Színház

Korsunovas, Lupa és a Rimini Protokoll Sepsiszentgyörgyön

2011.12.28. 11:43
Ajánlom
2012-ben másodszor rendezi meg a Reflex Nemzetközi Színházi Biennálét a Tamási Áron Színház. A fesztiválon Korsunovas-előadások és a Rimini Protokoll által létrehozott produkció is látható, a programban workshopok, szakmai beszélgetések, kiállítások, filmvetítések, koncertek is szerepelnek.

Az elmúlt két évtizedben a Tamási Áron Színház egyik legfontosabb célkitűzésének tekintette a kortárs színházművészet értékeinek terjesztését, népszerűsítését a helyi közönség körében, amelynek nyitottsága, kortárs színházi értékek iránti fogékonysága alapján Sepsiszentgyörgyöt ma a magyar és a romániai színházművészet egyik legjelentősebb gócpontjaként tartják számon.

A Tamási Áron Színház által követett, kortárs színházi értékrenden alapuló művészeti koncepcióból szervesen következett egy szélesebb látóterű rendezvény meghonosításának gondolata. Így került sor azokra a rendezvényekre, melyek az 1990-es évek végén újjáélesztették a Nemzetiségi Színházi Kollokviumok jelentős szakmai vitákkal járó két kiadása (1978 és 1980) által megteremtett sepsiszentgyörgyi színházi fesztiválhagyományt. Az 1997-es Tamási-centenárium a színház névadójának életművét - annak a ma színházában való továbbélését - szemlézte, műsorában hagyományos és formabontó színházi előadások mellett koncertek, táncelőadások is helyet kaptak. Ezt követte 1998-ban a TEATRUM Fesztivál, mely a magyar nyelvterület újító szándékú, előremutató színházi kezdeményezéseiből kínált igényes körképet a fesztivál közönségének.

Ezen fesztiválok sorában jelent újítást, hosszú távon is fenntartható, a korábbiaknál jelentősebb nemzetközi figyelemre számot tartó rendezvény-koncepciót a REFLEX Nemzetközi Színházi Biennálé. A fesztivál Közép-Európa különböző színházi kultúráinak országos szakmai díjakkal kitüntetett előadásait kívánja egyetlen rendezvény műsorába gyűjteni, jelentős nyugati színházi kultúrák úttörő előadásával állítva őket párhuzamba. Az első kiadás két hetében Románia, Magyarország, Lengyelország és Csehország országos szakmai díjakkal kitüntetett előadásai,  valamint a berlini Deutsches Theater Michael Thalheimer rendezte Oreszteia című előadását láthatta a közönség.

A színházi fesztiválok európai körképében a REFLEX Nemzetközi Színházi Biennálé elsősorban közép-európai érdeklődésű színházi szemleként kíván jelentkezni, célja egy olyan rendezvény kiépítése, mely  a közép-európai térség saját kultúrájukon belül elismert színházi előadásait szemlézi, egybevetve e sajátos történelmi, politikai és társadalmi hátterű vidék hasonló problémákra adott színházi válaszkísérleteit, ezáltal pedig a közép- és kelet-európai térség reprezentatív színházi szemléjévé válni. A fesztivál második kiadása programatikusan nyit továbbá azon kortárs színházi törekvések felé, melyek a jelenkori európai színház út- és formakeresésének élvonalát jelentik.

A Reflex 2 tervezett programjában szerepel a Rimini Protokoll Stefan Kaegi koncepciója alapján készült előadása, a Radio Muezzin, amely Budapesten is vendégszerepelt, két Oskaras Korsunovas-rendezés Vilniusból (Éjjeli menedékhely, Hamlet - utóbbi szintén járt már Magyarországon), a Krystian Lupa rendezte varsói Persona. Marilyn, a Sud Costa Occidentale Társulat, a Teatro Stabile di Napoli, a CRT Centro di Ricerca per il Teatro és a Théâtre du Rond Point-Paris koprodukciója, a Trilogia degli occhiali (Szemüveg-trilógia), melyet Emma Dante vitt színre. Vendégszerepel a HOPPart Társulat a Korijolánusszal, a debreceni Csokonai Színház A fodrásznővel, valamint az Örkény Színház a János királlyal. Meghívott a Kolozsvári Állami Magyar Színház Andrei Serban rendezte Suttogások és sikolyok című produkciója, a temesvári, Victori Ioan Frunza készítette Rosencrantz és Guildenstern halott, Bukarestből pedig a Teatrul Act Absolut című előadása, amely Ion Creanga Ivan Turbinca című meséje alapján készült (rendező: Alexandru Dabija), valamint a Bulandra Színház Háztűznézője (rendező: Jurij Kordonszkij).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.