Színház

Kortárs Drámafesztivál idén kilencedszer

2010.11.10. 14:23
Ajánlom
A november 27. és december 4. között megrendezendő programsorozatban az Egyesült Államok színháza és a lengyel dráma kerül középpontba.

A fesztivál díszvendége az Amerikai Egyesült Államok. A tengerentúlról meghívott produkciók a műfaji kereteket feszegetik, finoman, a színház eszközeivel reflektálnak az aktuális kis- és nagypolitika eseményeire, miközben a felszínen az amerikai álmot, a csillogást, a boldogságot, a gyönyört kínálják. Az amerikai, vállaltan politikus program előadásai: Szóló élő struktúrákra (Reggie Watts), Passió-projekt (Reid Farrington), Isten hozott a semmiben (Temporary Distortion), A szállítmány (Young Jean Lee's Theatre Company). Reggie Watts a Roma Parlamentben workshopot is tart, amelynek résztvevői a hazai beatbox, freestyle és hiphop szcénában mozgók, továbbá slam poetrysták lesznek.

A magyar szemleprogramba, melynek előadásait a Színházi Kritikusok Céhe felkért tagjai (Deme László, Markó Róbert, Tompa Andrea, Urbán Balázs) válogatták, az idén hét produkció kapott meghívást, köztük két vidéki előadás. A szemleprogramhoz kapcsolódik a fesztivál látogatói programja, melynek keretében külföldi színházi szakemberek kaphatnak a jelenlegi magyar színházi helyzetről minél színesebb, árnyaltabb képet. A magyar szemleprogram előadásai: Hát akkor itt fogunk élni (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza),  Szutyok (Pintér Béla és Társulata), Kasimir és Karoline (Örkény Színház), Oidipusz király (Csiky Gergely Színház, Kaposvár), Mein Kampf (Nemzeti Színház), Völgyhíd (Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház), Kupidó (ALKA.T, Nézőművészeti Kft., Orlai Produkciós Iroda, Örkény Színház). Tompa Andrea elmondta, a válogatásban az előadások minősége volt a fő szempont, valamint az, hogy a külföldiek számára - tematikailag, referenciáit tekintve - a produkció befogadható legyen.

A felolvasó-színházi sorozat keretében ezúttal lengyel és amerikai darabokat olvasnak fel a Merlin Színház kamaratermében. A produkciók rendezői Csató Kata, Herczeg Tamás, Novák Eszter és Pelsőczy Réka. A lengyel felolvasásokhoz kapcsolódóan a KDF a Krakkói Magyar Központtal együttműködve többnapos eseménysorozatnak ad otthont, mely a kortárs lengyel és magyar dráma kapcsolatát vizsgálja, párbeszédét erősíti. Lesz szimpózium az utóbbi húsz év lengyel és magyar drámairodalmáról, amelyen lengyel drámaírók, rendezők és műfordítók vendégeskednek, illetve tartanak könyvbemutatót, amelyen a Fiatal lengyel dráma című magyar nyelvű, az Ütközések. Új magyar drámák című lengyel nyelvű antológiákat, valamint Pászt Patrícia Mai lengyel drámairodalom című kötetét ismerhetik meg az érdeklődők.

Az iskola írója - Az író iskolája programba félszáz drámaíró és csaknem harminc középiskola kapcsolódott be az elmúlt három esztendőben, ezúttal pedig Itthon vagy Budapesten? címmel hirdetnek alkotópályázatot budapesti középiskolások számára. A pályázat célja, hogy a legfiatalabb gondolkodó korosztályt párbeszédre hívja: mit jelent számukra Budapesten élni. Kíváncsiak voltunk, hogy a főváros kulturális és társadalmi tereit naponta igénybevevő generáció hogyan látja a várost, ahol él. A felvetés alapja az, hogyan néz ki egy olyan Budapest, amelyik nem az elfecsérelt lehetőségekről, pénzekről, politikáról, hanem önmaga értékeiről szól. A jelentkezők bármilyen műfajban hozhatnak létre alkotásokat. A legígéretesebb pályamunkákat zsűri értékeli, és a fesztivál keretében a Városmajori Gimnáziumban december 4-én egy gálán mutatják be.

A KDF a Goethe Intézettel közösen In memoriam Christoph Schlingensief címmel rendez az augusztusban elhunyt rendezőre emlékező vetítést, amelyen a Christoph Schlingensief és filmjei, továbbá A második álom című filmeket láthatják az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.
Színház ajánló

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Színház gyász

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.
Színház interjú

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház hír

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.