Színház

Könnyed dallamok a József Attila Színház új évadában

2021.07.07. 09:55
Ajánlom
Hosszú hónapok kényszerpihenője után szeptemberben a József Attila Színház is megnyitja kapuit, ráadásul nem is akárhogyan: a teátrumnak tíz év után újra társulata van.

Tizenkét állandó taggal kezdi a szezont a József Attila Színház, amely az őszi indulást követően hét premiert hirdetett.

Könnyed, őszi zenés vígjátéknak ígérkezik az Egy szoknya, egy nadrág, melynek főbb szerepeit Kulcsár Viktória, Horváth Sebestyén Sándor, Ujréti László és Zöld Csaba játsszák, megidézve az egykori legendás filmet. Az előadás rendezője – a színház Örökös tagja –, Bodrogi Gyula a biztosíték arra, hogy szem nem marad szárazon.        

Fergeteges következményekkel számolhatnak a nézők a Valami bűzlik megnézésével is, ugyanis megérkezik Ben Shaggem, aki az angol reneszánsz híres és gazdag drámaírója… szeretne lenni. Ez sehogy se megy neki, ezért végső elkeseredésében átlépi a vörös vonalat: harcba száll William Shakespeare-rel.  Szente Vajk rendezését szeptember 18-án mutatja be a József Attila Színház, Auksz Évával, Kovács Gyopárral, Feke Pállal és Blazsovszky Ákossal.

A Hargitai Iván rendezte sodró és keserédes romantikus vígjátékban, a Szibériai Csárdásban Kulcsár Viktória mellett Lábodi Ádám debütál a főszerepben, felidézve Kállai István, az Operettszínház legendás dramaturgjának személyes történetét. Október 9-én kiderül, hogy hogyan is játszották az első világháború idején, az orosz hadifogságban a Csárdáskirálynőt.

IMG_91661-150618.jpg

Évadzáró a József Attila Színházban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Az évad különlegességeként, október 29-én kerül színre a Furcsa pár női változata Fehér Annával és Pikali Gerdával. A két művésznő kettőse garancia felhőtlen szórakozásra, hiszen a dráma kacagtató vígjáték nőkről, de nemcsak nőknek.

A komolyabb darabok kedvelői sem maradnak színház nélkül, november 27-én ugyanis egy elmegyógyintézet falai közé invitál a József Attila Színház. A Száll a kakukk fészkére Ken Kesey 1975-ös regénye alapján íródott és Miloŝ Forman filmje nyomán lett világhírű. Ezúttal Funtek Frigyes állítja színpadra, Randle P. McMurphyt Zöld Csaba, az Indiánt Fila Balázs, míg a Ratched nővért Fehér Anna alakítja.

2022 egy Spiró György-darabbal, Az imposztorral indul a színházban. A Major Tamás számára készített előadásban – mely bizonyos értelemben róla szól, és halála előtt nem sokkal a Katona József Színházban el is játszotta – ezúttal Benedek Miklós bújik Bogusławski bőrébe, Bagó Bertalan irányítása alatt.

Az évad az elmúlt negyed évszázad egyik legsikeresebb magyar vígjátékával zárul: Egressy Zoltán Portugálját a József Attila Színházban először rendező Lengyel Ferenc állítja színpadra, Kónya Merlin Renáta és Lábodi Ádám főszereplésével.

A gyerekekre is gondolnak az alkotók, a következő szezon új gyerekdarabja, a Quintus Konrád rendezte Ágacska 2022. január 13-tól várja a legkisebbeket.

Videóval búcsúztatta az évadot a József Attila Színház

Miközben a társulat egy videóval búcsúzik a csonka évadtól, már előre fele tekintget, 10 év után állandó társulat alakult a színház falai között, melynek tagjai: Auksz Éva, Fehér Anna, Jónás Andrea, Kovalik Ágnes, Pikali Gerda és Szabó Gabi, valamint Blazsovszky Ákos, Chajnóczki Balázs, Fila Balázs, Quintus Konrád, Zöld Csaba és Nemcsák Károly.

Az állandó csapat mellett a fiatalabb generáció is képviselteti magát a színházban, a 2021/22-es évadban hatan kezdhetik meg itt a munkát: Kónya Merlin Renáta, Kulcsár Viktória, Fekete Gábor, Horváth Sebestyén Sándor, Lábodi Ádám és Lukács Dániel.

Mellettük visszatérő játszótársak maradnak a színház Örökös tagjai, Tonhaizer Tünde és Horváth Ádám ezentúl a tánckar gördülékeny működéséért is felel, Hargitai Iván pedig rendezői feladati mellett művészeti vezetőként is jelen lesz a teátrumban.

Fejléckép forrása: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.
Plusz

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.