Színház

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

2023.01.31. 15:30
Ajánlom
Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében. A főbb szerepekben Zöld Csabát, Fila Balázst, Auksz Évát és Chajnóczki Balázst láthatjuk majd.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Bő tizenöt éve már egyszer megrendezte a zenés színház műfajának legmeghatározóbb darabját Bagó Bertalan, de a darab most teljesen más perspektívával kerül színpadra, melyben a rendező színházról való gondolkodása is tükröződik. A Koldusoperában

a groteszk elemek felnagyítják a darabban egyébként is meglévő humort.

A történetben a londoni Soho legmélyén Bicska Maxi (Zöld Csaba), a sármos rablógyilkos titokban feleségül veszi Peachum (Fila Balázs), a koldushálózatot működtető üzletember egyetlen leányát, Pollyt (Horváth Csenge). A koldusok királya azonban elégtételt vesz a bandavezéren lánya elcsábításáért… A három főszereplő, Bicska Maxi, Tigris Brown, London rendőrfőkapitánya (Chajnóczki Balázs) és Peachum egész életükben kéz kezet most alapon kihúzzák egymást a bajból.

Mind a hárman beágyazódtak a bűnözői létbe, ezért azt gondolják, megingathatatlan a hármasuk és a pozíciójuk.

A történetben Bicska Maxi veszte az lesz, hogy egy szemérmetlenül fiatal lánnyal, Pollyval kezd. Nem veszi észre, hogy Polly hogyan játssza ki őt, amikor rájön, hogy nem ő az egyetlen szerelme Maxinak – aki ezt kegyetlenül megtorolja. A mindenkori szereposztást megnehezíti Polly dala, mert a szerző azt egy különleges hangterjedelmű kortárs színésznőnek komponálta, ezért ma kevesen tudják az eredeti szólamban elénekelni. Ezért általában a jogtulajdonosok engedélyt adnak, hogy transzponálni lehessen Polly dalát, de a József Attila Színházban erre nem volt szükség, mert Horváth Csenge eredeti hangfekvésen énekli el a dalt.

Az eddigi rendezésekben megszokott, hogy húsz év körüli művész játssza Bicska Maxi szerepét, de Bagó Bertalan rendező ez alkalommal egy érettebb szereplőgárdával állítja színpadra a Koldusoperát. A darabban szerepet kapott Szulák Andrea, Kocsma Jenny megformálójaként. A rendező elképzelése erről a karakterről, hogy egy nagy formátumú nő, akinek a Bicska Maxival töltött idő életének legboldogabb időszakát jelenti. A szerelem utáni szakítás indítotja el Jenny-t a zuhanás lejtőjén. Híres duettjükben felhangzik az a versszak, amit ritkán szoktak magyar színpadon elénekelni. Ez igazolja a szerelmet és a meg nem született gyerekükről szóló fájdalmat.

A humor groteszk megnyilvánulása különösen a mozdulatokban mérhető tetten (a koreográfus Horváth Ádám, akinek a Koldusopera az első önálló, nagyszínpadi munkája). A díszlet (tervező: Vereckei Rita) London csatornarendszerét ábrázolja, amiben vertikálisan megjelenik a társadalmi státuszok fent és lentje. A darabban élő zenekar játszik (zenei vezető: Kéménczy Antal), amely fent a kapott helyet, így képviselve a csatornán kívüliséget.

A színház drámapedagógia projektjének következő állomása a február 7-i nyílt próba, amelyre gimnazista fiatalokat várnak.

A Koldusopera a zenés színház műfajának egyik legmeghatározóbb darabja, tele jobbnál jobb dalokkal, merész koreográfiával. A hírnevének megfelelően humoros és egyben elgondolkodtató darab. Könnyed hangvételű, szórakoztató produkció helyett fajsúlyosabb, hatásosabb előadást láthat a közönség. Következzék hát „A kacagás előtt és után sóhajtásnyi csönd”.

További részletek az előadásról és jegyvásárlás ide kattintva.

Szerző: Boros Norina

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Koldusopera (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Jótékonysági gálát rendeznek rászoruló színházi dolgozók javára

Hetedik alkalommal rendezi meg jótékonysági gálaestjét a Színházi Dolgozók Szakszervezete a nehéz helyzetbe került, egészségi állapota következtében rászoruló, szakmabeli kollégák megsegítéséért. Az eseménynek idén is a József Attila Színház ad otthont június 5-én. A gyűjtésben olyan fellépők segítenek, mint Bodrogi Gyula, Császár Angela, a Magyar Állami Népi Együttes vagy Peller Károly.
Színház hír

Székely Csaba, Bács Miklós és Cári Tibor is UNITER-díjat kapott

Számos magyar vonatkozású művészt jelöltek idén a Román Színházi Szövetség díjaira. Az elismeréseket május 27-én este Bukarestben adták át.  
Színház ajánló

A Da Vinci-kód is látható lesz a Játékszín következő évadában

Újabb sikerfilmek színpadi változatával és egy új magyar szórakoztató produkcióval készül a Játékszín a 2024/2025-ös évadra. A társulat a nyári hónapokban is aktív marad.
Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.