Színház

Kókai Tünde nyerte a Staféta Pályázat Fidelio-díját

2023.06.07. 15:25
Ajánlom
Kókai Tündét A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés című rendezéséért díjazta a közönség, a legtöbb szavazatot Fodor Fanni és Török Tímea kapta az Otthon című előadásért. A harmadik helyen Kárpáti Pál végzett a Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak című produkcióval. A Jurányi Ház JuNyári Piknik elnevezésű rendezvényén az is kiderült, hogy a TITÁNIUM Színházi Projekt mentorprogramjában részt vett alkotók közül kiknek az előadásterve fog biztosan megvalósulni.

Staféta Pályázat

A Staféta a Füge Produkció egyik tehetséggondozó pályázata, amelyet Budapest Főváros Önkormányzatával karöltve 2015 óta hirdetnek meg. A 2023. április 17. és június 1. között tartó Staféta közönségszavazás során 1003 szavazat érkezett. A nézők ezúttal nyolc előadásra adhatták le voksaikat.

A Jurányi Ház JuNyári Piknik elnevezésű eseményén Göndör László, a tavalyi közönségdíjas Nagymamával álmodtam című előadás alkotója adta át a Staféta közönségdíját, Cséffai Györgyi szobrászművész alkotását. A legtöbb szavazatot idén Fodor Fanni és Török Tímea alkotópárosa kapta, az Otthon című előadásukért. A nyertesek a díj mellett a Füge Produkció támogatói által 1 millió forintos produkciós támogatásban részesülnek, amit egy a 2023-24-es évadban megvalósuló bemutatóhoz használhatnak fel.

fodor_torok_domolky-143317.jpg

Fodor Fanni és Török Tímea (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

Kókai Tünde A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés című produkciója a második helyen végzett, ezzel ő nyerte el a Fidelio egy évre szóló médiacsomagját.

Az elismerést Canjavec Judit, a Fidelio lapigazgatója adta át. Az előadás legközelebb július 18-án és 19-én lesz látható, este fél 7-től a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. 

negyszogletu56-143106.jpg

A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés (Fotó/Forrás: Gulyás Dóra / Füge Produkció)

A harmadik legtöbb szavazatot Kárpáti Pál kapta, Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak című előadásáért. Számára a Budapest Brand egy külföldi szakmai utat biztosít az Ulysses: Európai Odüsszeia program keretében. A Budapest Brand Nonprofit Zrt. képviseletében Gáspár Máté adta át a harmadik helyezettnek járó díjat

TITÁNIUM Színházi Projekt

A Füge Produkció 2013-ban hirdette meg először az egyik legrégebbi tehetséggondozó programját. Azóta hatszor került kiírásra, és 19 produkció született meg a gondozása alatt a Jurányi Házban és Budapest különböző befogadószínházaiban. A program nemcsak anyagi támogatást, hanem bemutatkozási lehetőséget is biztosít a pályázat nyerteseinek, továbbá alkalmat teremt a szabad gondolkodásra és a kísérletezésre, illetve az alkotók beletanulhatnak egy produkció kivitelezésének folyamatába. 2016-ban került először mentorprogramként kiírásra a pályázat.

Míg korábban nyílt pályázatot hirdettek 35 év alatti pályakezdő színházi alkotók, alkotócsoportok számára, addig a VI. Titánium Színházi Projektre rendhagyó módon kizárólag a freeSZFE hallgatóit hívták meg.

Céljuk: ezzel is segíteni az intézmény talpon maradását és bemutatkozási lehetőséget biztosítani a tanulói számára.

22 pályázóból 13 alkotó és alkotópáros vett részt a mentorprogramban, amely 2022 szeptemberében projektmenedzsment kurzussal indult. Ezt követően a produkciós vezetés, a pályázat- és költségvetésírás, a produkciós asszisztencia, a műsorszerkesztés és egyeztetés, a nemzetközi kapcsolatok kialakítása, a szerzői jogok és szerződéskötések, a technikai lebonyolítás és rider-szerkesztés, valamint a kommunikáció és marketing alapismereteibe tekinthettek bele a nyertes pályázók.

A mentorprogramot egy prezentációs nap követte, ahol a képzésben részt vevő pályázók a szakma előtt mutathatták be a négy hónap alatt megszerzett tudás birtokában újragondolt munkáikat.

Ezután ült össze a befogadóhelyekből és produkciós irodákból álló szakmai zsűri kielemezni a hallottakat, és hosszas egyeztetés után mostanra vált biztossá, melyek azok a produkciók, amelyek meg tudnak valósulni a 2023/24-es évadtól.

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház, valamint a Trafó Kortárs Művészetek Háza együttműködésének köszönhetően három produkció is létrejöhet:

  • Juhász Maja - Zilahy Anna: Kulcs
  • Farkas Dorka: Emese álma
  • Szauer Lilla: Palléas és Melisande című projektje

A Színműhely Alapítvány és a Füge Produkció / Jurányi Ház gondozásában

  • Nyári Ádám: Az arab éjszaka című projektje kerül majd színpadra

A Színműhely Alapítvány és a MU Színház koprodukciójában

  • Szántusz Noémi: Hustle Castle című előadása kerül bemutatásra

A Szkéné Színház támogatásában pedig

  • Antal Bálint: Onoda című projektjét láthatjuk majd.

Fejléckép: Kókai Tünde (fotó/forrás: Znamenák István/Örkény Színház)

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Kapcsolódó

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Beköltözött a nagymamájához, aki 97 éves. Az unoka 35, és rendszeresen álmodott azzal, hogy lekési kettejük találkozását. Göndör László azt mondja, ritkán elégedett valamivel, de ezzel igen: a Nagymamával álmodtam című, STAFÉTA-pályázatos előadás december 5-én, 6-án, 8-án és a jövő évben is látható a Trafóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Színház hír

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Színház ajánló

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében.