péter a Halhatatlanok Társulatának tagjai között

Tizenhetedik alkalommal választottak maguk közé új tagokat a Halhatatlanok Társulatának tagjai. A júniusban lezárult szavazás alapján hat művész érdemelte ki a címet.
Vizuál

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Mészáros Márta szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból kerestük fel a rendezőt, akivel a film lényegéről, filmtörténeti csókjeleneteiről, a valósághoz vezető lépésekről és új filmtervéről is beszélgettünk. 
Színház

Epres Attila távozik az Örkény Színházból

A színész szabadúszóként folytatja tovább, de korábbi szerepeit megtartja.
Színház

Kováts Adél egy mázsás jégtömböt tolt keresztül Budapesten

A Radnóti Színház igazgatója a nyár legforróbb hetére időzítette performanszát, a Margit hídtól a Radnóti Tesla Laborig tolta jeget, míg a melegben az teljesen semmivé nem vált.
Vizuál

18-as karika kerülhet Almodóvar filmjeire

Megjelentek a Médiatanács korhatár-besorolással kapcsolatos ajánlásai, a példák között több filmklasszikust is említ az NMHH – tudatta a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Színház hír

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Színház hír

A FreeSZFE-nek adja a MITEM-től kapott honoráriuma felét Robert Wilson

A világ egyik legismertebb rendezője a Nemzeti Színház fesztiválján vett volna részt, ám egészségügyi okokból kénytelen volt távol maradni, előadását nélküle mutatták be. Wilson később közleményben jelezte, hogy nem ért egyet az SZFE modellváltásának módjával – írta meg a hvg.hu.
Színház magazin

Mecénás és mészégető – Báró Kemény János, a Jóság Embere

Kemény János amerikai állampolgárként született 1903-ban, de egész életében erdélyinek vallotta magát. A két világháború között marosvécsi birtokán szervezte meg a helikoni közösséget, amely a jobb- és baloldali erdélyi írók közös parlamentje volt. Báró Kemény János a hídember szerepét töltötte be az erdélyi szellemi életben. Saját vagyonából mentette meg a csődtől a kolozsvári színházat, Horthytól Corvin-koszorút kapott, majd a holokauszt idején az ő támogatásával jött létre a Zsidó Színház Kolozsvárott. Menekítette az üldözötteket. A háború után alapító mecénása lett a marosvásárhelyi teátrumnak, innen aztán politikai okokból kirúgták. A báró mészégetőként dolgozott a kommunista diktatúrában. Drámai kelet-európai sorsáról több kötetes önéletrajzi sorozatot tervezett, de ez is csak torzó maradt.
Színház ajánló

Ady Endre és Jordán Tamás találkozása a Pinceszínházban

Kihirdette új évadának bemutatóit a Pinceszínház: Jordán Tamás Ady-estje mellett vígjátékokkal és beszélgetéssorozattal is várják a nézőket.