Színház

Köles Ferenc: "Várhatóan a törökök is felbukkannak"

2013.07.24. 11:00
Ajánlom
Rendhagyó, bohózatba illő idegenvezetés, interaktív performansz, izgalmas helytörténet színeszek tolmácsolásában – így lehetne körülírni a 6. Ördögkatlan Fesztivál egyik nagyon várt, már most keresett színházi programját, a Faluturistákat. A programról a fő-faluturistával, Köles Ferenccel beszélgettünk. INTERJÚ

- Nem lesznek szokatlanok az Ördögkatlanban, sőt: jól illenek majd a fesztivál hangulatához az előadásaitok, hiszen a rendhagyó színházi programok nagyon népszerűek - elég csak a fesztivál helyszínei között tavaly közlekedő Buszszínházra gondolni.

- Ennek hagyományai, interaktivitása biztos tovább él majd a Faluturistákban, talán utóbbi a lazasága mellett kicsit dramatizáltabb lesz, de nem lesz híján meghökkentésnek és meglepetésnek sem. És az egész színház "mozog" majd, a nézőtér maga a falu.

- A pécsi Zsolnay Fesztiválon már jól szerepeltetek a hasonló módon felépülő, Kiss Móni által kitalált Gyárturistákkal, a tavalyi és tavalyelőtti fesztivál egyik legnépszerűbb programjaként tartanak benneteket számon.

- Meglepődtünk mi is, az első előadás előtt úgy voltunk vele, hogy éppen annyira sülhet el jól, mint rosszul, akkora rohamra és népszerűségre nem számítottunk. Az ötletgazda Kiss Mónival gondoltuk tovább most megint a műsort: mi lenne, ha kimozdítva az egykori gyár falai közül, ide falura, egy teljesen más környezetbe terelnénk a turistákat.

- Mire számíthatnak a nézők? Nemcsak a dramaturgia, de a népszerű szereplők is a Zsolnay-gyárhoz kötődtek. Lehet őket importálni?

- Az interaktív színházi előadásunkon a keretet most is egy idegenvezetés adja, lesznek ismerős, komikus karakterek, de több új szereplő is felbukkan, sőt: meglepetéssel is készülünk. Középpontban Nagyharsány település és a környék történelme, története, nevezetességei és látványosságai állnak a megszokott szórakoztató, olykor mulatságos módon. Elindulunk a faluból, és a falu fölötti dombon fejezzük be, ahol jó időben nemcsak Beremendig, de a horvát hegyekig is ellátni.

- A színészi játék és a humor mellett nagyon is komoly idegenvezetői információk hangzanak el az előadáson. A korábbi előadásokon résztvevők szerint így jobban meg is ragadt egy-egy információ, mintha egy kiadványban, vagy információs táblán olvasták volna.

- Kétségkívül van egy ilyen jótékony hatása is, de azért mi elsősorban színházat csinálunk és szórakoztatni akarunk. Hogy közben ilyen hasznos dolog történik, az külön öröm. De azért nem szeretnénk elhomályosítani azok munkáját sem, akik ezt a sok információt és tudást összegyűjtötték fáradságos munkával. Nagyharsány kapcsán Kanász Imre bácsi volt óriási segítségünkre.

- Hogy zajlik a felkészülés? Szövegkönyv helyett a helytörténeti leírásokat olvassátok?

- Hetekkel ezelőtt végig jártuk Kanász Imre bácsival Nagyharsányt. Ő egy igazi tanárembertípus, falutörténész, s miközben megismerkedtünk a falu történetével, a helyi gyűjteménnyel, a nevezetességeket is végigjártuk. Nem biztos, hogy a fesztiválozók rátalálnának például erre a tárlatra, ami pedig nagyon értékes, közösségi munkával, magánadományokból épült fel. Nekem erre elkezdett kattogni az agyam, kialakult a fejemben egy nagyon laza ív, keret, vezérfonal, amit aztán a többiek töltenek majd fel tartalommal és poénokkal. Szerencsére hasonló srófra jár az agyunk. Mindenki beleteszi a közösbe a saját ötletét, poénját, ebből alakul ki az előadás. Persze ahol a helyzet megkívánja, improvizálunk. Lesznek helyi karakterek, alakok, de még várhatóan a törökök is felbukkannak.


Nagyharsány falu és környékének története Várnagy Kinga, Ács Norbert, Köles Ferenc, Matta Lóránt és Ottlik Ádám előadása nyomán elevenedik meg július 30. és augusztus 3. között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kamaraszínházi produkciókkal jön a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

A Független Színház Magyarország augusztus 24. és szeptember 15. között rendezi meg a III. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyen Európa több országából mutatkoznak be roma társulatok, produkciók.
Színház színházak éjszakája

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Színház gyász

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Színház ajánló

Idén is együtt mulathatunk az örkényes színészekkel – jön a 9. Örkény kert

Egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téri teátrum szeptember 7-én.
Színház interjú

Három kérdés a Kaszás Attila-díj jelöltjeihez

Augusztus 25-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Harsányi Attilára, Király Attilára és Orosz Ákosra.