Színház

Konferenciát szerveznek Radnai Annamária emlékére

2021.10.08. 10:50
Ajánlom
Emlékkonferenciát szervez október 15-16-án a Színházi Dramaturgok Céhe A dramaturgia és a dramaturg változó helyzete a 21. században címmel, melynek középpontjában a dramaturgok munkája áll. Az eseménnyel a 2019-ben elhunyt Radnai Annamária emléke előtt is tisztelegnek.

A konferencia nemcsak a szűk szakma számára nyitott, A szervezők – Orbán Eszter, Szokolai Brigitta, Blastik Noémi, Cseicsner Otília és Török Tamara – a színház iránt érdeklődő nézőket is várják.

Az előadások azt hivatottak bemutatni, hogy mit csinál egy dramaturg, mi történik, mielőtt a szöveg elhangzik az első olvasópróbán, valamint hogyan változik a mű a próbafolyamat alatt. Mindemellett az előadók összefüggést keresnek a színház műsora és arculata és a dramaturgok munkája között is, így világítva rá erre a sokrétű munkára.

Az előadások nyomán nemcsak egy általános kép rajzolódik ki a dramaturgmunkáról: külön figyelmet kapnak a független társulatokkal és a kőszínházban dolgozó alkotók, emellett a felszólalók kitekintenek a nemzetközi szakma irányába is.

A kétnapos konferencián 19 előadás hangzik a színháztörténet és a gyakorlati dramaturgia területéről, az egyes szekciók eredményeit pedig kerekasztal-beszélgetéseken tárgyalják meg a résztvevők. Az előadók saját tapasztalataikon keresztül foglalkoznak olyan kérdésekkel, mint a határátlépések, a klasszikus dramaturgi szerep változása, de ismertetik a Lábnyommentes Dramaturgia alapvetéseit is.

Programok:

2021. október 15. péntek

10:00 Köszöntő
10:05 – 10:30 Radnóti Zsuzsa (dramaturg): A klasszikus dramaturgi szerep változása
10:30 – 10:50 Szabó-Székely Ármin (Katona József Színház, Örkény Színház, Hodworks): A dramaturg mint határátlépő
10:50 – 11:10 Boros Kinga (Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem): Mit csinál a teatrológus?
11:30 – 11:50 Trencsényi Katalin (dramaturg, London): A Lábnyommentes Dramaturgia hét alapvetése
11:50 – 12:10 Török Tamara (ELTE-BTK Olasz Tanszék; Katona József Színház): Az európai dramaturgok szerepe a kortárs drámák színpadra juttatásában
12:10 – 12:30 Kovács Dominik és Kovács Viktor (ELTE-BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola): Alkotói tapasztalatok a Kortárs Dráma Nyílt Fórumának két évadában
12:30 – 13:00 Beszélgetés az elhangzottakról (moderátor: Orbán Eszter)
14:00 – 14:20 Domsa Zsófia (ELTE-BTK Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszéke): Adaptáció-éhség (Knut Hamsun regényének színpadi adaptációi)
14:20 – 14:40 Reuss Gabriella (PPKE-BTK, Angol-Amerikai Intézet): Dramaturgiai munka (nyomai) egy 1834-es londoni súgópéldányban
14:40 – 15:00 Pikli Natália (ELTE-BTK, Anglisztika Tanszék): Shakespeare, a dramaturg és az előadásszöveg mint közös alkotómunka
15:15 – 15:35 Szabó Attila (PIM-OSZMI, Károli Gáspár Református Egyetem): Monológ vagy dialóg
15:35 – 15:55 Sirató Ildikó (Országos Széchényi Könyvtár, Magyar Táncművészeti Egyetem): Dráma, színház és dramaturgia. Művészet és tudomány / elmélet és gyakorlat.
15:55 – 16:30 Beszélgetés az elhangzottakról (moderátor: Rácz Attila)

2021. október 16. szombat

10:00 – 10:20 Sediánszky Nóra (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza; PTE Irodalomtudományi Doktori Iskola): A dramaturg autonómiája
10:20 – 10:40 Cseicsner Otília (ELTE-BTK, Angol reneszánsz és barokk doktori program): A rádiódramaturg szerkesztői szabadsága
10:40 – 11:00 Orbán Eszter (szabadúszó dramaturg; Magyar Állami Operaház): Az Opera-dramaturgia rövid története – és amit tanultam belőle
11:20 – 11:40 Rácz Attila (SZFE Doktori Iskola): A közös dramatizálás módszere a Hólyagcirkusz Társulatban
11:40 – 12:00 Bíró Bence (szabadúszó, a FreeSZFE doktorandusza): „Az a baj, hogy rossz az a regény” - A Káli holtak adaptációs munkája
12:00 – 12:30 Beszélgetés az elhangzottakról
13:30 – 13:50 Róbert Júlia (FreeSZFE, MU Színház): Mit csinál a dramaturg, ha a néző közbeszól?
13:50 – 14:10 Végh Ildikó (Katona József Színház): Színházi munka civilekkel
14:10 – 14:30 Kiss Csaba (rendező; Weöres Sándor Színház, Szombathely): Csehov-dramaturgia: a hangsúlytól a szövegalkotásig
14:30 – 15:00 Beszélgetés az elhangzottakról (moderátor: Cseicsner Otília)
15:15 – 16:45 Kerekasztal-beszélgetés (a beszélgetést vezeti: Szemere Katalin)
16:45 A konferencia zárása

A Radnai Annamária Emlékkonferenciát október 15-én és 16-án tartják a Katona József Színház előterében, a K:antinban. További információ a színház honlapján érhető el.

Fejléckép: Radnai Annamária (fotó: Horváth Judit / Katona József Színház)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Klasszikus

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Zenés színház

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Életünk képei a Jurányi Házban

Pass Andrea legújabb drámája, a Finálé egy kilencéves kisfiú, Pál Berci rejtélyes halála és egy legendás sztárpedagógus, Káldi Helga bukása köré szerveződik. A történetben képzelet és valóság széttört mozaikdarabokként keverednek össze és alakítanak ki egy alternatív igazságot a Jurányi Ház színpadán.
Színház ajánló

El Kazovszkij díszlet- és jelmeztervei az OSZMI-ban

Ismeretterjesztő sorozatot indított az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, melyben a színháztörténeti gyűjtemény egy-egy darabját mutatják be. November 5-én EL Kazovszkij színházi vonatkozású munkáit ismerhetik meg az érdeklődők.
Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.