Színház

Kolozsvári siker Dél-Koreában

2011.06.07. 12:30
Ajánlom
A Pécsi Országos Színházi Találkozón a Leonce és Lénával versenyző Kolozsvári Állami Magyar Színház Shakespeare-előadással járt Ázsiában. A Büchner-darabhoz hasonlóan Tompa Gábor rendezte III. Richárdot két városban játszották.

A május 28-án a szöuli LG Arts Centerben megtartott előadással véget ért a Kolozsvári Magyar Színház társulatának koreai turnéja. A két helyszínen, Daejeonban és Szöulban öt alkalommal játszott III. Richárd című előadást mintegy 4500 néző tekintette meg. Minden este színpadra szólították Tompa Gábort, az előadás rendezőjét és Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervezőt. "Úgy érezzük mindannyian, hogy a III. Richárd előadása itt teljesedhetett ki igazán, és hogy a magyar nyelven megszólaló Shakespeare-előadás minden apró részletét, rezzenését, szándékát, humorát itt értette meg teljesen az 5 előadás közönsége" - írja Tompa Gábor az előadás után írt levelében.

A kolozsvári produkció olyan alkotók előadásaival került egy sorba, mint Pina Bausch, Peter Brook, Akhram Khan, Declan Donnellan, Oskaras Korsunovas, Kama Ginkas, Thomas Ostermeier, Heiner Goebbels, Robert Lepage, Yukio Ninagawa, Lev Dogyin, Merce Cunningham, Peter Zadek, és a III. Richárd fotója- az LG Arts Center hagyományainak megfelelően - fölkerült a központ falára, Peter Brook és Heiner Goebbels előadásai közé. A turné sikerének köszönhető, hogy a 2013-ban fennállása tízéves évfordulóját ünnneplő daejeoni Culture & Arts Center meghívta a kolozsvári Három nővér című előadást, valamint Tompa Gábort egy, a jövőben meghatározandó Csehov-előadás színpadra állítására koreai színészekkel. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Színház kritika

Törőcsik Mari ott sem volt, mégis főszereplő lett a Sztalker előadásában

Nem gyerekjáték, hanem igazi férfimunka volt az ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós vezette Sztalker Csoport bemutatkozó előadása, a Míg fekszem kiterítve, amely az Ördögkatlan fesztiválon debütált.
Színház ian mckellen

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia a Lear király egyik előadását Ian McKellennek a londoni West Enden, de a színész megkérte a közönséget, hogy hallgassák meg pályafutása legemlékezetesebb történeteit.