Színház

Komolyzene nincs? – provokatív kampányt indított a Danubia Zenekar

2023.09.01. 14:40
Ajánlom
Hagyományos évadbejelentő helyett figyelemfelkeltő és provokatív plakátokkal harangozza be az őszi szezon koncertjeit a Danubia Zenekar. A „Komolyzene nincs, csak zene van” szlogennel futó kampány a fellépő művészek portréin keresztül nemcsak a zenekar repertoárjának sokszínűségét mutatja be, de egyben arra is rámutat, hogy érdemes műfajtól függetlenül többféle koncertre járni, különböző stílusú zenéket hallgatni vagy egyszerűen csak elmerülni a zenében.

Talán meglepő, de a komolyzene szót mi magyarok alkottuk meg, ez a kifejezés sem a németben, sem az angolban nem létezik – emelete ki a Danubia Zenekar közleménye. Hozzátették, más kultúrákban Brahms, Mozart műveit – és sorolhatnánk még hosszasan a szerzőket – klasszikus zenének nevezik, ami talán azért jobb megközelítés, mert klasszikusnak azt az alkotást nevezzük, ami kiállta az idők próbáját.

Ilyen értelemben klasszikus minden olyan zenemű, ami nemcsak egy nyáron át sláger, hanem évek, évtizedek, sőt századok múlva is hat, az emberek hallgatják, előadók játszák, feldolgozzák, átdolgozzák.

A Danubia Zenekar már az elmúlt években is „kicsit másképp” állt a zenéhez. Mint írták, az együttes nem fél átlépni a műfaji határokat, formabontó előadásokat létrehozni, vagy éppen olyan művészekkel együtt zenélni, akik elsőre szokatlannak tűnnek a klasszikus zenei színpadokon. Nem véletlenül tekintik hazánk egyik legújítóbb zenei együttesének a Danubia Zenekart, és ezt a karaktert a szeptemberben induló 30. évad alkotásaival és előadóval tovább szeretnék erősíteni.  

„Mi »komolyzenészek« azért tanultunk húsz évig egy hangszeren, gyakorolunk hatéves korunk óta naponta, böngésztünk nyarakon át zeneszerző-életrajzokat és Kodály-bicíniumokat focizás helyett, mert felfedeztük, hogy a legjobb zenék azok, amik kiállták az idő próbáját.

A klasszikus zene tehát nem műfaji, hanem minőségi meghatározás.

Kiesett belőle sok milliónyi kérészéletű »komolyzenemű«, viszont beletartozik néhány Beatles-szám, Frank Zappa vagy éppen Chick Corea néhány koncertje, és a sor hosszan folytatható” – idézte a közlemény Hámori Mátét. Az együttes művészeti vezetője kitért rá, az idei szezonban természetesen repertoáron lesz Dohnányi, Liszt és Beethoven, de több ősbemutatóra is készülnek, valamint népzenére, cigányzenére és popzenére is számíthat a közönség.

Komolyzenenincs_Danubia_Hamori-143647.jpg

Hámori Máté a Danubia Zenekar Komolyzene nincs, csak zene van elnevezésű kampányplakátján (Fotó/Forrás: Danubia Zenekar)

„Ráadásul olyan előadókkal muzsikálunk majd együtt, mint Balog József zongoraművész, ifj Sárközy Lajos prímás, Zsédenyi Adrienn (Zséda) énekes, Lackfi János költő, Janklovics Péter humorista. Közülük néhányan helyet kaptak az őszi plakátkampányunk kreatívjain is, hiszen mindannyian azt vallják, amit mi is: komolyzene nincs, csak zene van” – hangsúlyozta Hámori Máté.

A zenekar zenéhez való, műfaji határokon átívelő hozzáállását most nemcsak a koncertre járó közönség ismerheti meg, hanem Budapest lakói is, hiszen

a provokatív üzenetet hordozó plakátokkal azokhoz is szeretnének eljutni, akik jelenleg még idegenkednek és esetleg félnek a klasszikus zenekarok koncertjeitől,

mert még nem tapasztalták meg, hogy „csak zene van”.  A fekete-fehér művészportrékkal és – rajta a remélhetőleg társadalmi párbeszédet elindító – szlogennel a főváros számos pontján találkozhatnak a járókelők az ősz folyamán óriásplakátokon, metróplakátokon és citylightokon.

További információk a Danubia Zenekar Facebook-oldalán.

Fejléckép: Danubia Zenekar (Fotó/Forrás: Posztós János / Danubia Zenekar)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.
Színház interjú

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.