Színház

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

2024.05.24. 16:55
Ajánlom
A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.

A május 23-án tartott évadbejelentő sajtótájékoztatón Ilja Bocsarnikovsz orosz-lett rendező, a Karinthy Színház művészeti vezetője elmondta, hogy június 4. és 5. között szervezik meg a Nemzetközi Történetmesélő Fesztivált Berecz András mesemondó fővédnökségével. Idén három ír történetmesélő, Colin Urwin, Jack Lynch és Joe Brennan angol nyelvű előadásait magyar nyelvre tolmácsolva hallgathatják meg a nézők június 4-én, este pedig közönségtalálkozóra várják az érdeklődőket. Június 5-én kerekasztal-beszélgetéssel zárják a programot. Mindkét eseményt Berecz András moderálja.

A művészeti vezető elmondta, hogy június 8-án megrendezik az első Karinthy New Wave Festivalt is, amellyel céljuk, hogy

párbeszédet kezdeményezzenek a külföldi és a magyar színházi alkotók között.

A programon három külföldi rendező, Marfa Gorvits, Enrico Bonavera és Ilja Bocsarnikovsz három különböző színházi műfajt képvisel majd, és magyar színészekből álló csoportokkal fognak együtt dolgozni hat napon keresztül. A hetedik napon, június 8-án este minden csoport bemutatja saját, húsz perces előadásában Luigi Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című drámáját. A darab fő témája a színház és a való élet átjárhatósága. A bemutató után egy kerekasztal-beszélgetésre is várják a nézőket.

DSC_1615-163602.jpg

Olt Tamás és Mikó István a Karinthy Színház évadbejelentő sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Forgács Bea / Karinthy Színház)

„A Karinthy ars poeticája szerint az új évadban is legalább annyira helye van a friss és lendületes, érvényes színházi nyelvet képviselő előadásoknak, mint a hagyományos színdaraboknak” – hangsúlyozta Olt Tamás. A színház igazgatója a következő évadról szólva kiemelte, hogy szeptembertől Vándor Éva színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja is csatlakozik a társulathoz, valamint vendégművészként fellép majd a színházban Nagy-Kálózy Eszter, Makranczi Zalán, Mészáros András, Mikó István, Széles Tamás, Trokán Péter, valamint Dallos Bogi és Puskás Péter is.

A hagyományokhoz híven, Karinthy Márton alapító igazgató születésnapján, szeptember 1-jén tartják az évad első bemutatóját,

amely Florian Zeller francia drámaíró, dramaturg, forgatókönyvíró Az anya című drámája lesz. A darab a Karinthy Színház és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata koprodukciójában készült el. A két szereposztásban Bokor Barna színművész személye azonos, ő Marosvásárhelyen és Budapesten egyaránt játszani fog, hozzá csatlakozik a Karinthy Színházban Nagy-Kálózy Eszter, Kovács Vecei Fanni és Karácsony Gergely színész is. Az előadás magyar nyelvű bemutatóját május 3-án a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban tartották. A darab egy, a fiát felnőni és elengedni képtelen anya történetét meséli el – mondta el Nagy-Kálózy Eszter.

DSC_2076-163600.jpg

Dallos Bogi és Puskás Péter a Karinthy Színház évadbejelentő sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Forgács Bea / Karinthy Színház)

Az évad következő bemutatója Jason Robert Brown The Last Five Years – Az elmúlt öt év című romantikus musicalje lesz. Az előadást Dallos Bogi és Puskás Péter főszereplésével állítja színpadra Mihail Rahlin rendező, Grósz Zsuzsanna zenei vezetésével, élő zenekarral. A darab egy házasság utolsó öt évéről szól azzal a csavarral, hogy a feleség a házasságuk végétől indítja a történet elbeszélését, míg a férj a kapcsolatuk kezdetétől halad időrendben, a történet pedig valahol félúton találkozik – mondta el Dallos Bogi.

Október 31-én, halloween éjszakáján mutatják be a Kísértetház (The Enfield Haunting) című horrort Alekszej Zolotovickij rendezésében. A londoni West End színpadán idén januárban bemutatott előadás főbb szerepeiben Balázs Andrea, Lux Ádám, Mohácsi Norbert, Dobra Mara és Kovács Vecei Fanni lépnek színpadra.

DSC_1863-163601.jpg

Trokán Péter beszél a Karinthy Színház évadbejelentő sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Forgács Bea / Karinthy Színház)

Jövő év tavaszán lesz látható Csehov Sirály című színműve Olt Tamás rendezésében. Az igazgató kiemelte, hogy a darabban Vándor Éva, Mikó István, Széles Tamás és Trokán Péter mellé csatlakoznak a Karinthy Színház társulatának alapító tagjai, köztük Balázs Andrea, Kovács Vecei Fanni, Mikecz Estilla, Karácsony Gergely, Mohácsi Norbert és Németh Gábor.

Ilja Bocsarnikovsz művészeti vezető rendezésében az évad utolsó bemutatójaként Jevgenyij Griskovec kortárs orosz író és színész Az ostrom című komédiája kerül színpadra Makranczi Zalán, Mészáros András, Mohácsi Norbert, Karácsony Gergely és Kovács Vecei Fanni szereplésével.

A Karinthy Stúdióban Karácsony Gergely monodrámáját tűzik műsorra 152 lépés Auschwitz felé címmel, Nagy Márk rendezésében.

Fejléckép: Olt Tamás beszél a Karinthy Színház évadbejelentő sajtótájékoztatóján (fotó/forrás: Forgács Bea / Karinthy Színház)

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Kapcsolódó

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Plusz

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.
Színház interjú

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház hír

Előadás közben szenvedett balesetet Ian McKellen

A brit színészt kórházba kellett szállítani, miután leesett a színpadról egy előadáson a londoni West Enden. A 85 éves művész már jól van, orvosai szerint hamarosan teljesen rendbe jön.