Színház

Klasszikusok és kortárs drámák a Nemzeti Színház következő évadában

2021.06.08. 14:15
Ajánlom
A Rómeó és Júlia premierjével nyit újra szeptemberben a Nemzeti Színház, amely a következő szezonra kilenc saját és egy vendégelőadás bemutatóját tervezi.

A hagyományos évadbejelentő sajtótájékoztatót Törőcsik Marira emlékezve nyitotta meg Vidnyánszky Attila, aki felelevenítette a legendás színésznő alakját. „Az egyetemes színház- és filmművészet nagy vesztesége” – mondta a főigazgató.

Éppen ezért a szeptemberi Shakespeare-bemutatóval párhuzamosan megszervezett Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) is megemlékeznek majd Törőcsik Mari haláláról, gálaesttel adózva a kivételes művésznek.

„De néző nélkül nem ér az egész semmit”

– folytatta Vidnyánszky Attila, beavatva a hallgatóságot az elmúlt időszak megpróbáltatásaiba, melyről dokumentumfilm is készült.

Azonban mielőtt a közönség előtt megnyílnak a Nemzeti Színház kapui, a társulat a nyári színházi forgatagba is beleveti magát, augusztus 13-án például a Csíksomlyói passiót adják elő Debrecenben.

198132032_10158104258728359_7747233980270617881_n-140246.jpg

A Nemzeti Színház évadnyitó sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

A járvány okozta kényszerű bezárás a legtöbb színházhoz hasonlóan a Nemzeti Színházban is azt eredményezi, hogy a következő hónapok a repertoáron lévő előadások felújításával telnek majd, miközben az alkotók már azon dolgoznak, hogy a legnagyobb klasszikusok remekműveit vigyék színre.

Mihail Bulgakov A Mester és Margaritája után Szabó Magda Az ajtó című műve lesz látható, amely a Gyulai Várszínház színpadáról költözik a Gobbi Hilda Színpadra.

Igazi összművészeti produkciónak ígérkezik a Földes László Hobó Vadászat című albumának dramatizált feldolgozása, amely szorosan kapcsolódik majd a Vadászati Kiállításhoz is.

A kortárs kitekintő után ismét keleten kalandozik a társulat, Nyikolaj Roscsin állítja színpadra Dosztojevszkij Ördögök című regényének színpadi változatát, arra keresve a választ, hogy hogyan találja meg az ember a saját útját Isten és Ördög, kárhozat és megváltás között.

Tennessee Williams darabjai sem ismeretlenek a magyar közönség számára, az Üvegfigurák időről időre ékkövévé válik az azt bemutató teátrum repertoárjának. Csakúgy, mint a méltatlanul háttérbe szorult Csiky Gergely színműve, a Buborékok, amely szintén megtalálható lesz a jövő évi műsorkínálatban.

2022 első fele is hasonlóan eseménydúsnak ígérkezik, Rátóti Zoltán Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című darabját rendezi Blaskó Péter és a vendégművészként érkező Piros Ildikó főszereplésével. Az évad második részében is lesz mit nézni, februártól Józsa Péter Pál Agon című darabját láthatja a közönség a Honvéd Férfikar közreműködésével, majd Lope de Vega klasszikusa, A kertész kutyája költözik a nagyszínpadra.

Az évad megkoronázásaképpen a legendás görög rendező, Theodorosz Terzopulosz állítja színpadra Euripidész Bakkhánsnők című drámáját, ami nem csupán a darab témája és a szerző miatt érdekes, hanem azért is, mert Terzopulosz közreműködésével indul majd meg a 2023-as Színházi Olimpia szervezése.

Fejléckép: a pandémia időszakáról készült dokumentumfilm (fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.
Színház hír

Meghívást kapott a Nagymamával álmodtam című előadás a Párizsi Olimpia kulturális fesztiváljára

Göndör László a pandémia alatt harminckét napon keresztül folytatott hosszas beszélgetést holokauszt-túlélő nagymamájával, az együtt töltött idejükből készült színházi produkció most egyedüliként képviseli a magyar előadóművészeti szcénát Párizsban.
Színház hír

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.