Színház

Köles Ferenc: "Várhatóan a törökök is felbukkannak"

2013.07.24. 11:00
Ajánlom
Rendhagyó, bohózatba illő idegenvezetés, interaktív performansz, izgalmas helytörténet színeszek tolmácsolásában – így lehetne körülírni a 6. Ördögkatlan Fesztivál egyik nagyon várt, már most keresett színházi programját, a Faluturistákat. A programról a fő-faluturistával, Köles Ferenccel beszélgettünk. INTERJÚ

- Nem lesznek szokatlanok az Ördögkatlanban, sőt: jól illenek majd a fesztivál hangulatához az előadásaitok, hiszen a rendhagyó színházi programok nagyon népszerűek - elég csak a fesztivál helyszínei között tavaly közlekedő Buszszínházra gondolni.

- Ennek hagyományai, interaktivitása biztos tovább él majd a Faluturistákban, talán utóbbi a lazasága mellett kicsit dramatizáltabb lesz, de nem lesz híján meghökkentésnek és meglepetésnek sem. És az egész színház "mozog" majd, a nézőtér maga a falu.

- A pécsi Zsolnay Fesztiválon már jól szerepeltetek a hasonló módon felépülő, Kiss Móni által kitalált Gyárturistákkal, a tavalyi és tavalyelőtti fesztivál egyik legnépszerűbb programjaként tartanak benneteket számon.

- Meglepődtünk mi is, az első előadás előtt úgy voltunk vele, hogy éppen annyira sülhet el jól, mint rosszul, akkora rohamra és népszerűségre nem számítottunk. Az ötletgazda Kiss Mónival gondoltuk tovább most megint a műsort: mi lenne, ha kimozdítva az egykori gyár falai közül, ide falura, egy teljesen más környezetbe terelnénk a turistákat.

- Mire számíthatnak a nézők? Nemcsak a dramaturgia, de a népszerű szereplők is a Zsolnay-gyárhoz kötődtek. Lehet őket importálni?

- Az interaktív színházi előadásunkon a keretet most is egy idegenvezetés adja, lesznek ismerős, komikus karakterek, de több új szereplő is felbukkan, sőt: meglepetéssel is készülünk. Középpontban Nagyharsány település és a környék történelme, története, nevezetességei és látványosságai állnak a megszokott szórakoztató, olykor mulatságos módon. Elindulunk a faluból, és a falu fölötti dombon fejezzük be, ahol jó időben nemcsak Beremendig, de a horvát hegyekig is ellátni.

- A színészi játék és a humor mellett nagyon is komoly idegenvezetői információk hangzanak el az előadáson. A korábbi előadásokon résztvevők szerint így jobban meg is ragadt egy-egy információ, mintha egy kiadványban, vagy információs táblán olvasták volna.

- Kétségkívül van egy ilyen jótékony hatása is, de azért mi elsősorban színházat csinálunk és szórakoztatni akarunk. Hogy közben ilyen hasznos dolog történik, az külön öröm. De azért nem szeretnénk elhomályosítani azok munkáját sem, akik ezt a sok információt és tudást összegyűjtötték fáradságos munkával. Nagyharsány kapcsán Kanász Imre bácsi volt óriási segítségünkre.

- Hogy zajlik a felkészülés? Szövegkönyv helyett a helytörténeti leírásokat olvassátok?

- Hetekkel ezelőtt végig jártuk Kanász Imre bácsival Nagyharsányt. Ő egy igazi tanárembertípus, falutörténész, s miközben megismerkedtünk a falu történetével, a helyi gyűjteménnyel, a nevezetességeket is végigjártuk. Nem biztos, hogy a fesztiválozók rátalálnának például erre a tárlatra, ami pedig nagyon értékes, közösségi munkával, magánadományokból épült fel. Nekem erre elkezdett kattogni az agyam, kialakult a fejemben egy nagyon laza ív, keret, vezérfonal, amit aztán a többiek töltenek majd fel tartalommal és poénokkal. Szerencsére hasonló srófra jár az agyunk. Mindenki beleteszi a közösbe a saját ötletét, poénját, ebből alakul ki az előadás. Persze ahol a helyzet megkívánja, improvizálunk. Lesznek helyi karakterek, alakok, de még várhatóan a törökök is felbukkannak.


Nagyharsány falu és környékének története Várnagy Kinga, Ács Norbert, Köles Ferenc, Matta Lóránt és Ottlik Ádám előadása nyomán elevenedik meg július 30. és augusztus 3. között.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében
Színház ajánló

Erdélyi hét a Gyulai Várszínházban

Negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 2-8. között Gyulán az Erdélyi Hét című színházi fesztivált.