Színház

Könnyedebbre veszi a figurát a Szegedi Nemzeti Színház

2015.09.04. 14:18
Ajánlom
A korábbiaknál kettővel több, tizenhat bemutatót tart most kezdődő, 133. évadjában a Szegedi Nemzeti Színház. Az igazgató szerint a közönség "frusztrált”, nem feltétlenül a komoly darabokat várja.

Hat színmű, három balettprodukció, egy klasszikus operett, két gyermekdarab - melyek közül az egyik zenés mű - és négy opera szerepel a 2015-2016-os premierek között. Gyüdi Sándor főigazgató szerint a mai közönség frusztráltabb, így nem feltétlenül mélyen a lelkébe hatoló előadásokat vár a színháztól, inkább eltávolodni akar a mindennapok nyűgétől. Ezért jobban a könnyedebb műfajok felé fordul a színház, és ez a repertoárt is kell, hogy befolyásolja. Gyüdi Sándor hangsúlyozta, a szegedi teátrum ugyanazzal az igényességgel nyúl ezekhez a darabokhoz is, mint minden máshoz.

Az előadások sora este a Nyitány gálával kezdődik. Az első premiert pedig a magyar dráma napján, szeptember 21-én tartják, Zalán Tibor Szása i Szása című művének stúdiószínházi változatát láthatja ekkor a közönség a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Szegedi Nemzeti Színház

Szegedi Nemzeti Színház (Fotó/Forrás: Utazniszeretők.hu)

A Kisszínházban az első bemutató két egyfelvonásos lesz szeptember 25-én: a Gogol Kártyások című művéből készült Játékosok és Genet Cselédekje Bodolay Géza rendezésében. Október 2-tól láthatja a szegedi közönség Mozart A varázsfuvola című operáját Alföldi Róbert rendezésében. Ősbemutató Egressy Zoltán a válásról írt műve, a Szimpla szerda október 30-án a Kisszínházban, november végétől pedig Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka is szerepel a műsoron Kubik Anna vendégszereplésével Bagó Bertalan rendezésében.

Az intézmény gazdálkodásáról szólva a főigazgató kifejtette, az állami támogatás kissé csökken, a város felelősséggel kezeli a színházat, szűkülő forrásai miatt azonban nem képes növelni a forrásokat. A gazdaság előrelépésével a kultúra nem tud lépést tartani - mondta Gyüdi Sándor, megjegyezve, a jó világ, ami a kultúrára több pénzt ad, még nincs olyan közel. A főigazgató szerint a hazai színházi közélet polarizált, szekértáborokra oszlik, de vannak jó jelek is: a szakmai párbeszéd erősödni látszik, különösen a vidéki intézmények tudnak egymással szót érteni. Elmondta, a vidéki nemzeti színházak direktorai új szervezetet hoznak létre, hogy jobban artikulálni és érvényesíteni tudják intézményeik érdekeit.

Az ünnepségen ketten kapták meg az örökös tag címet, Vajda Júlia opera-énekesnő, aki 1969-ben - még gyermekként - lépett először a szegedi színpadra és Rácz Tibor színművész, aki 64 esztendeje, a Pillangókisasszonyban, gyermekszereplőként mutatkozott be a szegedi színházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Színház kritika

Törőcsik Mari ott sem volt, mégis főszereplő lett a Sztalker előadásában

Nem gyerekjáték, hanem igazi férfimunka volt az ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós vezette Sztalker Csoport bemutatkozó előadása, a Míg fekszem kiterítve, amely az Ördögkatlan fesztiválon debütált.
Színház ian mckellen

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia a Lear király egyik előadását Ian McKellennek a londoni West Enden, de a színész megkérte a közönséget, hogy hallgassák meg pályafutása legemlékezetesebb történeteit.