Színház

Kortárs Drámafesztivál idén kilencedszer

2010.11.10. 14:23
Ajánlom
A november 27. és december 4. között megrendezendő programsorozatban az Egyesült Államok színháza és a lengyel dráma kerül középpontba.

A fesztivál díszvendége az Amerikai Egyesült Államok. A tengerentúlról meghívott produkciók a műfaji kereteket feszegetik, finoman, a színház eszközeivel reflektálnak az aktuális kis- és nagypolitika eseményeire, miközben a felszínen az amerikai álmot, a csillogást, a boldogságot, a gyönyört kínálják. Az amerikai, vállaltan politikus program előadásai: Szóló élő struktúrákra (Reggie Watts), Passió-projekt (Reid Farrington), Isten hozott a semmiben (Temporary Distortion), A szállítmány (Young Jean Lee's Theatre Company). Reggie Watts a Roma Parlamentben workshopot is tart, amelynek résztvevői a hazai beatbox, freestyle és hiphop szcénában mozgók, továbbá slam poetrysták lesznek.

A magyar szemleprogramba, melynek előadásait a Színházi Kritikusok Céhe felkért tagjai (Deme László, Markó Róbert, Tompa Andrea, Urbán Balázs) válogatták, az idén hét produkció kapott meghívást, köztük két vidéki előadás. A szemleprogramhoz kapcsolódik a fesztivál látogatói programja, melynek keretében külföldi színházi szakemberek kaphatnak a jelenlegi magyar színházi helyzetről minél színesebb, árnyaltabb képet. A magyar szemleprogram előadásai: Hát akkor itt fogunk élni (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza),  Szutyok (Pintér Béla és Társulata), Kasimir és Karoline (Örkény Színház), Oidipusz király (Csiky Gergely Színház, Kaposvár), Mein Kampf (Nemzeti Színház), Völgyhíd (Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház), Kupidó (ALKA.T, Nézőművészeti Kft., Orlai Produkciós Iroda, Örkény Színház). Tompa Andrea elmondta, a válogatásban az előadások minősége volt a fő szempont, valamint az, hogy a külföldiek számára - tematikailag, referenciáit tekintve - a produkció befogadható legyen.

A felolvasó-színházi sorozat keretében ezúttal lengyel és amerikai darabokat olvasnak fel a Merlin Színház kamaratermében. A produkciók rendezői Csató Kata, Herczeg Tamás, Novák Eszter és Pelsőczy Réka. A lengyel felolvasásokhoz kapcsolódóan a KDF a Krakkói Magyar Központtal együttműködve többnapos eseménysorozatnak ad otthont, mely a kortárs lengyel és magyar dráma kapcsolatát vizsgálja, párbeszédét erősíti. Lesz szimpózium az utóbbi húsz év lengyel és magyar drámairodalmáról, amelyen lengyel drámaírók, rendezők és műfordítók vendégeskednek, illetve tartanak könyvbemutatót, amelyen a Fiatal lengyel dráma című magyar nyelvű, az Ütközések. Új magyar drámák című lengyel nyelvű antológiákat, valamint Pászt Patrícia Mai lengyel drámairodalom című kötetét ismerhetik meg az érdeklődők.

Az iskola írója - Az író iskolája programba félszáz drámaíró és csaknem harminc középiskola kapcsolódott be az elmúlt három esztendőben, ezúttal pedig Itthon vagy Budapesten? címmel hirdetnek alkotópályázatot budapesti középiskolások számára. A pályázat célja, hogy a legfiatalabb gondolkodó korosztályt párbeszédre hívja: mit jelent számukra Budapesten élni. Kíváncsiak voltunk, hogy a főváros kulturális és társadalmi tereit naponta igénybevevő generáció hogyan látja a várost, ahol él. A felvetés alapja az, hogyan néz ki egy olyan Budapest, amelyik nem az elfecsérelt lehetőségekről, pénzekről, politikáról, hanem önmaga értékeiről szól. A jelentkezők bármilyen műfajban hozhatnak létre alkotásokat. A legígéretesebb pályamunkákat zsűri értékeli, és a fesztivál keretében a Városmajori Gimnáziumban december 4-én egy gálán mutatják be.

A KDF a Goethe Intézettel közösen In memoriam Christoph Schlingensief címmel rendez az augusztusban elhunyt rendezőre emlékező vetítést, amelyen a Christoph Schlingensief és filmjei, továbbá A második álom című filmeket láthatják az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Színház hír

Nyolc új taggal bővült a Halhatatlanok Társulata

Négy év kihagyás után választottak új tagokat a Halhatatlanok Társulatába. A szakmai kuratórium ajánlása után végül a közönség szavazata döntött.
Színház hír

Színes gálaműsorral mutatja meg magát a szakmai összefogás a Városmajorban

Két hét leforgása alatt több mint 200 pályázat érkezett a Városmajori Szabadtéri Színpad által meghirdetett Összefogás Gála augusztus 16-i nyitóeseményére.
Színház magazin

Egy imádni való színésznő: Pécsi Ildikó 80 éves

Megannyi kiváló alakítással lopta be magát szívünkbe Pécsi Ildikó, aki egyeseknek Az aranyember Noémijeként volt emlékezetes, mások Csámpás Roziként idézik fel könnyedén az Indul a bakterházból. A Kossuth-díjas színésznő május 21-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.
Színház hír

A koronavírus árnyékában készül Az ember tragédiája 2. Székesfehérváron

A székesfehérvári Vörösmarty Színház online próbatermében megtartották Az ember tragédiája 2. rendhagyó olvasópróbáját. Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál olvasta fel a színház felkérésére írt új színeket, amelyeket a színház négy rendezője: Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János visz színre, a teljes társulat szereplésével.