Színház

Korijolánusz Párizsba ment

2012.05.15. 12:58
Ajánlom
Franciaország egyik legjelentősebb színházában, a nanterre-i Théâtre des Amandiers-ban háromszor láthatta a közönség a Korijolánusz című előadást Polgár Csaba rendezésben, melyhez az eredetileg díszletként használt MU Színház belső terét építették újra.

A Párizs egyik nyugati elővárosában található, Patrice Chéreau rendezéseiről híressé vált Théatre des Amandiers a szakma és a közönség által elismert népszínház, amely elsősorban politikai töltetű klasszikus darabokat mutat be. Szervezőik másfél évvel ezelőtt a budapesti Trafóban a független magyarországi előadásokból külföldi szakembereknek, menedzsereknek, színház- és fesztiváligazgatóknak rendezett dunaPart - Kortárs Előadó-művészeti Platformon látták a Korijolánuszt és azonnal meghívták Párizsba. Az előadás korábban már Sepsiszentgyörgyben, Münchenben és Vilniusban is vendégszerepelt. "A 2007-ben alakult független társulat tagjai Ascher Tamás és Novák Eszter zenés osztályába jártak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Pintér Béla társulatához hasonlóan a HOPPart olyan színházat képvisel, amelyben a zene központi szerepet játszik. A  Shakespeare Coriolanus című darabja alapján Polgár Csaba rendezésében színre vitt Korijolánusz a demokrácia alapkérdéseire keresi a választ" - olvasható az előadás beharangozójában. A Coriolanus ma is aktuális társadalmi problémáit az előadás megtartotta, a szövegen azonban Gáspár Ildikó és Bánki Gergely jelentősen változtatott, kihúztak belőle, modernizálták és könnyedebbé tették, Shakespeare szereplőit alapvetően a mai köznyelven beszéltetik. Az előadás tavaly a legjobb független színházi előadás kategóriában elnyerte a színikritikusok díját. A rendező, aki az Örkény Színháznak is társulati tagja, Párizsban elmondta: az előadás alaptörténetét mindenhol értik az emberek, miután a "politikai mechanizmus és a kielégíthetetlen hatalomvágy kérdése ma sajnos mindenhol aktuális".

189F9AB7-1531-4248-B563-A8C09518B728

Korijolánusz - (HOPPart - fotó: SzoFi)

Mint kifejtette, a magyar aktuálpolitikai helyzetről mostanában olyan sokat van szó külföldön, hogy a produkció magyar vonatkozásait is "nagyon értik" a nézők. Polgár Csaba kitért arra, hogy amikor az előadást 2010-ben bemutatták, az aktuálpolitikai hangsúlyok még nem voltak olyan erősek, akkoriban a nézők többet nevettek, mint most. Az elmúlt két évben azonban a rendező szerint "az előadás alá pakolt a politika", a valóságban is megtörténtek a darabban elhangzó dolgok, ezért máshogy érzi az egészet a közönség. "Ez egyben rossz érzés is, mert nem akartuk feltétlenül, hogy így alakuljon" - tette hozzá Polgár Csaba. Az alapítása óta eltelt öt évben a HOPPart teljesen átalakult és folyamatosan működő társulattá vált. Az Ascher-Novák-osztályból már csak négyen állandó tagok, a többiek vendégként lépnek fel az előadásokban - mondta Herczeg Tamás, az egyik alapító, aki játszik is a Korijolánuszban. Elmondása szerint eredetileg azért jött létre a csapat, mert a végzős osztályba járók egy jelentős részének 2007-ben nem volt munkája, azóta viszont mindenki kapott szerződést.

A73A035A-2267-457E-B355-BAB89BF2885F

Korijolánusz - (HOPPart - fotó: SzoFi)

Néhányan viszont utána is fontosnak tartották, hogy a HOPPart megmaradjon, amely fokozatosan nyílt meg más színészek előtt, akik aztán hatottak az alapítókra is. "Talán már nem is lennénk társulat, ha megmaradtunk volna az osztály keretein belül. Nyitott közösség lettünk, ahol mindenkit, aki szeretne velünk dolgozni és aki iránt mi is érdeklődünk, szívesen látunk" - hangsúlyozta Herczeg. A gazdasági helyzet miatt pedig a más társulatokkal való együttműködés mára bevált gyakorlat lett. "Több lábra kell helyezni a produkciókat" - tette hozzá. Az előadás eredetileg a budapesti MU Színház termére készült, amelynek oldalfalát díszletként használja a társulat. A nanterre-i színház azonban Izsák Lili tervei alapján legyártotta a MU Színház belső terét, és díszletként beépítette a mintegy ezer férőhelyes nagytermének a színpadára. A színház a vendégjátékot követően a társulatnak ajándékozta a díszletet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Huszonkét előadással várja idén a nézőket a Vidor Fesztivál Nyíregyházán

Színházi produkciók, előadói estek és irodalmi-zenés előadások várják a közönséget augusztus 23. és 31. között Nyíregyházán, öt helyszínen. Az idei versenyprogramban hat előadás verseng a fesztivál díjaiért.
Színház hír

„Harcra szólítalak benneteket” – Novák Ferenc Tata szót emelt a független társulatok kiszámítható támogatásáért

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfusa a Kultúra.hu-hoz juttatta el sorait, amelyben kardot ránt az ellehetetlenülő független társulatokért. Azt javasolja, hogy a megszűnés szélére került társulatok melletti kiállásként a támogatott együttesek se fogadják el a jelenlegi helyzetet.
Színház hír

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.
Színház hír

„Kényszerhelyzetbe kerültem” – megszólalt Horváth Lajos Ottó a Nemzetiben történt balesete után kapott összegek kapcsán

A balesetben megsérült színművész azután lépett a nyilvánosság elé, hogy Vidnyánszky Attila a neki és Szász Júliának adott pénzbeli juttatásokkal kapcsolatban nyilatkozott. Közleményére a Nemzeti Színház is reagált.
Színház ajánló

Tíz év után búcsúzik az Átriumtól Az Őrült Nők Ketrece

Július 11-én még egyszer, utoljára az Átrium színpadán kinyit a Ketrec! A Kultúrbrigád kétségtelenül egyik legsikeresebb darabja, Az Őrült Nők Ketrece a tízéves jubileumi előadással búcsúzik a Margit körúti épülettől.