Színház

Koncert formájában mutatják be Az ajtót az Örkényben

2022.02.21. 12:25
Ajánlom
Hosszú kihagyás után, február 20-án ismét Olvasópróba-demót tartott az Örkény Színház: ezúttal a március 25-én bemutatandó Az ajtó – Szeredás Emerenc-emlékkoncert című előadás próbafolyamatába nyerhettek betekintést az érdeklődők.

Az esemény első felszólalója, Ari-Nagy Barbara dramaturg a koronavírus miatt szokatlanul hosszúra nyúlt próbafolyamatról beszélt, amelynek eredményeképpen sokat alakult a szöveg és a koncepció egyaránt. Gáspár Ildikó rendező elárulta: a kényszerű leállás alatt kristályosodott ki, hogy az előadás egy koncert formáját kell magára öltse.

Ennek látványvilágát két nagyon erős szimbólum határozza meg: egyrészt a Colosseum, amelyben Antal Csaba Szabó Magda mitológia iránti érdeklődését öntötte formába, másrészt a repülő csészealj, amely Emerenc alakjának idegenségére utal. Szabados Luca jelmezei ez utóbbira játszanak rá, ennek kiindulópontját a hatvanas-hetvenes évek úgynevezett space age divatirányzata jelentette. A díszlet- és jelmeztervek mellett, az érdeklődők ízelítőt kaptak a Matisz Flóra által szerzett zenei anyagokból is, amelyeket a társulat az előadás során élő zenei kísérettel ad majd elő, Horkay Barnabás koreográfiáival. A beszélgetést Hudáky Rita, az ÖrkényKÖZ színházpedagógusa vezette.

Az ajtó – Szeredás Emerenc-emlékkoncert című előadás nyílt próbájára március 7-én, 19 órától kerül sor.

Az előadás bemutatóját március 25-én, 19 órától tűzi műsorára az Örkény Színház. További előadások: március 26., 19:00, április 1., 19:00, április 10., 19:00, április 19., 19:00. Az előadásra jegyek a színház jegypénztárában, illetve online, az orkeny.jegy.hu oldalon kaphatók.

Fejléckép: Az ajtó – Szeredás Emerenc-emlékkoncert című előadás olvasópróbája (forrás: Örkény Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Klasszikus

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Zenés színház

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Plusz

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Vizuál

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.
Színház interjú

„Nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan ember, akiben nincs valamiféle előítélet” – interjú Kálid Artúrral

Május 15-én újra látható a RaM Színházban a Veres 1 Színház Miss Daisy sofőrje című produkciója. A sofőrt alakító Kálid Artúrral előítéletekről, a színház feladatáról és hatásáról beszélgettünk az előadás kapcsán.
Színház kritika

Hamlet hátsója

Mit kezd a 21. század embere Shakespeare legnépszerűbb és talán legtöbbet játszott királydrámájával, a Hamlettel? Tud-e ez a többszörös áthallásokkal tarkított, az emberi gyarlóságot a maga valóságában megmutató mű a mai színháznéző számára is befogadhatóvá, mi több, érdekessé válni? Tompa Gábor kísérletet tesz rá, hogy megszólítsa a mostani fiatal nézőgenerációt, modern köntösbe bújtatva a helsingőri történetet.