Színház

Kortárs Drámafesztivál idén kilencedszer

2010.11.10. 14:23
Ajánlom
A november 27. és december 4. között megrendezendő programsorozatban az Egyesült Államok színháza és a lengyel dráma kerül középpontba.

A fesztivál díszvendége az Amerikai Egyesült Államok. A tengerentúlról meghívott produkciók a műfaji kereteket feszegetik, finoman, a színház eszközeivel reflektálnak az aktuális kis- és nagypolitika eseményeire, miközben a felszínen az amerikai álmot, a csillogást, a boldogságot, a gyönyört kínálják. Az amerikai, vállaltan politikus program előadásai: Szóló élő struktúrákra (Reggie Watts), Passió-projekt (Reid Farrington), Isten hozott a semmiben (Temporary Distortion), A szállítmány (Young Jean Lee's Theatre Company). Reggie Watts a Roma Parlamentben workshopot is tart, amelynek résztvevői a hazai beatbox, freestyle és hiphop szcénában mozgók, továbbá slam poetrysták lesznek.

A magyar szemleprogramba, melynek előadásait a Színházi Kritikusok Céhe felkért tagjai (Deme László, Markó Róbert, Tompa Andrea, Urbán Balázs) válogatták, az idén hét produkció kapott meghívást, köztük két vidéki előadás. A szemleprogramhoz kapcsolódik a fesztivál látogatói programja, melynek keretében külföldi színházi szakemberek kaphatnak a jelenlegi magyar színházi helyzetről minél színesebb, árnyaltabb képet. A magyar szemleprogram előadásai: Hát akkor itt fogunk élni (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza),  Szutyok (Pintér Béla és Társulata), Kasimir és Karoline (Örkény Színház), Oidipusz király (Csiky Gergely Színház, Kaposvár), Mein Kampf (Nemzeti Színház), Völgyhíd (Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház), Kupidó (ALKA.T, Nézőművészeti Kft., Orlai Produkciós Iroda, Örkény Színház). Tompa Andrea elmondta, a válogatásban az előadások minősége volt a fő szempont, valamint az, hogy a külföldiek számára - tematikailag, referenciáit tekintve - a produkció befogadható legyen.

A felolvasó-színházi sorozat keretében ezúttal lengyel és amerikai darabokat olvasnak fel a Merlin Színház kamaratermében. A produkciók rendezői Csató Kata, Herczeg Tamás, Novák Eszter és Pelsőczy Réka. A lengyel felolvasásokhoz kapcsolódóan a KDF a Krakkói Magyar Központtal együttműködve többnapos eseménysorozatnak ad otthont, mely a kortárs lengyel és magyar dráma kapcsolatát vizsgálja, párbeszédét erősíti. Lesz szimpózium az utóbbi húsz év lengyel és magyar drámairodalmáról, amelyen lengyel drámaírók, rendezők és műfordítók vendégeskednek, illetve tartanak könyvbemutatót, amelyen a Fiatal lengyel dráma című magyar nyelvű, az Ütközések. Új magyar drámák című lengyel nyelvű antológiákat, valamint Pászt Patrícia Mai lengyel drámairodalom című kötetét ismerhetik meg az érdeklődők.

Az iskola írója - Az író iskolája programba félszáz drámaíró és csaknem harminc középiskola kapcsolódott be az elmúlt három esztendőben, ezúttal pedig Itthon vagy Budapesten? címmel hirdetnek alkotópályázatot budapesti középiskolások számára. A pályázat célja, hogy a legfiatalabb gondolkodó korosztályt párbeszédre hívja: mit jelent számukra Budapesten élni. Kíváncsiak voltunk, hogy a főváros kulturális és társadalmi tereit naponta igénybevevő generáció hogyan látja a várost, ahol él. A felvetés alapja az, hogyan néz ki egy olyan Budapest, amelyik nem az elfecsérelt lehetőségekről, pénzekről, politikáról, hanem önmaga értékeiről szól. A jelentkezők bármilyen műfajban hozhatnak létre alkotásokat. A legígéretesebb pályamunkákat zsűri értékeli, és a fesztivál keretében a Városmajori Gimnáziumban december 4-én egy gálán mutatják be.

A KDF a Goethe Intézettel közösen In memoriam Christoph Schlingensief címmel rendez az augusztusban elhunyt rendezőre emlékező vetítést, amelyen a Christoph Schlingensief és filmjei, továbbá A második álom című filmeket láthatják az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Jazz/World

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Klasszikus

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Idegengyűlölet és a másság iránti elutasítás a Spirit Színház új bemutatójának középpontjában

Czeizel Gábor rendezésében mutatja be a Spirit Színház Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját, a főbb szerepekben Hegyi Barbara, Jerger Balázs és Jantyik Csaba látható.
Színház poszt

Magyar Teátrumi Társaság furcsállja a Magyar Színházi Társaság kilépését

A Magyar Teátrumi Társaság elnöksége közleményben reagált a Magyar Színházi Társaság kilépésére a POSZT-ot szervező nonprofit cégből.
Színház ajánló

Költészet, valóság, Édes Anna a Városmajorban

Az Édes Annát hozza a Miskolci Nemzeti Színház a Városmajori Szabadtéri Szemle versenyprogramjába. A rendező, Rusznyák Gábor és a társulat 2017-ben szintén egy klasszikus magyar regény színpadra állításával nyerte el a Színikritikusok Díján a legjobb előadásnak járó elismerést.
Színház ajánló

A Kádár-kor legszenzációsabb bűncselekménye a Városmajorban

A Városmajori Szabadtéri Színpad idei saját bemutatójaként készül el Fejes Endre nagysikerű regényének színpadi adaptációja, a Jó estét nyár, jó estét szerelem. A július 18-i bemutatót követően még egy alkalommal, július 19-én láthatja a közönség az új adaptációt.
Színház hír

Megdöbbenéssel fogadta a Magyar Színházi Társaság kilépését a POSZT vezetése

Magyar Attila, a POSZT-ot szervező cég ügyvezető igazgatója arra reagált, hogy hétfőn az egyik színházi szakmai érdekképviselet bejelentette, lemondanak tulajdonrészükről, mivel nem áll módjukban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat.