Színház

Kizárták az SZFE-t az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

2021.04.07. 16:00
Ajánlom
Az E:UTSA márciusi döntése mögött az ATV birtokába jutott dokumentum szerint az SZFE modellváltása, pontosabban a vezetőtestületben bekövetkezett jelentős változás áll.

A szervezet az utóbbi időben kiemelt figyelemmel kísérte az egyetem körüli eseményeket, segítve a távozni akaró hallgatók diplomamentő kezdeményezését is. Az E:UTSA (Europe: Union of Theatre Schools and Academies) úgy véli, hogy a modellváltáson átesett SZFE már nem ugyanaz az intézmény, mint aminek a tagsági kérelmét annak idején elfogadták, ezért döntöttek most a kizárás mellett - írja az ATV.

Eközben a Magyar Nemzet úgy tudja, hogy

Szarka Gábor kancellár levelet készül írni a távozó diákokat befogadó külföldi intézményeknek arra hivatkozva, hogy a Freeszfe Egyesület tevékenységével sérti az SZFE érdekeit és a hatályos magyar jogszabályokat,

továbbá akkreditáció nélkül oktatást végző szervezetként átvétellel hitegeti a hallgatókat.

A még el nem küldött levélben Szarka Gábor állítólag arra is felhívja a rektorok figyelmét, hogy a diákok akkor szerezhetnének Magyarországon is érvényes diplomát, ha a külföldi egyetemek a magyar állam által akkreditált képzést folytatnának, illetve a végzettséget igazoló dokumentumok a nemzetközi felsőoktatási együttműködésben elfogadottak lennének. Akkreditációs kérelem azonban a kancellár tudomása szerint ez idáig nem érkezett az említett egyetemek irányából, de a folyamat egyébként is hónapokat venne igénybe.

A Magyar Nemzet ugyanakkor nem tesz említést arról, hogy a Freeszfe Egyesület a partneri szerződéseket oktatási tevékenységet nem végző szervezetként kötötte az egyetemekkel, tehát az intézmények tisztában vannak a Freeszfe státuszával, illetve arra sem tér ki, hogy az egyesülethez csatlakozott diákok mindegyikének egyéni hallgatói szerződést kell majd kötnie a befogadókkal.

Külföldi egyetemek segítik az SZFE hallgatóit

Kapcsolódó

Külföldi egyetemek segítik az SZFE hallgatóit

Öt európai egyetem veheti át formálisan azokat a diákokat, akik az SZFE átalakításának módja miatt nem kívánják az intézményben befejezni a tanulmányaikat – tudatta Facebook-oldalán a Freeszfe Egyesület. A külföldi felsőoktatási intézmények vállalták, hogy az érintett diákok kreditjeit és a mesterekkel folytatott eddigi munkát elismerik, ezzel biztosítva az érintettek számára a diplomaszerzés lehetőségeit.

Fejléckép: Az SZFE Vas utcai épülete (fotó: Lázár Todoroff / Független Szabad Egyetem)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Színház ajánló

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Színház ajánló

Tóth Krisztina óvodai krimivel debütál a 3K online színpadán

Mit vált ki az emberből, ha a gyermeke óvodai csoportjából eltűnik egy gumidenevér? Milyen régi sérelmek, gyilkos indulatok törnek felszínre az online tér arctalan világában? Tóth Krisztina drámája a jelen valóságát álmodja színpadra, rendhagyó perspektívából.
Színház hír

Megható kisfilm a szeretet erejéről és egymás elfogadásáról

Három ország, három nyelv, három sérült társulat találkozott márciusban az online térben, hogy egy négynapos közös workshop keretében együtt játszanak.
Színház hír

Életműdíjat kapott Blasek Gyöngyi bábszínész

Közel hat évtizedes munkája elismeréseként Gobbi Hilda-életműdíjjal tüntették ki Blasek Gyöngyit, a Budapest Bábszínház művészét.