Színház

Klasszikusok és kortárs drámák a Nemzeti Színház következő évadában

2021.06.08. 14:15
Ajánlom
A Rómeó és Júlia premierjével nyit újra szeptemberben a Nemzeti Színház, amely a következő szezonra kilenc saját és egy vendégelőadás bemutatóját tervezi.

A hagyományos évadbejelentő sajtótájékoztatót Törőcsik Marira emlékezve nyitotta meg Vidnyánszky Attila, aki felelevenítette a legendás színésznő alakját. „Az egyetemes színház- és filmművészet nagy vesztesége” – mondta a főigazgató.

Éppen ezért a szeptemberi Shakespeare-bemutatóval párhuzamosan megszervezett Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) is megemlékeznek majd Törőcsik Mari haláláról, gálaesttel adózva a kivételes művésznek.

„De néző nélkül nem ér az egész semmit”

– folytatta Vidnyánszky Attila, beavatva a hallgatóságot az elmúlt időszak megpróbáltatásaiba, melyről dokumentumfilm is készült.

Azonban mielőtt a közönség előtt megnyílnak a Nemzeti Színház kapui, a társulat a nyári színházi forgatagba is beleveti magát, augusztus 13-án például a Csíksomlyói passiót adják elő Debrecenben.

198132032_10158104258728359_7747233980270617881_n-140246.jpg

A Nemzeti Színház évadnyitó sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

A járvány okozta kényszerű bezárás a legtöbb színházhoz hasonlóan a Nemzeti Színházban is azt eredményezi, hogy a következő hónapok a repertoáron lévő előadások felújításával telnek majd, miközben az alkotók már azon dolgoznak, hogy a legnagyobb klasszikusok remekműveit vigyék színre.

Mihail Bulgakov A Mester és Margaritája után Szabó Magda Az ajtó című műve lesz látható, amely a Gyulai Várszínház színpadáról költözik a Gobbi Hilda Színpadra.

Igazi összművészeti produkciónak ígérkezik a Földes László Hobó Vadászat című albumának dramatizált feldolgozása, amely szorosan kapcsolódik majd a Vadászati Kiállításhoz is.

A kortárs kitekintő után ismét keleten kalandozik a társulat, Nyikolaj Roscsin állítja színpadra Dosztojevszkij Ördögök című regényének színpadi változatát, arra keresve a választ, hogy hogyan találja meg az ember a saját útját Isten és Ördög, kárhozat és megváltás között.

Tennessee Williams darabjai sem ismeretlenek a magyar közönség számára, az Üvegfigurák időről időre ékkövévé válik az azt bemutató teátrum repertoárjának. Csakúgy, mint a méltatlanul háttérbe szorult Csiky Gergely színműve, a Buborékok, amely szintén megtalálható lesz a jövő évi műsorkínálatban.

2022 első fele is hasonlóan eseménydúsnak ígérkezik, Rátóti Zoltán Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című darabját rendezi Blaskó Péter és a vendégművészként érkező Piros Ildikó főszereplésével. Az évad második részében is lesz mit nézni, februártól Józsa Péter Pál Agon című darabját láthatja a közönség a Honvéd Férfikar közreműködésével, majd Lope de Vega klasszikusa, A kertész kutyája költözik a nagyszínpadra.

Az évad megkoronázásaképpen a legendás görög rendező, Theodorosz Terzopulosz állítja színpadra Euripidész Bakkhánsnők című drámáját, ami nem csupán a darab témája és a szerző miatt érdekes, hanem azért is, mert Terzopulosz közreműködésével indul majd meg a 2023-as Színházi Olimpia szervezése.

Fejléckép: a pandémia időszakáról készült dokumentumfilm (fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.