Színház

Költők, dalnokok egymás ellen

2017.06.16. 14:08
Ajánlom
Persze nem a pofonok, hanem a rímek és a dallamok fognak repkedni a Madách Színház Szerelmünk, Shakespeare fesztiválján június 18-án tartandó Költő- és dalversenyen, ahol olyan nagyágyúk csapnak össze, mint például Szabó T. Anna és Nádasdy Ádám.

Jordán Tamás egykor a Merlin Színházban is szervezett Dalnokversenyeket, így örömmel vállalta, hogy ezúttal a magukat Shakespeare szonettjei nyomán összemérő költők, műfordítók versengését vezényelje le. A már említett két nyelvvirtuóz ellen a Kossuth-díjas Várady Szabolcs lép még a szorítóba.

Koltoverseny 2 Kocsak Jordan Nadasdy

Koltoverseny 2 Kocsak Jordan Nadasdy (Fotó/Forrás: szerelmünk shakespeare fesztivál)

Köztudott, hogy Nádasdy már egy tucat Shakespeare-darabot lefordított, Várady is találkozott már az avoni hattyú műveivel számtalan drámafordítása során (lásd A tél meséjét), Szabó T. Anna pedig egyebek mellett a Szerelmes Shakespeare szövegkönyvének, a Téli regének és az angol Bárd szonettjeinek magyarra való átültetésével edzett az eseményre.

De a Shakespeare-ben való jártasság egyáltalán nem biztos, hogy előnyt jelent majd, hiszen a játék ennél sokkal izgalmasabb. Az est során ugyanis először levetítenek három részletet egy ismert Shakespeare-filmfeldolgozásból, majd Jordán megszavaztatja a közönséggel, hogy a versenyzők melyik jelenet alapján írjanak szonettet.

Amíg a költők elvonulnak verset írni, Jordán Spiró György drámaíróval beszélget az angol Bárdról és koráról. Ezután Szabó T., Nádasdy és Várady előadják az elkészült műveket, majd a szervezők sorsolás útján döntik el, melyik zeneszerző melyik friss szonett alapján komponáljon dalt. Mivel a zenészek között is olyan neveket találunk, mint Döme Zsolt, a Sohase mondd című örökzöld sláger zeneszerzője, Kocsák Tibor, a Madách Színház zenei vezetője és karmestere, illetve a színészként is ismert Szemenyei János, máris izgalom tölthet el minket arra gondolva, miféle zenei-irodalmi élvezetben lehet majd részünk.

A közönség persze a dalok megszületése során sem fog unatkozni, hiszen ez idő alatt Jordán Tamás Szabó T. Annát kérdezgeti majd Shakespeare szonettjeiről, a fordítás szépségeiről és nehézségeiről. Ezt követően állnak a zeneszerzők a dalokkal a közönség elé, és – Kocsák Tibor szavait idézve – mint korabeli trubadúrok, elzengik azokat.

A Madách Színházban július 16-ig zajló Szerelmünk, Shakespeare fesztiválon a legtöbb programtól eltérően a Szonettek, amiket Shakespeare nem írt meg, élőben megzenésítve című költő- és dalversenyt csak egyetlen alkalommal tartják meg, így kizárólag június 18-án, vasárnap este fél 8-kor van esélyünk részt venni rajta.

Korábbi cikkeink

További részletekért kattintson ide.

Nádasdy Ádám mesélt már a Shakespeare fordítások nehézségeiről és beszélgetett a Bárdhoz fűződő  viszonyáról. Szabó T. Annával készült interjúnkat pedig itt találják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Könyv

Líra Könyvhét a karanténban

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad. Ezért tartják fontosnak a Líránál, hogy a könyvek ünnepe ne maradjon el teljesen, így május 26–29. között egy rendhagyó online Líra Könyvhét keretében hozzák el mindenki otthonába a legújabb olvasnivalókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Művészek saját otthonában játszódnak a Madách Színház online bemutatói

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, valamint Kovács Lotti és Szemenyei János szereplésével tart élő bemutatósorozatot a Madách Színház az interneten.
Színház hír

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Színház hír

Nyolc új taggal bővült a Halhatatlanok Társulata

Négy év kihagyás után választottak új tagokat a Halhatatlanok Társulatába. A szakmai kuratórium ajánlása után végül a közönség szavazata döntött.
Színház hír

Színes gálaműsorral mutatja meg magát a szakmai összefogás a Városmajorban

Két hét leforgása alatt több mint 200 pályázat érkezett a Városmajori Szabadtéri Színpad által meghirdetett Összefogás Gála augusztus 16-i nyitóeseményére.
Színház magazin

Egy imádni való színésznő: Pécsi Ildikó 80 éves

Megannyi kiváló alakítással lopta be magát szívünkbe Pécsi Ildikó, aki egyeseknek Az aranyember Noémijeként volt emlékezetes, mások Csámpás Roziként idézik fel könnyedén az Indul a bakterházból. A Kossuth-díjas színésznő május 21-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.