Színház

Könnyed dallamok a József Attila Színház új évadában

2021.07.07. 09:55
Ajánlom
Hosszú hónapok kényszerpihenője után szeptemberben a József Attila Színház is megnyitja kapuit, ráadásul nem is akárhogyan: a teátrumnak tíz év után újra társulata van.

Tizenkét állandó taggal kezdi a szezont a József Attila Színház, amely az őszi indulást követően hét premiert hirdetett.

Könnyed, őszi zenés vígjátéknak ígérkezik az Egy szoknya, egy nadrág, melynek főbb szerepeit Kulcsár Viktória, Horváth Sebestyén Sándor, Ujréti László és Zöld Csaba játsszák, megidézve az egykori legendás filmet. Az előadás rendezője – a színház Örökös tagja –, Bodrogi Gyula a biztosíték arra, hogy szem nem marad szárazon.        

Fergeteges következményekkel számolhatnak a nézők a Valami bűzlik megnézésével is, ugyanis megérkezik Ben Shaggem, aki az angol reneszánsz híres és gazdag drámaírója… szeretne lenni. Ez sehogy se megy neki, ezért végső elkeseredésében átlépi a vörös vonalat: harcba száll William Shakespeare-rel.  Szente Vajk rendezését szeptember 18-án mutatja be a József Attila Színház, Auksz Évával, Kovács Gyopárral, Feke Pállal és Blazsovszky Ákossal.

A Hargitai Iván rendezte sodró és keserédes romantikus vígjátékban, a Szibériai Csárdásban Kulcsár Viktória mellett Lábodi Ádám debütál a főszerepben, felidézve Kállai István, az Operettszínház legendás dramaturgjának személyes történetét. Október 9-én kiderül, hogy hogyan is játszották az első világháború idején, az orosz hadifogságban a Csárdáskirálynőt.

IMG_91661-150618.jpg

Évadzáró a József Attila Színházban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Az évad különlegességeként, október 29-én kerül színre a Furcsa pár női változata Fehér Annával és Pikali Gerdával. A két művésznő kettőse garancia felhőtlen szórakozásra, hiszen a dráma kacagtató vígjáték nőkről, de nemcsak nőknek.

A komolyabb darabok kedvelői sem maradnak színház nélkül, november 27-én ugyanis egy elmegyógyintézet falai közé invitál a József Attila Színház. A Száll a kakukk fészkére Ken Kesey 1975-ös regénye alapján íródott és Miloŝ Forman filmje nyomán lett világhírű. Ezúttal Funtek Frigyes állítja színpadra, Randle P. McMurphyt Zöld Csaba, az Indiánt Fila Balázs, míg a Ratched nővért Fehér Anna alakítja.

2022 egy Spiró György-darabbal, Az imposztorral indul a színházban. A Major Tamás számára készített előadásban – mely bizonyos értelemben róla szól, és halála előtt nem sokkal a Katona József Színházban el is játszotta – ezúttal Benedek Miklós bújik Bogusławski bőrébe, Bagó Bertalan irányítása alatt.

Az évad az elmúlt negyed évszázad egyik legsikeresebb magyar vígjátékával zárul: Egressy Zoltán Portugálját a József Attila Színházban először rendező Lengyel Ferenc állítja színpadra, Kónya Merlin Renáta és Lábodi Ádám főszereplésével.

A gyerekekre is gondolnak az alkotók, a következő szezon új gyerekdarabja, a Quintus Konrád rendezte Ágacska 2022. január 13-tól várja a legkisebbeket.

Videóval búcsúztatta az évadot a József Attila Színház

Miközben a társulat egy videóval búcsúzik a csonka évadtól, már előre fele tekintget, 10 év után állandó társulat alakult a színház falai között, melynek tagjai: Auksz Éva, Fehér Anna, Jónás Andrea, Kovalik Ágnes, Pikali Gerda és Szabó Gabi, valamint Blazsovszky Ákos, Chajnóczki Balázs, Fila Balázs, Quintus Konrád, Zöld Csaba és Nemcsák Károly.

Az állandó csapat mellett a fiatalabb generáció is képviselteti magát a színházban, a 2021/22-es évadban hatan kezdhetik meg itt a munkát: Kónya Merlin Renáta, Kulcsár Viktória, Fekete Gábor, Horváth Sebestyén Sándor, Lábodi Ádám és Lukács Dániel.

Mellettük visszatérő játszótársak maradnak a színház Örökös tagjai, Tonhaizer Tünde és Horváth Ádám ezentúl a tánckar gördülékeny működéséért is felel, Hargitai Iván pedig rendezői feladati mellett művészeti vezetőként is jelen lesz a teátrumban.

Fejléckép forrása: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.