Színház

Kortárs költők dedikáltak verset a Radnóti színészeinek a színház évados magazinjában

2022.03.22. 14:05
Ajánlom
Idén is összeállította az évad legfontosabb történéseit tartalmazó magazinját a Radnóti Színház, amely egy kizárólag online publikált, interaktív kiadványban érhető el.

Ötödik éve jelenik meg a Radnóti Színház a színházbajárók és a jövendő közönsége számára is hasznos magazinja, amely a Nagymező utcai teátrum művészeihez, bemutatóihoz és repertoáron szereplő előadásaihoz viszi közelebb az olvasókat.

„Korábban a komfortzóna elhagyásáról írtam, mára már komfortzóna sincs, amiből kiléphetnénk.

Kezdjük megszokni a folyamatos készenléti állapotot. Megtanultuk tervezni a tervezhetetlent” – írja bevezetőjében Kováts Adél, a Radnóti igazgatója.

6e36fbea-1b40-466f-8dfc-8a1d6d123db21-135534.jpg

Kováts Adél a Radnóti Magazinban (Fotó/Forrás: Radnóti Színház)

A kizárólag online formában elérhető magazin vizuális koncepciója és kivitelezése Tóth Andrej munkáját dicséri, a színészportrék újragondolásán is felismerhető egyedi kézjegye.

A kiadvány kultúrtörténeti ritkaság is egyben: tizenhat kortárs költő dedikált verset a társulat tizenhat színészének.

„A társulat tagjai szívüknek kedves költőket kértek fel, hogy írjanak nekik verset, így a magazinban tizenhat első közlésű vers olvasható tizenhat szerzőtől tizenhat színésznek. Meg vagyunk (tizen)hatva” – írta erről Kováts Adél. A kiadványban olvasható Grecsó Krisztián Csomós Marinak dedikált verse, Nádasdy Ádám költeménye Bálint Andrásnak, Erdős Virág Martinovics Dorinának, Spiró György Schneider Zoltánnak, Kemény István Porogi Ádámnak, László Noémi Kováts Adélnak, Bognár Péter Baki Dánielnek, Kali Ágnes Mészáros Blankának, Simon Márton Rusznák Andrásnak, Kemény Zsófi Sodró Elizának, Szabó T. Anna Lovas Rozinak, Závada Péter Pál Andrásnak, Szálinger Balázs Gazsó Györgynek, Tóth Krisztina Martin Mártának, Borda Réka Nagy Márknak, Háy János pedig László Zsoltnak szentelt egy-egy költeményt.

MAGAZIN_2022_0311-6-145241.jpg

Részlet a Radnóti Magazinból (Fotó/Forrás: Radnóti Színház)

Interjút olvashatunk Bálint Andrással legújabb önálló estje, a Szerb Antal Száz verse kapcsán, illetve a Porogi Dorka rendezővel az Antigonéról. Kelemen Kristóf rendező és Schnábel Zita látványtervező beszélgetése felidézi az évad első premierje, a Vad nyomozók látványkoncepciójának kialakulását és közös munkájuk kulisszatitkait, Totth Benedek fordító és író és Hárs Anna dramaturg pedig az Egy csepp méz című előadás szövegkönyve apropóján beszélgettek.

„Amit akarsz, arra kell menni” – Interjú Cserhalmi Györggyel

Kapcsolódó

„Amit akarsz, arra kell menni” – Interjú Cserhalmi Györggyel

Rég játszott. A Radnóti Színház Antigoné-előadásában, a vak jósként tért volna vissza, de visszaadta a szerepet. Az új évszázadban vendégnek érzi magát. Az emlékeit egy naplóban jegyzi fel a lányának. Színházról, hiányról, kiállásokról beszélgettünk Cserhalmi Györggyel.

Találkozik a zeneszerző és a látványtervező munkája egy produkcióban?

– ezt megtudjuk a Don Carlos kapcsán született beszélgetésből a díszletet jegyző Devich Botonddal és az előadás egyik zeneszerzőjével, Dargay Marcell-lel. A májusban bemutatandó 451 Fahrenheit kapcsán Sándor Júlia dramaturg és Nagy Péter István rendező beszélget.

Találunk ismertetőt az egyedi produkciókról, Pilinszky 100. születésnapjára készült előadásról Szilágyi Bálint rendezésében, valamit az Ikrek hava bemutatóról, amit Szenteczki Zita a felsős évfolyamok és gimnazisták számára rendezett.

MAGAZIN_2022_0311-44-145445.jpg

Részlet a Radnóti Magazinból (Fotó/Forrás: Radnóti Színház)

A kiadvány beszámol a Radnóti Színház programjairól, a Radnóti Ifjúsági Műhely munkájáról, a kortárs magyar drámaírás pezsdítése, ösztönzése céljából életre hívott írórezidencia-programról és a független társulatoknak is teret adó Tesla Laborról.

Az idei magazinban a kortárs képzőművészet is helyet kapott. Az évad minden bemutatójához egy-egy ismert, kortárs képzőművész készített plakátot: Hecker Péter, Valló Berta, Szűcs Attila, Tóth Andrej, Milorad Krstic, Vojnich Erzsébet és Horváth Lóczi Judit.

Az online kiadvány itt érhető el.

Fejléckép: A Radnóti művészei a 451 Fahrenheit olvasópróbája után (fotó: Dömölky Dániel / Radnóti Miklós Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.