Színház

Kizárták az SZFE-t az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

2021.04.07. 16:00
Ajánlom
Az E:UTSA márciusi döntése mögött az ATV birtokába jutott dokumentum szerint az SZFE modellváltása, pontosabban a vezetőtestületben bekövetkezett jelentős változás áll.

A szervezet az utóbbi időben kiemelt figyelemmel kísérte az egyetem körüli eseményeket, segítve a távozni akaró hallgatók diplomamentő kezdeményezését is. Az E:UTSA (Europe: Union of Theatre Schools and Academies) úgy véli, hogy a modellváltáson átesett SZFE már nem ugyanaz az intézmény, mint aminek a tagsági kérelmét annak idején elfogadták, ezért döntöttek most a kizárás mellett - írja az ATV.

Eközben a Magyar Nemzet úgy tudja, hogy

Szarka Gábor kancellár levelet készül írni a távozó diákokat befogadó külföldi intézményeknek arra hivatkozva, hogy a Freeszfe Egyesület tevékenységével sérti az SZFE érdekeit és a hatályos magyar jogszabályokat,

továbbá akkreditáció nélkül oktatást végző szervezetként átvétellel hitegeti a hallgatókat.

A még el nem küldött levélben Szarka Gábor állítólag arra is felhívja a rektorok figyelmét, hogy a diákok akkor szerezhetnének Magyarországon is érvényes diplomát, ha a külföldi egyetemek a magyar állam által akkreditált képzést folytatnának, illetve a végzettséget igazoló dokumentumok a nemzetközi felsőoktatási együttműködésben elfogadottak lennének. Akkreditációs kérelem azonban a kancellár tudomása szerint ez idáig nem érkezett az említett egyetemek irányából, de a folyamat egyébként is hónapokat venne igénybe.

A Magyar Nemzet ugyanakkor nem tesz említést arról, hogy a Freeszfe Egyesület a partneri szerződéseket oktatási tevékenységet nem végző szervezetként kötötte az egyetemekkel, tehát az intézmények tisztában vannak a Freeszfe státuszával, illetve arra sem tér ki, hogy az egyesülethez csatlakozott diákok mindegyikének egyéni hallgatói szerződést kell majd kötnie a befogadókkal.

Külföldi egyetemek segítik az SZFE hallgatóit

Kapcsolódó

Külföldi egyetemek segítik az SZFE hallgatóit

Öt európai egyetem veheti át formálisan azokat a diákokat, akik az SZFE átalakításának módja miatt nem kívánják az intézményben befejezni a tanulmányaikat – tudatta Facebook-oldalán a Freeszfe Egyesület. A külföldi felsőoktatási intézmények vállalták, hogy az érintett diákok kreditjeit és a mesterekkel folytatott eddigi munkát elismerik, ezzel biztosítva az érintettek számára a diplomaszerzés lehetőségeit.

Fejléckép: Az SZFE Vas utcai épülete (fotó: Lázár Todoroff / Független Szabad Egyetem)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A rezsiköltségek emelkedése miatt több színház is módosítja az évadát

A szombathelyi Weöres Sándor Színház egy hónapra felfüggeszti működését, Kecskeméten a következő évadra halasztanak három bemutatót, a Kaposvári Csiky Gergely Színház pedig módosított rendben működik tovább.
Színház

„Benett példája a követendő” – Janisch Attila is megszólalt a visszautasított díj kapcsán

Idén a Junior Prima Díj egyik idei kitüntetettje, Vilmányi Benett színművész személyes nézeteire hivatkozva nem vette át az elismerést. Az ügy kapcsán a kulturális élet több fontos szereplője is megszólalt, legutóbb Janisch Attila filmrendező.
Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Színház

Tarr Béla a Freeszfe Egyesület elnökségének új vezetője

A Freeszfe küldöttgyűlése szeptember 29-én új tagokat választott, munkájukat külkapcsolatokért felelős tanácsadóként továbbra is Upor László dramaturg és Rihay-Kovács Zita jogász segíti.
Könyv

Nádas Péter: Ami ma Ukrajnában történik, azt Európa tovább fogja cipelni

„Az idővel a munka lett az otthonom. Más otthonom nincs, és nem is lesz" – jelentette ki Nádas Péter a születésnapja alkalmából rendezett háromnapos programsorozat záróeseményén. Az íróval egyebek közt Budapest dinamikájáról, írásról és emlékezésről beszélgettek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Akivel a modern magyar színház korszaka kezdődött: Ditrói Mór, a „magyar Sztanyiszlavszkij”

Ditrói Mór a kolozsvári Nemzeti Színházból indulva lett a Vígszínház alapító-igazgatója, majd az Országos Színészegyesület ügyvezető elnöke, később örökös díszelnöke.
Színház ajánló

Ibseni sorstragédia az Örkény Színházban

Október 6-án mutatja be az Örkény Színház Henrik Ibsen kései drámáját, a Solnesst, amely nem egyszerű társadalomkritika: középpontjában egy ember jellemfejlődése, egy életművére visszatekintő építész számvetése áll.
Színház gyász

Elhunyt Erőss Tamás, a Katona József Színház egykori színpadmestere

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett szakember a Katona József Színház alapításától kezdve a színházban dolgozott, egészen 2006-os nyugdíjba vonulásáig – tudatta közösségi oldalán a teátrum.
Színház hír

Független társulatokat támogat a Pro Cultura Urbis Közalapítvány

Budapest egyesítésének 150. évfordulójához kapcsolódva a Pro Cultura Urbis Közalapítvány (PCU), amelynek egyik feladata a független művészeti szcéna bevonása az emlékévbe, 150 millió forintos támogatást nyújt a terület képviselőinek, emellett 2011 után először újra átadják a „Pro Cultura Urbis”-díjat.
Színház hír

Közéleti témákról indít fotókampányt a Radnóti Színház

A Radnóti Színház színészei ebben az évadban felelős állampolgárként állást foglalnak számukra is fontos társadalmi kérdésekben. Céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet közügyeinkre, közelebb hozva, kinagyítva, felhangosítva azokat. Egy-egy üggyel több napon át foglalkoznak a közösségi oldalaikon.