Színház

Költők, dalnokok egymás ellen

2017.06.16. 14:08
Ajánlom
Persze nem a pofonok, hanem a rímek és a dallamok fognak repkedni a Madách Színház Szerelmünk, Shakespeare fesztiválján június 18-án tartandó Költő- és dalversenyen, ahol olyan nagyágyúk csapnak össze, mint például Szabó T. Anna és Nádasdy Ádám.

Jordán Tamás egykor a Merlin Színházban is szervezett Dalnokversenyeket, így örömmel vállalta, hogy ezúttal a magukat Shakespeare szonettjei nyomán összemérő költők, műfordítók versengését vezényelje le. A már említett két nyelvvirtuóz ellen a Kossuth-díjas Várady Szabolcs lép még a szorítóba.

Koltoverseny 2 Kocsak Jordan Nadasdy

Koltoverseny 2 Kocsak Jordan Nadasdy (Fotó/Forrás: szerelmünk shakespeare fesztivál)

Köztudott, hogy Nádasdy már egy tucat Shakespeare-darabot lefordított, Várady is találkozott már az avoni hattyú műveivel számtalan drámafordítása során (lásd A tél meséjét), Szabó T. Anna pedig egyebek mellett a Szerelmes Shakespeare szövegkönyvének, a Téli regének és az angol Bárd szonettjeinek magyarra való átültetésével edzett az eseményre.

De a Shakespeare-ben való jártasság egyáltalán nem biztos, hogy előnyt jelent majd, hiszen a játék ennél sokkal izgalmasabb. Az est során ugyanis először levetítenek három részletet egy ismert Shakespeare-filmfeldolgozásból, majd Jordán megszavaztatja a közönséggel, hogy a versenyzők melyik jelenet alapján írjanak szonettet.

Amíg a költők elvonulnak verset írni, Jordán Spiró György drámaíróval beszélget az angol Bárdról és koráról. Ezután Szabó T., Nádasdy és Várady előadják az elkészült műveket, majd a szervezők sorsolás útján döntik el, melyik zeneszerző melyik friss szonett alapján komponáljon dalt. Mivel a zenészek között is olyan neveket találunk, mint Döme Zsolt, a Sohase mondd című örökzöld sláger zeneszerzője, Kocsák Tibor, a Madách Színház zenei vezetője és karmestere, illetve a színészként is ismert Szemenyei János, máris izgalom tölthet el minket arra gondolva, miféle zenei-irodalmi élvezetben lehet majd részünk.

A közönség persze a dalok megszületése során sem fog unatkozni, hiszen ez idő alatt Jordán Tamás Szabó T. Annát kérdezgeti majd Shakespeare szonettjeiről, a fordítás szépségeiről és nehézségeiről. Ezt követően állnak a zeneszerzők a dalokkal a közönség elé, és – Kocsák Tibor szavait idézve – mint korabeli trubadúrok, elzengik azokat.

A Madách Színházban július 16-ig zajló Szerelmünk, Shakespeare fesztiválon a legtöbb programtól eltérően a Szonettek, amiket Shakespeare nem írt meg, élőben megzenésítve című költő- és dalversenyt csak egyetlen alkalommal tartják meg, így kizárólag június 18-án, vasárnap este fél 8-kor van esélyünk részt venni rajta.

Korábbi cikkeink

További részletekért kattintson ide.

Nádasdy Ádám mesélt már a Shakespeare fordítások nehézségeiről és beszélgetett a Bárdhoz fűződő  viszonyáról. Szabó T. Annával készült interjúnkat pedig itt találják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház premier

Nyakunkon a hurok – Hazai ősbemutatóra készül az Orlai Produkciós Iroda

Bagossy László az Orlai Produkciós Iroda színészeivel állítja színpadra Kerékgyártó István szövegét, amely a szerző Puzzle című darabjából és a Hurok című regényből állt össze. A bemutatót február 23-án tartják a Jurányi Házban.
Színház

Most már ilyen is van: férfi spicc-cipő

A nemi egyenlőség kérdése a balettet is utolérte: egyre több férfi vágyik új magasságokba, néhányan már spicc-re is felmerészkednek.
Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.
Színház videó

Mi ezen a sírnivaló? – Platonov a Kamrában (VIDEÓ)

Javában tartanak a Katona József Színház új Csehov-bemutatójának a próbái Székely Kriszta rendezésében. Bepillanthattunk a munkába.