Színház

Könnyedebbre veszi a figurát a Szegedi Nemzeti Színház

2015.09.04. 14:18
Ajánlom
A korábbiaknál kettővel több, tizenhat bemutatót tart most kezdődő, 133. évadjában a Szegedi Nemzeti Színház. Az igazgató szerint a közönség "frusztrált”, nem feltétlenül a komoly darabokat várja.

Hat színmű, három balettprodukció, egy klasszikus operett, két gyermekdarab - melyek közül az egyik zenés mű - és négy opera szerepel a 2015-2016-os premierek között. Gyüdi Sándor főigazgató szerint a mai közönség frusztráltabb, így nem feltétlenül mélyen a lelkébe hatoló előadásokat vár a színháztól, inkább eltávolodni akar a mindennapok nyűgétől. Ezért jobban a könnyedebb műfajok felé fordul a színház, és ez a repertoárt is kell, hogy befolyásolja. Gyüdi Sándor hangsúlyozta, a szegedi teátrum ugyanazzal az igényességgel nyúl ezekhez a darabokhoz is, mint minden máshoz.

Az előadások sora este a Nyitány gálával kezdődik. Az első premiert pedig a magyar dráma napján, szeptember 21-én tartják, Zalán Tibor Szása i Szása című művének stúdiószínházi változatát láthatja ekkor a közönség a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Szegedi Nemzeti Színház

Szegedi Nemzeti Színház (Fotó/Forrás: Utazniszeretők.hu)

A Kisszínházban az első bemutató két egyfelvonásos lesz szeptember 25-én: a Gogol Kártyások című művéből készült Játékosok és Genet Cselédekje Bodolay Géza rendezésében. Október 2-tól láthatja a szegedi közönség Mozart A varázsfuvola című operáját Alföldi Róbert rendezésében. Ősbemutató Egressy Zoltán a válásról írt műve, a Szimpla szerda október 30-án a Kisszínházban, november végétől pedig Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka is szerepel a műsoron Kubik Anna vendégszereplésével Bagó Bertalan rendezésében.

Az intézmény gazdálkodásáról szólva a főigazgató kifejtette, az állami támogatás kissé csökken, a város felelősséggel kezeli a színházat, szűkülő forrásai miatt azonban nem képes növelni a forrásokat. A gazdaság előrelépésével a kultúra nem tud lépést tartani - mondta Gyüdi Sándor, megjegyezve, a jó világ, ami a kultúrára több pénzt ad, még nincs olyan közel. A főigazgató szerint a hazai színházi közélet polarizált, szekértáborokra oszlik, de vannak jó jelek is: a szakmai párbeszéd erősödni látszik, különösen a vidéki intézmények tudnak egymással szót érteni. Elmondta, a vidéki nemzeti színházak direktorai új szervezetet hoznak létre, hogy jobban artikulálni és érvényesíteni tudják intézményeik érdekeit.

Az ünnepségen ketten kapták meg az örökös tag címet, Vajda Júlia opera-énekesnő, aki 1969-ben - még gyermekként - lépett először a szegedi színpadra és Rácz Tibor színművész, aki 64 esztendeje, a Pillangókisasszonyban, gyermekszereplőként mutatkozott be a szegedi színházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház nekrológ

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház gyász

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház gyász

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház gyász

Elhunyt Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma alapítója

A műfordítóként és rendezőként is jegyzett színházi szakembernél 2017-ben diagnosztizáltak lágyrészszarkómát. Életének 52. évében érte a halál - adta hírül a Színház Online.