Színház

Klasszikusok és kortárs drámák a Nemzeti Színház következő évadában

2021.06.08. 14:15
Ajánlom
A Rómeó és Júlia premierjével nyit újra szeptemberben a Nemzeti Színház, amely a következő szezonra kilenc saját és egy vendégelőadás bemutatóját tervezi.

A hagyományos évadbejelentő sajtótájékoztatót Törőcsik Marira emlékezve nyitotta meg Vidnyánszky Attila, aki felelevenítette a legendás színésznő alakját. „Az egyetemes színház- és filmművészet nagy vesztesége” – mondta a főigazgató.

Éppen ezért a szeptemberi Shakespeare-bemutatóval párhuzamosan megszervezett Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) is megemlékeznek majd Törőcsik Mari haláláról, gálaesttel adózva a kivételes művésznek.

„De néző nélkül nem ér az egész semmit”

– folytatta Vidnyánszky Attila, beavatva a hallgatóságot az elmúlt időszak megpróbáltatásaiba, melyről dokumentumfilm is készült.

Azonban mielőtt a közönség előtt megnyílnak a Nemzeti Színház kapui, a társulat a nyári színházi forgatagba is beleveti magát, augusztus 13-án például a Csíksomlyói passiót adják elő Debrecenben.

198132032_10158104258728359_7747233980270617881_n-140246.jpg

A Nemzeti Színház évadnyitó sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

A járvány okozta kényszerű bezárás a legtöbb színházhoz hasonlóan a Nemzeti Színházban is azt eredményezi, hogy a következő hónapok a repertoáron lévő előadások felújításával telnek majd, miközben az alkotók már azon dolgoznak, hogy a legnagyobb klasszikusok remekműveit vigyék színre.

Mihail Bulgakov A Mester és Margaritája után Szabó Magda Az ajtó című műve lesz látható, amely a Gyulai Várszínház színpadáról költözik a Gobbi Hilda Színpadra.

Igazi összművészeti produkciónak ígérkezik a Földes László Hobó Vadászat című albumának dramatizált feldolgozása, amely szorosan kapcsolódik majd a Vadászati Kiállításhoz is.

A kortárs kitekintő után ismét keleten kalandozik a társulat, Nyikolaj Roscsin állítja színpadra Dosztojevszkij Ördögök című regényének színpadi változatát, arra keresve a választ, hogy hogyan találja meg az ember a saját útját Isten és Ördög, kárhozat és megváltás között.

Tennessee Williams darabjai sem ismeretlenek a magyar közönség számára, az Üvegfigurák időről időre ékkövévé válik az azt bemutató teátrum repertoárjának. Csakúgy, mint a méltatlanul háttérbe szorult Csiky Gergely színműve, a Buborékok, amely szintén megtalálható lesz a jövő évi műsorkínálatban.

2022 első fele is hasonlóan eseménydúsnak ígérkezik, Rátóti Zoltán Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című darabját rendezi Blaskó Péter és a vendégművészként érkező Piros Ildikó főszereplésével. Az évad második részében is lesz mit nézni, februártól Józsa Péter Pál Agon című darabját láthatja a közönség a Honvéd Férfikar közreműködésével, majd Lope de Vega klasszikusa, A kertész kutyája költözik a nagyszínpadra.

Az évad megkoronázásaképpen a legendás görög rendező, Theodorosz Terzopulosz állítja színpadra Euripidész Bakkhánsnők című drámáját, ami nem csupán a darab témája és a szerző miatt érdekes, hanem azért is, mert Terzopulosz közreműködésével indul majd meg a 2023-as Színházi Olimpia szervezése.

Fejléckép: a pandémia időszakáról készült dokumentumfilm (fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Könyv

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Színház

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.
Színház interjú

Történelmi példaadás – Heiner Goebbels együttműködésekről, saját „politikájáról”, meglepetésekről és butaságokról

A német zeneszerző és rendező a Mindaz, ami történt és történhetne című nagyszabású és látványos előadásával szerepel a 10. Színházi Olimpián.
Színház hír

Miért pont kivi? – elindultak a Kőszegi Várszínház és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciójának próbái

Laetitia Colombani francia szerző darabját Őze Áron rendezésében mutatják be a nyár folyamán Kőszegen. Az előadásban színpadra lép Schneider Zoltán, Takács Katalin, Varga Ádám és Kiss Anna Gizella.
Színház ajánló

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Színház hír

Kapunyitási pániktól jogvédelmen át a „píszíségig” – jön a harmadik FREESZEMLE

Több mint ötven programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, közéleti vitákkal és Csányi Vilmos előadásával érkezik a Freeszfe Egyesület fesztiválja június 1. és 4. között.