Színház

Köles Ferenc: "Várhatóan a törökök is felbukkannak"

2013.07.24. 11:00
Ajánlom
Rendhagyó, bohózatba illő idegenvezetés, interaktív performansz, izgalmas helytörténet színeszek tolmácsolásában – így lehetne körülírni a 6. Ördögkatlan Fesztivál egyik nagyon várt, már most keresett színházi programját, a Faluturistákat. A programról a fő-faluturistával, Köles Ferenccel beszélgettünk. INTERJÚ

- Nem lesznek szokatlanok az Ördögkatlanban, sőt: jól illenek majd a fesztivál hangulatához az előadásaitok, hiszen a rendhagyó színházi programok nagyon népszerűek - elég csak a fesztivál helyszínei között tavaly közlekedő Buszszínházra gondolni.

- Ennek hagyományai, interaktivitása biztos tovább él majd a Faluturistákban, talán utóbbi a lazasága mellett kicsit dramatizáltabb lesz, de nem lesz híján meghökkentésnek és meglepetésnek sem. És az egész színház "mozog" majd, a nézőtér maga a falu.

- A pécsi Zsolnay Fesztiválon már jól szerepeltetek a hasonló módon felépülő, Kiss Móni által kitalált Gyárturistákkal, a tavalyi és tavalyelőtti fesztivál egyik legnépszerűbb programjaként tartanak benneteket számon.

- Meglepődtünk mi is, az első előadás előtt úgy voltunk vele, hogy éppen annyira sülhet el jól, mint rosszul, akkora rohamra és népszerűségre nem számítottunk. Az ötletgazda Kiss Mónival gondoltuk tovább most megint a műsort: mi lenne, ha kimozdítva az egykori gyár falai közül, ide falura, egy teljesen más környezetbe terelnénk a turistákat.

- Mire számíthatnak a nézők? Nemcsak a dramaturgia, de a népszerű szereplők is a Zsolnay-gyárhoz kötődtek. Lehet őket importálni?

- Az interaktív színházi előadásunkon a keretet most is egy idegenvezetés adja, lesznek ismerős, komikus karakterek, de több új szereplő is felbukkan, sőt: meglepetéssel is készülünk. Középpontban Nagyharsány település és a környék történelme, története, nevezetességei és látványosságai állnak a megszokott szórakoztató, olykor mulatságos módon. Elindulunk a faluból, és a falu fölötti dombon fejezzük be, ahol jó időben nemcsak Beremendig, de a horvát hegyekig is ellátni.

- A színészi játék és a humor mellett nagyon is komoly idegenvezetői információk hangzanak el az előadáson. A korábbi előadásokon résztvevők szerint így jobban meg is ragadt egy-egy információ, mintha egy kiadványban, vagy információs táblán olvasták volna.

- Kétségkívül van egy ilyen jótékony hatása is, de azért mi elsősorban színházat csinálunk és szórakoztatni akarunk. Hogy közben ilyen hasznos dolog történik, az külön öröm. De azért nem szeretnénk elhomályosítani azok munkáját sem, akik ezt a sok információt és tudást összegyűjtötték fáradságos munkával. Nagyharsány kapcsán Kanász Imre bácsi volt óriási segítségünkre.

- Hogy zajlik a felkészülés? Szövegkönyv helyett a helytörténeti leírásokat olvassátok?

- Hetekkel ezelőtt végig jártuk Kanász Imre bácsival Nagyharsányt. Ő egy igazi tanárembertípus, falutörténész, s miközben megismerkedtünk a falu történetével, a helyi gyűjteménnyel, a nevezetességeket is végigjártuk. Nem biztos, hogy a fesztiválozók rátalálnának például erre a tárlatra, ami pedig nagyon értékes, közösségi munkával, magánadományokból épült fel. Nekem erre elkezdett kattogni az agyam, kialakult a fejemben egy nagyon laza ív, keret, vezérfonal, amit aztán a többiek töltenek majd fel tartalommal és poénokkal. Szerencsére hasonló srófra jár az agyunk. Mindenki beleteszi a közösbe a saját ötletét, poénját, ebből alakul ki az előadás. Persze ahol a helyzet megkívánja, improvizálunk. Lesznek helyi karakterek, alakok, de még várhatóan a törökök is felbukkannak.


Nagyharsány falu és környékének története Várnagy Kinga, Ács Norbert, Köles Ferenc, Matta Lóránt és Ottlik Ádám előadása nyomán elevenedik meg július 30. és augusztus 3. között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!