Színház

Koltay Gábor a József Attila megbízott ügyvezetője

2011.03.17. 03:17
Ajánlom
Koltay Gábor rendező lesz április 1-től a budapesti József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatója.

Csomós Miklós a társulat előtt tartott beszámolójában azt mondta, a főváros nem akarta megszüntetni a József Attila Színházat. Színházi célú hasznosítási pályázatban gondolkodtak, ezt a tervet azonban elvetették. A főváros áprilisban igazgatói pályázatot ír ki, addig a színház élére Méhes László helyett megbízott ügyvezetőként Koltay Gábor filmrendező kerül, a főváros pedig még áprilisban igazgatói pályázatot ír ki.

A főpolgármester-helyettes ismertette a társulattal a Fővárosi Önkormányzat által megrendelt, a színház működését 2004-től 2010 júliusáig áttekintő revizori jelentés megállapításait is. A vizsgálatból kiderült, hogy a színháznak nem volt belső ellenőre, 2004 óta nem készült részletes leltár, folyamatosan halmozódtak az adótartozások, és hiányosságok voltak a felügyelő bizottság, illetve a könyvvizsgáló munkájában is. Sikkasztás gyanúja azonban nem merült fel, ám számviteli fegyelem megsértése gyanújával feljelentés született.

Méhes László elmondta, hogy az átadás-átvételt részletesen előkészítette. Ugyanakkor emlékeztetett arra, amit már az elmúlt hetekben többször is elmondott: a tavaly nyári 270 milliós forintos adósságállományt a 30 százalékkal nagyobb nézőszámnak és bevételnek köszönhetően idén márciusra sikerült 80 millióra csökkenteni.

Koltay Gábor köszönetet mondott a városvezetésnek, amiért a társulat fennmaradhat és folytathatja munkáját. A programjából nem közölt részleteket, de azt kijelentette, hogy indulni fog az igazgatói pályázaton.

A társulat jövő évi munkaszerződése egyelőre függőben van. A megbízott ügyvezető meghosszabbíthatja azokat, de a főváros szeretné, ha ez már az új igazgató dolga lenne: igyekeznek minél hamarabb kiírni és lebonyolítani a pályázatot. Csomós Miklós szerint a színház jövő évi önkormányzati támogatása a leendő nyertes pályázó programjától is függ.

Derzsi György, a József Attila Színház korábbi könyvvizsgálója a társulati ülés végén visszautasította a munkáját ért kritikát, hozzátéve: a teátrum tavaly nyári hiánya nem 270, hanem 210 millió forint volt, és ezért elsősorban a rossz finanszírozási helyzet okolható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.