Színház

Kocsis Rozi: "Hatalmas megtiszteltetés a Vaskakasnak és a magyar bábművészetnek"

2012.06.13. 16:07
Ajánlom
Kínában, a bábművészek nemzetközi szervezete, az UNIMA 21. alkalommal megrendezett világfesztiválján járt a Vaskakas Bábszínház. A Metamorfózis (Fehérvarázs) című előadásuk a legjobb szcenográfia díját nyerte el Csengduban. A színház igazgatójával, az előadás egyik közreműködőjével, Kocsis Rozival beszélgettünk.

- Milyen gyakran vendégszerepel a Vaskakas Bábszínház külföldön?

- A Vaskakas Bábszínház szinte minden hónapban kap egy-egy külföldi fesztiválmeghívást Amerikától Ausztráliáig. Volt olyan évadunk a kétezres évek közepén, amikor kis túlzással több időt töltöttünk idegenben, mint itthon: rendszeresen vendégelőadásokat kellett hívnunk, hogy a győri közönséget ki tudjuk elégíteni. Igyekszünk ragaszkodni ahhoz, hogy minden szezonban legalább egy külföldi fesztiválon részt vegyen a színház, de minden esetben alaposan mérlegelnünk kell, nem utolsó sorban azért, mert a meghívó fél rendszerint az ott-tartózkodás költségeit vállalja csupán, saját útiköltségét a meghívott színház fizeti. Éppen ezért a "leg-fesztiválokon" tudunk részt venni: a legnívósabbakon, a legexkluzívabbakon, a leginnovatívabbakon, a legegzotikusabbakon... A 2011/2012-es évadban A Kádár Kata Revü című produkcióval jártunk Aradon, az Undergorund Fesztiválon, illetve a Metamorfózissal Kínában, a 21. UNIMA Világfesztiválon. A következő szezonra brazíliai és indiai invitálásnak szeretnénk eleget tenni, illetve 2012 őszén A suszter álmát tervezzük játszani az Egyesült Államok keleti partvidékének nagyvárosaiban, a New York-i Magyar Kulturális Központ meghívására.

- Hogyan jutott el Kínába a Metamorfózis (Fehérvarázs) előadás híre?

- A nemzetközi bábművész szövetség, az UNIMA négyévente rendezi meg világfesztiválját, amelyre a föld minden pontjáról érkeznek bábosok. Korábban Budapest is rendezett világfesztivált, a Vaskakas eddig három alkalommal vett részt ilyen rendezvényen: a horvátországi Rijekában, a spanyolországi Tolosában és a franciaországi Charleville-Mézières-ben. Minden világfesztiválnak megjelenik a hivatalos felhívása, erre minden UNIMA-tagszínház jelölheti egy vagy több előadását. Ezeket az UNIMA vezetőségének tagjaiból kijelölt előzsűri tagjai DVD-n megtekintik, s az ő véleményezésükre alakul ki a versenyprogram. Győrben április elején kaptuk az örömhírt, hogy a Metamorfózist kiválasztották a döntnökök, ezután kezdődött meg a kínai turné rohamtempójú szervezése.

- Szakmai vagy civil közönség nézte a fesztivál előadásait, és hogyan fogadták a Metamorfózist?

- Az előadást három alkalommal játszottuk, zsúfolt ház előtt: alkalmanként 500 néző látta a Metamorfózist. Zömmel kínai civil közönség nézte a produkciót, de szakavatott nézőink is voltak: egyrészt a zsűri képviselői, másrészt a világ minden pontjáról érkezett bábos kollégák. Összesen negyvenként társulat vett részt a fesztivál programjában, Kenyától Tajvanon át Új-Zélandig a világ számos pontjáról. A kínai gyerekek éppen olyanok, mint a magyarok: minden egyes formának, jelnek örültek, amit az előadásban felismertek, tapsoltak, fotózkodtak az előadás után a díszletben és a színészekkel. Egyébként csodálatos térben játszhattunk: egy antik kínai múzeum zárt kertjében, egy ősi kínai színpadon.

- Milyen számotokra szakmailag érdekes előadásokat láttatok?

- A program bőséges előadás-kínálattal szolgált: százegy produkciót lehetett látni a hatalmas Csengdu különböző színpadain, színházépületeiben. Elsőként egy tradicionális kínai árnyjátékot említek, ebben az elképesztően professzionális mozgatás, a színészek hatalmas technikai tudása nyűgözött le: ha nem láttuk volna a saját szemünkkel, hogy bábosok mozgatják a figurákat, azt hihettük volna, hogy rajzfilmet nézünk. Némi protekcióval bejutottunk a Csengdui Nemzeti Opera ugyancsak hagyományos előadására, amely fantasztikus cirkuszi elemeket egyesít az akrobatikától a késdobálásig, vegyítve az énekes-táncos-szöveges tradicionális kínai operaformával, a modern technika mindenféle vívmányával feldúsítva a lézershow-val bezárólag. Ugyancsak izgalmas tapasztalat volt egy amerikai társulat lebegő-levegő-bábos produkciója: az égbe eregetett sárkányokkal adták elő A repülés ünnepe című történetet.

- Mit jelent a Vaskakasnak ez a díj, körvonalazódnak-e esetleg újabb meghívások, vagy elindultak-e együttműködések fesztiválokkal, színházakkal?

- A díj mindenekelőtt hatalmas megtiszteltetés, s nemcsak a Vaskakasnak, hanem a teljes magyar bábművészetnek is szól, hiszen egyetlen magyar társulatként nem csupán magunkat képviseltük az UNIMA Világfesztiválon. A dolog pikantériája, hogy nem volt lehetőségünk átvenni a díjat, a díjátadó időpontjában valahol az Arab-félsziget fölött repültünk éppen, hiszen másnap reggel már a Vaskakasban játszottuk A Csizmás Kandúr utolsó bérletes előadását. Minden világfesztivál fontos a kapcsolatépítés szempontjából is: rengeteg névjegykártyát gyűjtöttünk komoly, fontos színházaktól és társulatoktól, reméljük tehát, hogy a fesztivál folyományaként újabb meghívásokat kap majd a Metamorfózis és a Vaskakas.

- Milyen benyomást tett rátok az ország, mi volt a legérdekesebb, legfurcsább, legviccesebb és legbizarrabb dolog, amivel (akivel) találkoztatok?

- A fesztivál helyszíne, Csengdu magyarországnyi lakosságú nagyváros. Ez önmagában is furcsa és bizarr volt, de ezenfelül azt állapítottuk meg, hogy a végletes ellentétek földje: egyfelől csillogás, felhőkarcolók, hipermodern fényreklámok, másfelől utcaseprők kislapáttal és rizsszedő kalapban mindenhol. Európai szemmel a közlekedési rendszer egyenlő a katasztrófával, nem sikerült benne különösebb rendszert felfedeznünk.

- Mi vár a Vaskakasra a nyáron, és milyen előadások lesznek a következő évadban?

- Finisébe érkezett a Győrkőcfesztivál szervezése: Magyarország egyik legnagyobb gyerekrendezvényét - tavaly 40 000 látogatónk volt! - immár ötödik alkalommal rendezzük meg Győr egész belvárosában. A fesztiválon továbbra is ingyenes minden program minden gyereknek, sőt a MÁV és a GySEV járatain is ingyen utazhatnak Győrbe a Győrkőc-karszalagos gyerekek a fesztivál idején, valamint Győrben térítésmentesen szállhatnak meg és étkezhetnek a Győrkőchotelokban. A fesztivál után július közepén kezdődik meg a nyári szünet a Vaskakasban, hogy augusztus végén újult erővel álljunk munkába. Két új tag szerződik a színházhoz 2012/2013-ban: Rácz Panni a Kaposvári Csiky Gergely Színházból érkezik, Csillag Botond a szabadúszást adja fel a Vaskakasért, valamint gyakorlaton fogadjuk a Kaposvári Egyetem két végzős hallgatóját, Gergely Rozit és György Zoltánt. Bérletes kínálatunkba a már bemutatott előadások közül a Kis Piros (rendező: Bereczki Csilla) és a Hófehérke (rendező: Kovács Petra) kerül, új produkcióink közül pedig a Kiss Ottó verseiből színpadra írt Csillagszedő Márió és az azonos című magyar népmesét feldolgozó Vas Laci. Mindkét elődadást színházunk főrendezője, Tengely Gábor állítja színpadra. Premiert tervezünk a legkisebbeknek is: az Aprók Színházában újdonság lesz a Dödölle című előadás (rendező: Kocsis Rozi), valamint a Fitos Dezső Társulattal közös bemutatónk lesz az ifjúsági és felnőtt korosztálynak szóló Tántorgók című táncszínházi produkció.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.