Színház

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

2023.01.31. 15:30
Ajánlom
Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében. A főbb szerepekben Zöld Csabát, Fila Balázst, Auksz Évát és Chajnóczki Balázst láthatjuk majd.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Bő tizenöt éve már egyszer megrendezte a zenés színház műfajának legmeghatározóbb darabját Bagó Bertalan, de a darab most teljesen más perspektívával kerül színpadra, melyben a rendező színházról való gondolkodása is tükröződik. A Koldusoperában

a groteszk elemek felnagyítják a darabban egyébként is meglévő humort.

A történetben a londoni Soho legmélyén Bicska Maxi (Zöld Csaba), a sármos rablógyilkos titokban feleségül veszi Peachum (Fila Balázs), a koldushálózatot működtető üzletember egyetlen leányát, Pollyt (Horváth Csenge). A koldusok királya azonban elégtételt vesz a bandavezéren lánya elcsábításáért… A három főszereplő, Bicska Maxi, Tigris Brown, London rendőrfőkapitánya (Chajnóczki Balázs) és Peachum egész életükben kéz kezet most alapon kihúzzák egymást a bajból.

Mind a hárman beágyazódtak a bűnözői létbe, ezért azt gondolják, megingathatatlan a hármasuk és a pozíciójuk.

A történetben Bicska Maxi veszte az lesz, hogy egy szemérmetlenül fiatal lánnyal, Pollyval kezd. Nem veszi észre, hogy Polly hogyan játssza ki őt, amikor rájön, hogy nem ő az egyetlen szerelme Maxinak – aki ezt kegyetlenül megtorolja. A mindenkori szereposztást megnehezíti Polly dala, mert a szerző azt egy különleges hangterjedelmű kortárs színésznőnek komponálta, ezért ma kevesen tudják az eredeti szólamban elénekelni. Ezért általában a jogtulajdonosok engedélyt adnak, hogy transzponálni lehessen Polly dalát, de a József Attila Színházban erre nem volt szükség, mert Horváth Csenge eredeti hangfekvésen énekli el a dalt.

Az eddigi rendezésekben megszokott, hogy húsz év körüli művész játssza Bicska Maxi szerepét, de Bagó Bertalan rendező ez alkalommal egy érettebb szereplőgárdával állítja színpadra a Koldusoperát. A darabban szerepet kapott Szulák Andrea, Kocsma Jenny megformálójaként. A rendező elképzelése erről a karakterről, hogy egy nagy formátumú nő, akinek a Bicska Maxival töltött idő életének legboldogabb időszakát jelenti. A szerelem utáni szakítás indítotja el Jenny-t a zuhanás lejtőjén. Híres duettjükben felhangzik az a versszak, amit ritkán szoktak magyar színpadon elénekelni. Ez igazolja a szerelmet és a meg nem született gyerekükről szóló fájdalmat.

A humor groteszk megnyilvánulása különösen a mozdulatokban mérhető tetten (a koreográfus Horváth Ádám, akinek a Koldusopera az első önálló, nagyszínpadi munkája). A díszlet (tervező: Vereckei Rita) London csatornarendszerét ábrázolja, amiben vertikálisan megjelenik a társadalmi státuszok fent és lentje. A darabban élő zenekar játszik (zenei vezető: Kéménczy Antal), amely fent a kapott helyet, így képviselve a csatornán kívüliséget.

A színház drámapedagógia projektjének következő állomása a február 7-i nyílt próba, amelyre gimnazista fiatalokat várnak.

A Koldusopera a zenés színház műfajának egyik legmeghatározóbb darabja, tele jobbnál jobb dalokkal, merész koreográfiával. A hírnevének megfelelően humoros és egyben elgondolkodtató darab. Könnyed hangvételű, szórakoztató produkció helyett fajsúlyosabb, hatásosabb előadást láthat a közönség. Következzék hát „A kacagás előtt és után sóhajtásnyi csönd”.

További részletek az előadásról és jegyvásárlás ide kattintva.

Szerző: Boros Norina

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Koldusopera (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?
Színház ajánló

Egy punkoperával indítja a tavaszt a Független Színház

A roma és nem roma színházi alkotókból álló társulat Rothadó madarak címmel Balogh Rodrigó valós történet alapján született darabját állítja színpadra. Az előadás bemutatója március 25-én lesz a társulat új színházi helyszínén, a FüSziben.
Színház ajánló

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház ajánló

Színes nemzetközi programmal ünnepli fennállásának 200. évfordulóját a Miskolci Nemzeti Színház

Miskolcon a 2023-as esztendőt a kultúra évének szánják, ugyanis a város több kulturális intézménye is idén jubilál: a Csodamalom Bábszínház 30, a Miskolci Szimfonikus Zenekar 60, a Miskolci Nemzeti Színház pedig 200 éves.
Színház interjú

„A színésznők miatt lettem színész” – beszélgetés Epres Attilával új bemutatója, a Szívhang kapcsán

Epres Attila első alkalommal lép fel a Rózsavölgyi Szalonban. Az évtizedeken át az egyik legtöbbet foglalkoztatott színésztől megtudtuk, miért örül a beugrásoknak, mi a különbség számára munka és játék között és mit szeret a szumóban.