Színház

Kortárs Drámafesztivál idén kilencedszer

2010.11.10. 14:23
Ajánlom
A november 27. és december 4. között megrendezendő programsorozatban az Egyesült Államok színháza és a lengyel dráma kerül középpontba.

A fesztivál díszvendége az Amerikai Egyesült Államok. A tengerentúlról meghívott produkciók a műfaji kereteket feszegetik, finoman, a színház eszközeivel reflektálnak az aktuális kis- és nagypolitika eseményeire, miközben a felszínen az amerikai álmot, a csillogást, a boldogságot, a gyönyört kínálják. Az amerikai, vállaltan politikus program előadásai: Szóló élő struktúrákra (Reggie Watts), Passió-projekt (Reid Farrington), Isten hozott a semmiben (Temporary Distortion), A szállítmány (Young Jean Lee's Theatre Company). Reggie Watts a Roma Parlamentben workshopot is tart, amelynek résztvevői a hazai beatbox, freestyle és hiphop szcénában mozgók, továbbá slam poetrysták lesznek.

A magyar szemleprogramba, melynek előadásait a Színházi Kritikusok Céhe felkért tagjai (Deme László, Markó Róbert, Tompa Andrea, Urbán Balázs) válogatták, az idén hét produkció kapott meghívást, köztük két vidéki előadás. A szemleprogramhoz kapcsolódik a fesztivál látogatói programja, melynek keretében külföldi színházi szakemberek kaphatnak a jelenlegi magyar színházi helyzetről minél színesebb, árnyaltabb képet. A magyar szemleprogram előadásai: Hát akkor itt fogunk élni (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza),  Szutyok (Pintér Béla és Társulata), Kasimir és Karoline (Örkény Színház), Oidipusz király (Csiky Gergely Színház, Kaposvár), Mein Kampf (Nemzeti Színház), Völgyhíd (Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház), Kupidó (ALKA.T, Nézőművészeti Kft., Orlai Produkciós Iroda, Örkény Színház). Tompa Andrea elmondta, a válogatásban az előadások minősége volt a fő szempont, valamint az, hogy a külföldiek számára - tematikailag, referenciáit tekintve - a produkció befogadható legyen.

A felolvasó-színházi sorozat keretében ezúttal lengyel és amerikai darabokat olvasnak fel a Merlin Színház kamaratermében. A produkciók rendezői Csató Kata, Herczeg Tamás, Novák Eszter és Pelsőczy Réka. A lengyel felolvasásokhoz kapcsolódóan a KDF a Krakkói Magyar Központtal együttműködve többnapos eseménysorozatnak ad otthont, mely a kortárs lengyel és magyar dráma kapcsolatát vizsgálja, párbeszédét erősíti. Lesz szimpózium az utóbbi húsz év lengyel és magyar drámairodalmáról, amelyen lengyel drámaírók, rendezők és műfordítók vendégeskednek, illetve tartanak könyvbemutatót, amelyen a Fiatal lengyel dráma című magyar nyelvű, az Ütközések. Új magyar drámák című lengyel nyelvű antológiákat, valamint Pászt Patrícia Mai lengyel drámairodalom című kötetét ismerhetik meg az érdeklődők.

Az iskola írója - Az író iskolája programba félszáz drámaíró és csaknem harminc középiskola kapcsolódott be az elmúlt három esztendőben, ezúttal pedig Itthon vagy Budapesten? címmel hirdetnek alkotópályázatot budapesti középiskolások számára. A pályázat célja, hogy a legfiatalabb gondolkodó korosztályt párbeszédre hívja: mit jelent számukra Budapesten élni. Kíváncsiak voltunk, hogy a főváros kulturális és társadalmi tereit naponta igénybevevő generáció hogyan látja a várost, ahol él. A felvetés alapja az, hogyan néz ki egy olyan Budapest, amelyik nem az elfecsérelt lehetőségekről, pénzekről, politikáról, hanem önmaga értékeiről szól. A jelentkezők bármilyen műfajban hozhatnak létre alkotásokat. A legígéretesebb pályamunkákat zsűri értékeli, és a fesztivál keretében a Városmajori Gimnáziumban december 4-én egy gálán mutatják be.

A KDF a Goethe Intézettel közösen In memoriam Christoph Schlingensief címmel rendez az augusztusban elhunyt rendezőre emlékező vetítést, amelyen a Christoph Schlingensief és filmjei, továbbá A második álom című filmeket láthatják az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.