Színház

Kizárták az SZFE-t az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

2021.04.07. 16:00
Ajánlom
Az E:UTSA márciusi döntése mögött az ATV birtokába jutott dokumentum szerint az SZFE modellváltása, pontosabban a vezetőtestületben bekövetkezett jelentős változás áll.

A szervezet az utóbbi időben kiemelt figyelemmel kísérte az egyetem körüli eseményeket, segítve a távozni akaró hallgatók diplomamentő kezdeményezését is. Az E:UTSA (Europe: Union of Theatre Schools and Academies) úgy véli, hogy a modellváltáson átesett SZFE már nem ugyanaz az intézmény, mint aminek a tagsági kérelmét annak idején elfogadták, ezért döntöttek most a kizárás mellett - írja az ATV.

Eközben a Magyar Nemzet úgy tudja, hogy

Szarka Gábor kancellár levelet készül írni a távozó diákokat befogadó külföldi intézményeknek arra hivatkozva, hogy a Freeszfe Egyesület tevékenységével sérti az SZFE érdekeit és a hatályos magyar jogszabályokat,

továbbá akkreditáció nélkül oktatást végző szervezetként átvétellel hitegeti a hallgatókat.

A még el nem küldött levélben Szarka Gábor állítólag arra is felhívja a rektorok figyelmét, hogy a diákok akkor szerezhetnének Magyarországon is érvényes diplomát, ha a külföldi egyetemek a magyar állam által akkreditált képzést folytatnának, illetve a végzettséget igazoló dokumentumok a nemzetközi felsőoktatási együttműködésben elfogadottak lennének. Akkreditációs kérelem azonban a kancellár tudomása szerint ez idáig nem érkezett az említett egyetemek irányából, de a folyamat egyébként is hónapokat venne igénybe.

A Magyar Nemzet ugyanakkor nem tesz említést arról, hogy a Freeszfe Egyesület a partneri szerződéseket oktatási tevékenységet nem végző szervezetként kötötte az egyetemekkel, tehát az intézmények tisztában vannak a Freeszfe státuszával, illetve arra sem tér ki, hogy az egyesülethez csatlakozott diákok mindegyikének egyéni hallgatói szerződést kell majd kötnie a befogadókkal.

Külföldi egyetemek segítik az SZFE hallgatóit

Kapcsolódó

Külföldi egyetemek segítik az SZFE hallgatóit

Öt európai egyetem veheti át formálisan azokat a diákokat, akik az SZFE átalakításának módja miatt nem kívánják az intézményben befejezni a tanulmányaikat – tudatta Facebook-oldalán a Freeszfe Egyesület. A külföldi felsőoktatási intézmények vállalták, hogy az érintett diákok kreditjeit és a mesterekkel folytatott eddigi munkát elismerik, ezzel biztosítva az érintettek számára a diplomaszerzés lehetőségeit.

Fejléckép: Az SZFE Vas utcai épülete (fotó: Lázár Todoroff / Független Szabad Egyetem)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Könyv

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.