Színház

Koncert formájában mutatják be Az ajtót az Örkényben

2022.02.21. 12:25
Ajánlom
Hosszú kihagyás után, február 20-án ismét Olvasópróba-demót tartott az Örkény Színház: ezúttal a március 25-én bemutatandó Az ajtó – Szeredás Emerenc-emlékkoncert című előadás próbafolyamatába nyerhettek betekintést az érdeklődők.

Az esemény első felszólalója, Ari-Nagy Barbara dramaturg a koronavírus miatt szokatlanul hosszúra nyúlt próbafolyamatról beszélt, amelynek eredményeképpen sokat alakult a szöveg és a koncepció egyaránt. Gáspár Ildikó rendező elárulta: a kényszerű leállás alatt kristályosodott ki, hogy az előadás egy koncert formáját kell magára öltse.

Ennek látványvilágát két nagyon erős szimbólum határozza meg: egyrészt a Colosseum, amelyben Antal Csaba Szabó Magda mitológia iránti érdeklődését öntötte formába, másrészt a repülő csészealj, amely Emerenc alakjának idegenségére utal. Szabados Luca jelmezei ez utóbbira játszanak rá, ennek kiindulópontját a hatvanas-hetvenes évek úgynevezett space age divatirányzata jelentette. A díszlet- és jelmeztervek mellett, az érdeklődők ízelítőt kaptak a Matisz Flóra által szerzett zenei anyagokból is, amelyeket a társulat az előadás során élő zenei kísérettel ad majd elő, Horkay Barnabás koreográfiáival. A beszélgetést Hudáky Rita, az ÖrkényKÖZ színházpedagógusa vezette.

Az ajtó – Szeredás Emerenc-emlékkoncert című előadás nyílt próbájára március 7-én, 19 órától kerül sor.

Az előadás bemutatóját március 25-én, 19 órától tűzi műsorára az Örkény Színház. További előadások: március 26., 19:00, április 1., 19:00, április 10., 19:00, április 19., 19:00. Az előadásra jegyek a színház jegypénztárában, illetve online, az orkeny.jegy.hu oldalon kaphatók.

Fejléckép: Az ajtó – Szeredás Emerenc-emlékkoncert című előadás olvasópróbája (forrás: Örkény Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.