Színház

Klasszikusok színpadra állításával kezdi meg működését az Art-Színtér produkciós iroda

2021.05.20. 09:15
Ajánlom
Az új ügynökséget a pandémia hívta életre, az alapítók – Fekete Mária és Ernhaft Attila – célja pedig a színházi kultúra minél szélesebb körű népszerűsítése, akár olyan településeken is, ahol az embereknek nincs lehetőségük kőszínházi előadásokat nézni.

A produkciós iroda megálmodói többéves kőszínházi és eseményszervezési tapasztalattal rendelkeznek, ezt felhasználva szeretnének professzionális színházi előadásokat létrehozni, melyekkel akár országos turnéra is indulhatnak. A tervezett repertoáron a magyar szerzők (például Molnár Ferenc) mellett külföldi drámaírók darabjai is helyet kapnak, a közeljövőben például Leonard Gershe A pillangók szabadok, vagy a világhírű Eric Assous Mesterhármas és Terrence McNally Ketten egyedül című műveit mutatják be.

A nyitópremier egyben Csiby Gergely első rendezése is, amely június 2-tól látható a Bethlen Téri Színházban,

Hegyi Barbara, Szántó Balázs és Mosolygó Sára főszereplésével, Wunderlich József zenéjével. A pillangók szabadok az anyja fullasztó szeretete elől menekülő Don és a színésznőnek készülő, forgószél természetű Jill találkozásának története.

181954925_156054983123396_6351845358015358891_n-151118.jpg

Jelenet az Art-Színtér A pillangók szabadok című előadásából (Fotó/Forrás: Art-Színtér)

Június 8-án szintén a Bethlen Téri Színház ad otthont az Art-Színtér következő bemutatójának: Vass György Molnár Ferenc klasszikusát, A testőrt állítja színpadra Járó Zsuzsa, Debreczeny Csaba, Kútvölgyi Erzsébet és Dolmány Attila főszereplésével.

Molnár vígjátékában semmi sem úgy történik, ahogyan azt a nézők gondolnák: a Színész és a Színésznő házassága fél év után válságba kerül, a férj pedig egy jó barátjához, a Kritikushoz fordul segítségért.

Elindul a „visszaszerző hadművelet”, egy hirtelen ötlettől vezérelve a Színész testőrnek öltözve próbálja hűtlenségen kapni nejét.

Azonban, ahogyan az egy jó komédiában lenni szokott, az akció máshogy alakul, és kiderül, hogy igaz-e a harmadik felvonás tételmondata, miszerint „az igazság mindig az, amit a nők hazudnak”.

182005022_156057553123139_8907894200347082904_n-145027.jpg

Jelenet az Art-Színtér A testőr című előadásából (Fotó/Forrás: Art-Színtér)

A nyár többi részében sem maradnak a nézők Art-Színtér-produkció nélkül, az előadásokkal az egri Agria Nyári Játékokon és a Művészetek Völgyében találkozhat a közönség, szeptemberben pedig Ullmann Mónika, Makranczi Zalán, Jakab Csaba, Marjai Virág és Ozsgyáni Mihály is színpadra lép majd egy-egy darabban.

A közelgő eseményekről és az aktuális repertoárról az Art-Színtér honlapja ad bővebb tájékoztatást.

Fejléckép: Jelenet az Art-Színtér A testőr című előadásából (forrás: Art-Színtér)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.
Színház interjú

„Nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan ember, akiben nincs valamiféle előítélet” – interjú Kálid Artúrral

Május 15-én újra látható a RaM Színházban a Veres 1 Színház Miss Daisy sofőrje című produkciója. A sofőrt alakító Kálid Artúrral előítéletekről, a színház feladatáról és hatásáról beszélgettünk az előadás kapcsán.