Színház

Kolozsvári Drakulatúra Grazban

2012.01.16. 15:00
Ajánlom
Az Európai Színházi Unió hat tagszínházának részvételével szervezik meg január 26. és 29. között Grazban az Emergency Entrance nevű színházi fesztivált, amelyen a kolozsvári társulat is bemutatja a Lakatos Róbert rendezte Drakulatúra – avagy a Brand Stroker projekt című előadását.

A Schauspielhaus Graz szervezte fesztiválon 6 ország 9 színművet mutat be. A prágai, athéni, Tel Aviv-i Nemzeti Színházak, valamint a palermói és grazi városi színház, illetve a Kolozsvári Állami Magyar Színház együttműködésének témája: Európa mint "vészbejárat". Színház- és moziigazgatók, profi és amatőr színészek, zenészek és videóművészek hónapokat töltöttek el az országukat érintő migráció aktuális kérdéseinek kutatásával. A művészek kelet-európai és afrikai menekültekkel, nemzeti kisebbségek képviselőivel, hivatalos iratokkal nem rendelkező fiatal és idős nőkkel és férfiakkal dolgoztak együtt. A Görög Nemzeti Színház, a Palermói Garibaldi Színház, az Izraeli Habima Nemzeti Színház, a Prágai Nemzeti Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Grazi Színház közös projektje az EU 2007 és 2013 közötti Kulturális Programjának támogatásával, az Európai Színházi Unióval közreműködésben jött létre.

A kutatás, mely a próbafolyamat részét képezte, jelenkori emberi tragédiákat tárt fel és az ismeretlen jelent vizsgálta. A feltárt anyagból hat színmű született, melyek tartalmukban és esztétikájukban nagyon különbözőek: kísérletiek, viccesek, meghatóak, groteszkek vagy csendesek. A következő lépésként két-három csoport többnapos műhelymunkára gyűlt össze Kolozsváron, Prágában és Grazban. Összegyűjtötték és megvitatták kutatásaik eredményét, de mindenekfölött kiválasztották közös improvizációjuk anyagát. Pár nap alatt új jeleneteket dolgoztak ki, melyeknek a Következő szint #1, #2, #3 nevet adták, és amelyeket a fesztiválon is bemutatnak. A fesztiválon az előadások mellett egy szakmai beszélgetést is szerveznek színházigazgatók, színházi szakemberek, valamint közgazdászok résztvételével. A SCHAUSPIEL AKTIV! csapat szervezésében a fesztivál ideje alatt nemzetközi műhelymunkát is tartanak, melynek címe: "Hit the Road - don't you come back no more, no more ... !"

Lakatos Róbert rendező Felméri Cecíliával közösen írt szövegkönyve: a Drakulatúra - avagy A Brand Stroker projekt dokumentumszínházi előadásként a művészek és a középosztálybeliek kiszolgáltatottságáról beszél a politikai és üzleti korrupcióval szemben. Az előadás dokumentarista jellegű, hiszen a szereplőket létező személyek ihlették, akik a videóbejátszásokban is megjelennek.

"Véleményem szerint a Drakulatúra a Vészbejárat (Emergency Entrance) nevű projekt célkitűzéseivel összhangban elérte művészi célját. Az előadás rövid, dinamikus, helyi sajátosságokkal bír, de mégsem provinciális, nyitott a különféle recepciókra, továbbá rendelkezik egy dokumentarista dimenzióval, amellyel a társadalmi érzékenységű, rendkívül időszerű színházi trendhez kapcsolódik"- írta Claudiu Groza a Tribunában a kolozsvári előadás bemutatója után.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Kurtág György beszédével avatták fel a Ligeti György utcát

A BMC mellett található, hajdani Imre utca vette fel Ligeti György nevét az évforduló alkalmából. Az avatóünnepségen jelen volt a zeneszerző özvegye, Ligeti Vera, valamint fia, Lukas Ligeti.
Vizuál

Magyar siker Cannes-ban – mutatjuk a fesztivál legnagyobb nyerteseit

A világ legrangosabb fesztiváljának fődíját Justine Triet francia rendező kapta, aki filmjében a független nőket érintő társadalmi előítéleteket vizsgálja. Buda Flóra Anna 27 című animációs filmjét a legjobb rövidfilmnek választották.
Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kapunyitási pániktól jogvédelmen át a „píszíségig” – jön a harmadik FREESZEMLE

Több mint ötven programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, közéleti vitákkal és Csányi Vilmos előadásával érkezik a Freeszfe Egyesület fesztiválja június 1. és 4. között.
Színház hír

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.
Színház gyász

Elhunyt Szegedi Erika színművész

A Jászai Mari-díjas magyar színművészt, érdemes és kiváló művészt életének 82. évében érte a halál május 26-án hajnalban – adta hírül egykori színháza, a Vígszínház.
Színház magazin

A színész, akinek védjeggyé vált a vezetékneve – Gálvölgyi János 75 éves

„Az nem lehet, hogy bemegyek ma este, és nem leszek jó” – mondta egy interjúban Gálvölgyi János. Mert a név kötelez, és Gálvölgyi János nem véletlenül lett „a Gálvölgyi”. A színművész május 26-án ünnepli hetvenötödik születésnapját. 
Színház ajánló

Ha nyár, akkor irány a Városmajor! – színes kínálattal várják az érdeklődőket

Hatvan programmal, egyebek közt zenés és prózai előadásokkal, operettel, táncprodukciókkal, látványos gyerek- és felnőtt koncertekkel, tematikus sétákkal várják az érdeklődőket.