Színház

Könnyed dallamok a József Attila Színház új évadában

2021.07.07. 09:55
Ajánlom
Hosszú hónapok kényszerpihenője után szeptemberben a József Attila Színház is megnyitja kapuit, ráadásul nem is akárhogyan: a teátrumnak tíz év után újra társulata van.

Tizenkét állandó taggal kezdi a szezont a József Attila Színház, amely az őszi indulást követően hét premiert hirdetett.

Könnyed, őszi zenés vígjátéknak ígérkezik az Egy szoknya, egy nadrág, melynek főbb szerepeit Kulcsár Viktória, Horváth Sebestyén Sándor, Ujréti László és Zöld Csaba játsszák, megidézve az egykori legendás filmet. Az előadás rendezője – a színház Örökös tagja –, Bodrogi Gyula a biztosíték arra, hogy szem nem marad szárazon.        

Fergeteges következményekkel számolhatnak a nézők a Valami bűzlik megnézésével is, ugyanis megérkezik Ben Shaggem, aki az angol reneszánsz híres és gazdag drámaírója… szeretne lenni. Ez sehogy se megy neki, ezért végső elkeseredésében átlépi a vörös vonalat: harcba száll William Shakespeare-rel.  Szente Vajk rendezését szeptember 18-án mutatja be a József Attila Színház, Auksz Évával, Kovács Gyopárral, Feke Pállal és Blazsovszky Ákossal.

A Hargitai Iván rendezte sodró és keserédes romantikus vígjátékban, a Szibériai Csárdásban Kulcsár Viktória mellett Lábodi Ádám debütál a főszerepben, felidézve Kállai István, az Operettszínház legendás dramaturgjának személyes történetét. Október 9-én kiderül, hogy hogyan is játszották az első világháború idején, az orosz hadifogságban a Csárdáskirálynőt.

IMG_91661-150618.jpg

Évadzáró a József Attila Színházban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Az évad különlegességeként, október 29-én kerül színre a Furcsa pár női változata Fehér Annával és Pikali Gerdával. A két művésznő kettőse garancia felhőtlen szórakozásra, hiszen a dráma kacagtató vígjáték nőkről, de nemcsak nőknek.

A komolyabb darabok kedvelői sem maradnak színház nélkül, november 27-én ugyanis egy elmegyógyintézet falai közé invitál a József Attila Színház. A Száll a kakukk fészkére Ken Kesey 1975-ös regénye alapján íródott és Miloŝ Forman filmje nyomán lett világhírű. Ezúttal Funtek Frigyes állítja színpadra, Randle P. McMurphyt Zöld Csaba, az Indiánt Fila Balázs, míg a Ratched nővért Fehér Anna alakítja.

2022 egy Spiró György-darabbal, Az imposztorral indul a színházban. A Major Tamás számára készített előadásban – mely bizonyos értelemben róla szól, és halála előtt nem sokkal a Katona József Színházban el is játszotta – ezúttal Benedek Miklós bújik Bogusławski bőrébe, Bagó Bertalan irányítása alatt.

Az évad az elmúlt negyed évszázad egyik legsikeresebb magyar vígjátékával zárul: Egressy Zoltán Portugálját a József Attila Színházban először rendező Lengyel Ferenc állítja színpadra, Kónya Merlin Renáta és Lábodi Ádám főszereplésével.

A gyerekekre is gondolnak az alkotók, a következő szezon új gyerekdarabja, a Quintus Konrád rendezte Ágacska 2022. január 13-tól várja a legkisebbeket.

Videóval búcsúztatta az évadot a József Attila Színház

Miközben a társulat egy videóval búcsúzik a csonka évadtól, már előre fele tekintget, 10 év után állandó társulat alakult a színház falai között, melynek tagjai: Auksz Éva, Fehér Anna, Jónás Andrea, Kovalik Ágnes, Pikali Gerda és Szabó Gabi, valamint Blazsovszky Ákos, Chajnóczki Balázs, Fila Balázs, Quintus Konrád, Zöld Csaba és Nemcsák Károly.

Az állandó csapat mellett a fiatalabb generáció is képviselteti magát a színházban, a 2021/22-es évadban hatan kezdhetik meg itt a munkát: Kónya Merlin Renáta, Kulcsár Viktória, Fekete Gábor, Horváth Sebestyén Sándor, Lábodi Ádám és Lukács Dániel.

Mellettük visszatérő játszótársak maradnak a színház Örökös tagjai, Tonhaizer Tünde és Horváth Ádám ezentúl a tánckar gördülékeny működéséért is felel, Hargitai Iván pedig rendezői feladati mellett művészeti vezetőként is jelen lesz a teátrumban.

Fejléckép forrása: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében